Експерт препоръчва 3 вида храни, които помагат да живеем по-дълго

07.04.2025 20:31
Сладки картофи Снимка: Пиксабей

Експерт по дълголетие призовава да консумираме поне 3 вида храни дневно, за да живеем по-дълго. Съветите се основават на хранителния режим на хората, живеещи в Сините зони - райони по света с по-ниско ниво на хронични заболявания и по-голяма продължителност на живота, съобщи Mirror.

Петте оригинални сини зони, определени от изследователите, са Окинава в Япония, Сардиния в Италия, полуостров Никоя в Коста Рика, Икария в Гърция и Лома Линда в Калифорния. Макар че диетите във всяка зона се различават, има някои сходства, които според експертите допринасят за дълголетието на населението. Това включва консумирането на „пълноценни, богати на хранителни вещества и фибри храни", като растения, бобови растения и здравословни мазнини, като същевременно се свежда до минимум приемът на захар и преработени храни.

В откъс от книгата с рецепти „Кухнята на сините зони" на Дан Бютнер, той обяснява начина на хранене на дълголетниците.

„Никой от столетниците от Сините зони, които съм срещал, не се е опитвал да доживее до 100 години", казва той. „Никой не е казал на 50-годишна възраст: „Знаеш ли какво, ще се подложа на тази диета за дълголетие и ще живея още 50 години! Те не броят калории, не приемат витамини, не претеглят протеинови грамове и дори не четат етикети. Те не ограничават приема на храна - всъщност всички празнуват с храна".

Сред тези насоки е и списък с 10 „супер сини храни", пише БГНЕС. Дан препоръча да се консумират „поне" три от тях дневно, за да сте сигурни, че приемате много пълноценна храна:

Боб - всички видове: черен боб, боб пинто, боб гарбанзо, грах с черни очи, леща

Зелени зеленчуци - спанак, кейл, манголд, върхове на цвекло, върхове на копър

Сладки картофи

Ядки - всички видове: бадеми, фъстъци, орехи, слънчогледови семки, бразилски орехи, кашу

Зехтин - зеленият, екстра върджин обикновено е най-добрият (имайте предвид, че зехтинът се разгражда бързо, затова купувайте не повече от месечен запас наведнъж)

Овес - най-добър е ирландският овес, който се вари бавно или е нарязан на парчета

Ечемик - в супи, като топла зърнена закуска или смлян за хляб

Плодове - всички видове

Зелени или билкови чайове

Куркума - като подправка или чай.

„Получените тук резултати представляват дългосрочно, статистическо и научно обосновано проучване. Нуждаехме се от информация, която да не е просто анекдотична или базирана на интервюта, посещения в кухнята или споделени ястия с отделни столетници", каза Бютнер.

Други от Докторе кажи

Учени: Астмата е по-често срещана сред деца на майки с хранителни разстройства

Астмата е по-често срещана сред деца на майки с хранителни разстройства, установиха италиански учени в ново проучване. Според изследването, публикувано тази седмица в списанието Thorax

САЩ даде подкрепа от 228 млн. долара за здравеопазването на Руанда

САЩ и Руанда подписаха споразумение, което предвижда осигуряването на 228 млн. долара за здравния сектор на източноафриканската страна, съобщи американският Държавен департамент, цитиран от Ройтерс

От Здравната каса ще поискат с бюджета за 2026 г. да се въведе електронна здравна карта

От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще поискат с бюджета за 2026 г. да се въведе електронна здравна карта. Това каза на среща с журналисти управителят на НЗОК доц. Петко Стефановски

ВМА – първата болница в България с бърза активация на еЗдраве на място

Военномедицинска академия (ВМА) реализира първата в страната инициатива за улеснена активация на електронни здравни досиета директно в структурата на лечебното заведение

Проф. Ива Христова: COVID достигна пика си и се оттегля, но грипът настъпва

Огромна част от заболелите от грип остава скрита. При всички случаи те са много повече от официално регистрираните. Набират скорост и другите респираторни заболявания. Първо, разбира се, е SARS-CoV-2

>