Бабеци, вино и танци на 20 км от Пловдив - купонът е във вихъра (Снимки, Видео)
29.03.2025 18:45
24 часа Пловдив онлайн
Хората eдин през друг опитват деликатеса, с който е прочуто селото.
В Цалапица се вият кръшни хора.
Майстори непрекъснато режат мезета и приканват хората да дегустират.
Празникът събра стотици в Цалапица.
63 танцови състава участваха в празника.
Стотици аплодират танцьорите.
Зам.-кметицата на община Родопи Емилия Иванова е в журито и ръкопляска на изпълнителите.
Празникът в селото продължава и в този час.
Напета участничка от Костиево се радва на празника в Цалапица.
Центърът на селото е пълен, а купонът е на мах.
Хора се редят на опашки, за да си купят цалапишки бабек.
Качественият деликатес трябва да е узрял, обясни майстор.
Млади и стари се събраха на празника в центъра на Цалапица.
Майстор реже поредните мезета.
Десетки щандове предлагат от прочутия деликатес.
Човек може да се наяде, докато обиколи всички щандове.
Майстор не смогва да зарежда една от скарите на дървени въглища.
С трикольора в ръка се вият хора на площада.
Хората в Цалапица са възторжени – ядат, пият и се веселят
Десетки щандове с бабеци, мезета, скари и вина са опънати и в този час в Цалапица, която е на 20-ина км от Пловдив. Вихрени танци се вият на площада, а стотици ги аплодират.
Празникът на цалапишкия бабек, с който е прочуто селото, и тази година събра 63 танцови състава от страната. Хората са възторжени, ядат, пият и се веселят. Майстори на прочутия деликатес, в който се усеща уханието на червен пипер, непрекъснато режат мезета и приканват хората да дегустират. "Веднъж обиколих щандовете и почти се наядох от опитване", призна танцьорка.
"Яжте, днес му е времето", отвръщаше майстор, докато реже поредните мезета. Той обясни, че качественият деликатес трябва да е узрял, а не хората да купуват овкусена кайма, която някои им я пласират за бабек.
Настроението в селото е голямо и няма изгледи скоро празникът да свърши.
>