Постите вталяват, но не с хляб, ориз и картофи, а със зеленчук и ядки

02.03.2025 22:00
На Разпети петък не се яде и не се пие нищо.
Боб, леща, ядки и семена може да заменят месото по време на Великденските пости.

Великденските пости през 2025 г. започват на 3 март и продължават до 20 април, когато празнуваме Възкресение Христово.

Седем седмици, или 49 дни, е дълъг великденският пост, макар да се води 40-дневен, защото не включва последната седмица преди Великден, която е наречена Страстна седмица.

Полезен или вреден е Великденският пост?

49-дневният пост е сериозно изпитание за организма, твърдят специалистите по хранене. Има опасност от изтощение, защото се лишаваме от протеините на млякото и млечните продукти, месото, рибата и яйцата, които в тези дни са забранени. (Какво кога е забранено - виж карето долу.)

Диетолозите (както и самата църква) са категорични, че на пост не бива да се подлагат рисковите групи: деца, юноши, бременни и кърмещи, възрастните и болните.

Строгият пост може да бъде много здравословен, твърдят привържениците на вегетарианското хранене. Те обаче напомнят, че при постене трябва да се справим с определени критични моменти.

Първо, месото, млечните продукти и яйцата са най-добрият източник на протеини, на витамин В 12 и на желязо. Когато човек лишава организма си от тях, трябва да им намери алтернатива.

Полезните белтъчини и микроелементи до известна степен могат да се заместят с ядки, зърнени, бобови растения и семена.

В диетата трябва да се наблегне на растителните белтъчини, които се набавят чрез боба, лещата, ориза, хляба и тестените изделия, овесените ядки, вареното жито.

Всеки от тези продукти съдържа незаменими аминокиселини

и ако човек яде например само ориз и тестени изделия, но не и боб, се получава дефицит на някоя от тях.

Вторият важен проблем е приемът на желязо и засяга особено тези, които са стартирали с ниски запаси. Желязото се доставя основно чрез червените меса и рибата и се усвоява много лесно.

В растителните храни има желязо, което обаче е от 5 до 7% усвоимо

Специалистите смятат, че за да вдигнем усвояването на 20-22%, трябва винаги да го комбинираме със зеленчуци, които са богати на витамин С. Това са зеле, моркови, карфиол, броколи, праз лук, ряпа, алабаш. Трябва да се използват и подправки: магданоз, копър, джоджен, защото са богати на желязо, витамин С, К и масла.

По време на Великденския пост желязо се доставя и от копривата, лапада, спанака. Диетолозите казват, че

желязото почти не се усвоява, ако пием зелен, черен чай или кафе след хранене с тези продукти.

Проблем е и недостигът на калций - най-усвоимата форма е в млякото и млечните продукти. Това е причината хората с остеопороза да не постят.

Алтернатива при постене са ядките и тъмнозелените листни зеленчуци като марули, рукола, зелен лук, пиперки. Трябва да се приемат повече пълнозърнести и бобови продукти, карфиол, броколи.

Добре е да се наблегне на семената - сусамово, ленено семе или ядки в комбинация със зеленчуци.

В растителния свят витамин В12 се открива в оскъдни количества. Среща се в някои гъби и в соята. По време на пости диетолози съветват да се приемат допълнително витамини А, B, D и C, както цинк след консултация с лекар.

За кого са полезни постите?

Постите се препоръчват за хората със сърдечносъдови заболявания и високо кръвно налягане. 49-дневното ограничение ще се отрази добре на хората с повишен холестерол, с наднормено тегло или дислипидемии (нарушения в мастната обмяна), с бъбречни заболявания (като бъбречна недостатъчност), с чернодробни проблеми - например с омазнен черен дроб. Ако те преминат на растителен режим на хранене, вътрешната среда на организма се алкализира и следва благоприятно диуретично действие, което помага за чистене от токсини.

Постенето е препоръчително и за хората с висок креатинин (показател за състоянието на бъбреците и функционирането им), с

пикочна киселина над нормите, която е рисков фактор за подагра

Тя е известна като “папската” или “царската” болест заради прекалената консумация на месо и месни продукти.

Ако с отказа от месо хората изключат и продукти като бял хляб, захар и тестените изделия от бяло брашно, те ще отслабнат. Макар общото мнение да е, че

масово постещите увеличават теглото си с 3 до 5 кг

Известно е, че всеки трети постещ набляга на въглехидратни храни като хляб, картофи, ориз, боб и леща.

Доказано е, че всеки излишен грам въглехидрати лесно се трансформира в резервни енергийни запаси, най-често в мазнини.

Ако искате по време на поста и да се вталите наистина, хапвайте поне по 500 грама различни плодове на ден. За разнообразие можете да си правите фрешове от зеленчуци. Плодовете са богати на захари и наистина бързо засищат, но след тях още по-бързо огладнявате. Зеленчуците имат по-голямо предимство – богати са на фибри. Но най-добре ще се почувствате, ако към порцията с тях прибавите и малко сурови ядки. Така ще имате повече енергия и няма да се почувствате гладни толкова скоро.

Много важно е, докато постите, да пиете поне 2 л вода дневно.

Изпиването на пълна чаша вода преди хранене е един от най-добрите начини да ядем по-малко

Течността запълва голяма част от стомаха и създава усещане за ситост. Но не заменяйте водата с газирани напитки и студени чайове. Това са калории, от които тялото ви няма нужда изобщо.

По-малко сол, по-малко килограми - растителните продукти са естествено бедни на сол. За да ги направи по-вкусни, постещият щедро добавя сол. А тя задържа течности в организма, причинява подпухване и дискомфорт.

Забравете за вафлите - те са по-страшни от шоколада.

Желанието за сладко е по-силно от всякога по време на пост. Тъй като млечният шоколад е забранен, хората масове се хранят с бисквити и вафли. Те не само се лепят повече от шоколада, но и стимулират апетита.

Ако наистина се нуждаете от сладко, компенсирайте със сготвени плодове без захар с подправки като канела, индийско орехче и карамфил.

КАКВО Е ПОЗВОЛЕНО ЗА ВЕЛИКДЕНСКИЯ ПОСТ

Позволени са всякакви растителни храни - боб, леща, картофи, ориз с маслини, ориз със спанак, гъби, салати. За десерт може да се консумират плодове, печена тиква, халва, локум, сусамки, баклава и кадаиф - но приготвени с олио.

Безгръбначните като охлюви, миди и октоподи се считат за постни.

Риба се позволява на 25 март - Благовещение, и на Цветница - неделята преди Великден.

КАКВО Е ЗАБРАНЕНО ЗА ВЕЛИКДЕНСКИЯ ПОСТ

В неделя на Сирни заговезни за последно се ядат млечни продукти и яйца. На трапезата трябва да има баница със сирене, мляко с ориз, риба, халва с ядки.

От понеделник, 3 март, до Великден - 20 април, се забранява блажната храна - месо и млечни продукти. В дните на строг пост - първата седмица (от понеделник) и през Страстната седмица, не се дава никаква гореща храна и такава, приготвена с растителна мазнина.

Стоп на секса! И на алкохола

Ако не правите просто диета, а спазвате великденския пост, по канон трябва да спрете с алкохола и с интимния живот.

През поста алкохолът е забранен, но виното все пак се разрешава през няколко дни. Това са съботите и неделите на втората, третата, четвъртата, петата и шестата седмица от въздържанието. На практика виното е забранено през всички делнични дни на поста, както и през уикендите на първата и на Страстната седмица.

Има и един ден, в който не се пие дори вода - но само ако здравето ви позволява. Това се прави на Разпети петък. На този ден не трябва и да хапвате нищо. Хляб и вода се позволяват само на немощните и престарелите.

От понеделник до Великден църквата спира венчавките. Ако искате да се закълнете във вечна вярност и пред Бог, трябва да изчакате да приключи тридневното празнуване на Възкресението.

Други от Сила за живот

Щастливият брак пази от трупане на килограми

Любовта защитава от затлъстяване благодарение на връзката мозък - черва, установиха учени Женените хора, които се чувстват емоционално подкрепени от партньорите си

Проучване: Шоколад с много какао пази младостта по-дълго

Учени са открили, че теоброминът в тъмния шоколад поддържа тялото биологично по-младо Учени от King's College London са открили, че теоброминът - съединението

Внимавайте с енергийните напитки: здрав мъж пие 8 на ден и получава инсулт с трайни последствия

Те съдържат кофеин плюс таурин, както и много захар - всичко това води до значително по-високо кръвно налягане и увреждане на сърцето, отколкото кофеинът самостоятелно Здрав мъж

Изкуственият интелект може да промени начина, по който се откриват мозъчни заболявания

Нов изкуствен интелект може скоро да помага на лекарите да откриват опасни мозъчни състояния по-бързо и по-точно, съобщава уебсайтът „Knowridge". Технологията е разработена от изследователи от Кингс

Проучване: Консумацията на киви всеки ден поддържа кожата млада и еластична

Консумацията на два плода киви на ден осигурява на кожата необходимото количество витамин С, за да е млада и еластична, показва проучване на учени от Нова Зеландия

>