Със сълзи шеф Севда си спомни от 28-ия етаж на “Милениум” за царевичния грис с праз на своята баба

31.01.2025 20:30
Михаела Козанова, бизнес мениджър на групата хотели НИКМИ АД, и Севда Димитрова (вдясно) представят The Gallery Fine Dining Restaurant.
Първата цел на The Gallery Fine Dining Restaurant е да бъде първият в България, сдобил се с престижна звезда Michelin.
Ястието “Наследство” (спомен от баба)
Красивото ястие е наречено “Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада” (по популярната детска книжка).

Появи се ресторант, чиято цел е да е
първият у нас със звезда Michelin

Севда Димитрова, един от ярките победители в “Мастършеф”, смени рязко мястото за своите кулинарни изкушения.

Първата вегетарианка, спечелила в световната история на предаването, но и впечатляващ майстор на ястия с меса, стигна до... 28-ия етаж на столичния хотел “Милениум”.

Михаела Козанова, Business Manager на групата хотели НИКМИ АД, се доверява на шеф-готвача за новата кулинарна точка на върха на София - The Gallery Fine Dining Restaurant.

Младата дама, която е родена в Нова Загора, учи в Бургас, работи в Испания, а след победата в “Мастършеф” - и в София, предлага сезонна кухня и търси български производители. Първата цел на The Gallery Fine Dining Restaurant е да бъде първият в България, сдобил се с престижна звезда Michelin.

Екипът следва философията на zero-waste създаването на храна, стремейки се към минимален отпадък и максимално оползотворяване на ресурсите. Всяка съставка се използва с мисъл за околната среда, органичните отпадъци се компостират.

Необичайни, но запомнящи се имена имат ястията в The Gallery като... “Видимо тиха”, което всъщност е предястие от хайвер от сьомгова пъстърва, “Остър ум, груб език” - телешки език с цвекло, ябълка и чорбаджийски чушки, “Наследство” (спомен от баба) или тарама от царевичен грис, пуканки и праз... И така до... “Трудна математика” с бейлис, шамфъстък и билки.

Всяко ястие носи духа на сезона, балансиран с традиционни вкусове, постигнати с техники като лиофилизация, зреене на меса и риби и ферментация. Трансформирането на познати rustic вкусове и финото им пренасяне от всекидневието в haute cuisine ще създадат непозната до момента кулинарна авантюра от перфектен баланс на вкусове, аромати и цветове.

За първи път у нас ще се предлага вечеря “Черна кутия” като ексклузивно кулинарно пътешествие с тристепенно меню - мистериозна изненада. Към всичко това в уютния почти 60-местен ресторант има и 500 вида уникални вина от цял свят.

Други от Възход и падение

На 18 декември рожден ден имат

Инж. Петър Кънев, бизнесмен, депутат Александър Арабаджиев, председател на Българската асоциация по европейско право (БАЕП), съдия в Съда на Европейския съюз в Люксембург Д-р Димитър Николов

Честит рожден ден на Надежда Алексиева!

Днес рожден ден празнува Надежда Алексиева, която отразява всичко най-важно от Варна и региона за “24 часа”. С артистичен, но и реален поглед върху случващото се тя поднася интересно и не толкова

Православен календар за 18 декември, вижте кои са имениците

Св. Модест, патр. Йерусалимски. Св. мчк Севастиан и дружината му Св. Модест управлявал Палестинската църква. Той възстановил гроба Господен, както и Голготския и Витлеемския храм

След италианския "Х Фактор" българката Ел Ма ще пее и на фестивала в Санремо

Победителят в най-известния музикален конкурс на Апенините ще представи страната на Евровизия Българската певица Ел Ма ще бъде част от Фестивала на италианската песен “Санремо” 2026 - най-престижното

Принц Хари и Меган ще правят филма „Сватбената среща" по "Нетфликс"

Принц Хари и Меган Маркъл ще участват в нова филмова продукция на Netflix, четири месеца след като подписаха новия си договор със стрийминг гиганта. Херцогът и херцогинята на Съсекс ще продуцират

>