Патладжан ветрило с домат и моцарела

12.12.2024 07:00

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vkostova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ  

Румяна Любомирова изпраща рецепта за красиво и вкусно ястие.

ПРОДУКТИ 

За 4 порции:

4 патладжана

500 г домати

2 топки моцарела по 150 г

1-2 скилидки чесън по желание

сол

черен пипер

2 с.л. олио или зехтин

пресен магданоз

листа босилек 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Разрязваме патладжаните ветрилообразно на около 2 см отстояние от върха на дръжката, така че долните краища да висят свободно. Поръсваме сол и оставяме за 30-40 минути в гевгир да изтекат горчивите сокове.

Попарваме доматите, обелваме ги и ги нарязваме на колелца, а моцарелата на фини резени, чесъна и магданоза - на ситно. Смесваме всичко нарязано и накълцано в купа - това ще ни бъде плънката. Вместо да размесваме съставките, може да ги редуваме, както са нарязани на шайби, в отворите между “страниците” на патладжана. 

Изплакваме и подсушаваме с хартия ветрилата и ги поставяме в намазнен огнеупорен съд. В прорезите надипляме домат, моцарела, чесън и магданоз. Овкусяваме със сол и черен пипер, поливаме струя олио. Печем 30-40 минути в силно загрята фурна на 200 градуса. При сервиране бодваме цели листа босилек.

Други от Хоби

Пълнен шаран с топено сирене и околуци

КОЙ ГОТВИ  “Околуци, или шаранови ядки, са ядлива част от рибата. Може да ги срещнете и под името рибарска глезотийка. Приготвена по този начин, рибата се получава много вкусна и сочна”

Любо Киров и елитът на световната клубна сцена превземат LunOr този декември

Клубът, който не прави компромиси, предлага стилна алтернатива за Студентския празник и Нова година на световно ниво Има музикални събития, които просто отбелязваме в календара, и такива

Как да отгледате коледната звезда - поливайте я само когато почвата е суха

Не дръжте найлоновата опаковка, това задушава листата и те загниват Едно от най-красивите цветя през зимата безспорно е коледната звезда. Растението, което, освен че краси дома ни

Пълнен шаран със слънчоглед и стафиди

Интересна рецепта за Никулден предлага Румен Петров Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ

Печени дюли с мед и масло

Пръстите ще си оближете, твърди Маргарита Димитрова и дава рецептата Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката

>