Два страхотни начина за приготвяне на свинско

01.12.2024 01:00 Анатолий Попов

Настъпи онова време от годината, в което се готви най-често свинско месо. В българските домове то присъства на трапезата като почти задължителен продукт - с кисело зеле, с боб, в гювеч, като пържоли, като задушено и т.н. Без да обсъждаме необходимостта от разнообразие в менюто, ще си припомним само какви са тънкостите при приготвяне на два от най-вкусните и здравословни варианта на свинско - като пържоли на тиган и като бавно печено във фурна.

Перфектната пържола на тиган

се прави от качествено месо. Не се притеснявайте да изберете месо със сланинки - от него ще стане по-вкусна пържола. Гордън Рамзи съветва първо да нагорещите силно тигана и да поставите в него мазнина с висока точка на горене. Точката на горене е моментът, в който мазнината започва да дими и става вредна за нашето здраве. Другият важен критерий за мазнината, с която готвим на висока температура, е нейната устойчивост към окисляване. Най-подходящите мазнини за пържене са кокосовото масло, студенопресованото олио от авокадо, светлото сусамово олио, гхи, животинската мас, зехтинът. Слънчогледовото олио, с което най-често пържим, не бива да се използва за тази цел! Най-новите изследвания доказват връзката между неговата употреба и редица хронични заболявания, включително сърдечни, както и рак. След като мазнината е нагорещена, осолете месото, най-добре с едра морска сол, и добавете пресен черен пипер. Поставете го в тигана, като обръщате от двете страни през 1 мин, ако го искате алангле, или през по-дълъг интервал, ако го предпочитате по-изпечено. Времето за печене трябва да увеличите с по минута в зависимост от степента на готовност, която търсите (максимум 5 мин, но при висока температура 5 минути от страна на всяка пържола е дълго - месото ще стане жилаво и сухо). За страхотен вкус може да добавите скилидка счукан чесън, когато пържолата почервенее, както и стръкче мащерка. Минута преди да я дръпнете от огъня, добавете 1 с.л. масло. Преди сервиране месото има нужда да си “почине” в чинията. 

Бавно печеното свинско

има своите тънкости и ако ги спазите, ще получите не само здравословно и диетично месо, но и невероятен специалитет, с който може да изненадате приятно гостите си. Има различни рецепти за бавно печене, включително тези, при които се използва слоукукър. Предлагам ви един изпробван вариант. За него най-подходящ е бутът на прасето. Загрейте фурната на 220 градуса. Месото трябва да е със стайна температура. Почистете бута и го овкусете. Ако парчето е голямо, добре е да го вържете с памучен конец и след това да го овъргаляте в подправките. Може да го овкусите с прясна или суха мащерка, риган или салвия, мед, горчица, меласа, вино, чесън и, разбира се, сол и черен пипер. Нарежете няколко глави лук (4-5), намазнете тавичка за печене, сложете лука, а върху него и месото. Печете около 20 мин. След това намалете фурната на 180 градуса и печете още 25 мин на всеки половин килограм месо. След като извадите месото, покрийте го с алуминиево фолио и го оставете да “отдъхне”. Това месо се реже на тънки парчета напряко на мускулните влакна. Добре е да се сервира с някакъв сос и гарнитура. Може да се съхрани в хладилник, вкусно е и студено. 

Знаете ли коя част от прасето за какво е?

Още вкусни идеи със свинско месо може да прочетете на mila.bg   

Други от От страната и света

Заради спукана тръба: блок живеят като в сауна, а в детска градина мръзнат

Цяла детска градина може да остане на студено заради належащ ремонт, а жилищен блок е прогизнал от гореща вода и пара, предизвикани от авария в парното

Първа пролет - първи избори, Нова година - нов служебен премиер

Отварят Изборния кодекс без видим консенсус за нищо, но машините остават принтери На 22 или 29 март ще е най-вероятната дата на предсрочните парламентарни избори

Патриарх Даниил ще отслужи водосвет и ще връчи дарение на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“

Днес, в навечерието на Рождественските празници, българският патриарх Даниил ще връчи дарение от името на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ) за Детското отделение по уши

Православен календар за 17 декември, вижте кой празнува имен ден

Св. прор. Даниил и св. 3 отроци Анания, Азария и Мисаил Когато Йерусалим бил превзет от вавилонците, цар Навуходоносор избрал измежду пленение юдеи най-красивите и най-умните, за да му служат

Само в "24 часа" на 17 декември: VIP игри за деца: плащай или си слабак!

Само в "24 часа" на 17 декември четете:  Търси се кой да вложи 1 млрд. евро в "Топлофикация" на концесия или с публично-частно партньорство Седем се състезават за европейски прокурор

>