Вкъщи лютеницата тази есен излиза с 18% по-евтино (Графика)

16.09.2024 17:25 Христо Николов
Много хора варят лютеница за зимнина
Домашната лютеница е незаменима.
Доматите, червените пиперки и патладжаните сега струват по-евтино.

Цените на доматите, червените пиперки и патладжаните са по-ниски в сравнение с миналия септември

Тази есен приготвянето на зимнина може да се нарече малко чудо - за първи път от много време някои плодове и зеленчуци са по-евтини, отколкото през миналия сезон.

Не може да се прогнозира колко точно ще струва примерно купешката лютеница през зимата, но отсега е ясно, че ако имате навика да си я приготвяте сами, не бива да се бавите - сега доматите, червените пиперки и патладжаните струват по-евтино в сравнение с миналия септември. Ако се сметнат всички разходи, които изисква една от най-разпространените рецепти, се вижда, че тя излиза с около 18% по-евтино.

Рецептата е съобразена с определени количества продукти, така че накрая да излязат десетина бурканчета.

За приготвянето ѝ са необходими около 2 кг доматено пюре, което се прави от около 7 кг домати. Но все пак зависи от сорта им. Най-подходящи са месестите “Рома”. Миналата есен те струваха по около 2,50 лв. килото, но в момента на Женския пазар в столицата това е най-високата възможна цена, а масово се продават по 2,40, дори по 2,30 килото. Или 7 кила излизат 16,87 лв. (виж инфографиката).

Доматите се измиват и обелват, след което се смилат с месомелачка или с кухненски робот. И при двата начина семките трябва да се отделят. На мелачката това става с помощта на допълнителна приставка, а произведеното в кухненския робот трябва да се прекара през едро сито.

Получената доматена каша се изсипва в голяма тенджера, която се слага на котлона. Ври до получаване на гъсто доматено пюре. Разбира се,

може да се ползва и готово, но това определено няма да е автентична класическа домашна лютеница

Следват другите два основни зеленчука - червеният пипер и патладжанът. И двата продукта струват в момента на пазара по-евтино от миналия септември.

Пиперките и синият домат се изпичат. Това става или на котлон, или в чушкопек, но най-добре е на жар с дървени въглища, за да се получи характерният опушен аромат на изпечени на жар зеленчуци. След изпичането те се обелват и оставят да се отцедят добре. После се смилат с месомелачка или с кухненски робот, но за разлика от доматите не ги превръщаме на гладка каша. Трябва да останат дребни парченца, така че да се получи консистенцията на класическа домашна лютеница.

Започва най-любимият, а за някои - най-неприятният момент от цялата процедура - варенето на лютеницата.

По принцип е хубаво това да става на огън на двора, но не всеки има такава възможност. Разходите за варенето не са мръднали в сравнение с миналата година. За цялата операция са необходими около 5 киловатчаса електроенергия, които

струват около 1,05 лева сега, както и миналия септември

- повишението на цените беше под 1 процент, а за някои електроразпределителни дружества дори имаше намаление.

Кашата от смлени чушки и патладжани се изсипва в тенджера, която се слага на котлона и се бърка непрекъснато, защото иначе сместа започва да бълбука и да хвърля пръски. Затова е добре тенджерата да е по-дълбока. Вари се около десетина минути, докато водата не се изпари. След това се добавя сгъстеното доматено пюре, като бъркането продължава още десетина минути.

Към така сварената смес се добавят олиото, солта и захарта и се вари още 5 минути.

Има класически признак, по който се разбира, че лютеницата е достигнала необходимата гъстота - разбърквайки сместа в тенджерата, трябва да остава следа, в която да се вижда дъното.

Готовата лютеница се изсипва още гореща в бурканчета, които се затварят веднага. На дъното на голяма тенджера се слага стара хавлиена кърпа, върху която се нареждат бурканчетата. Пълни се с вода, докато бурканчетата бъдат покрити догоре. За да се стерилизират, трябва да поврат 15 минути.

Други от Хоби

Пълнен шаран с топено сирене и околуци

КОЙ ГОТВИ  “Околуци, или шаранови ядки, са ядлива част от рибата. Може да ги срещнете и под името рибарска глезотийка. Приготвена по този начин, рибата се получава много вкусна и сочна”

Любо Киров и елитът на световната клубна сцена превземат LunOr този декември

Клубът, който не прави компромиси, предлага стилна алтернатива за Студентския празник и Нова година на световно ниво Има музикални събития, които просто отбелязваме в календара, и такива

Как да отгледате коледната звезда - поливайте я само когато почвата е суха

Не дръжте найлоновата опаковка, това задушава листата и те загниват Едно от най-красивите цветя през зимата безспорно е коледната звезда. Растението, което, освен че краси дома ни

Пълнен шаран със слънчоглед и стафиди

Интересна рецепта за Никулден предлага Румен Петров Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ

Печени дюли с мед и масло

Пръстите ще си оближете, твърди Маргарита Димитрова и дава рецептата Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката

>