Свинско филе с патладжан или сини сливи - висока сръбска кухня, задължително гарнирана с люти чушлета, в “Котилото”

21.06.2024 18:42
Йонко Георгиев и Далибор Маринкович са собственици на ресторант "Котилото" в София.
Панирани люти чушки с млечен сос, кисело мляко, майонеза и чесън
Телешко шкембе, запържено в масло, с манатарки, чесън и брашно - за ценителите на дреболиите
Сотирани моркови с млечен сос, малко майонеза, кисело мляко, чесън и копър са част от новите ястия в лятното меню.
За лятното меню са подбрани вкусни и добре изпечени филета.

Тайната на майстор готвача Далибор Маринкович е съчетанието на свежи продукти с богати вкусове

Свинско бонфиле с патладжан, пилешко филе със сушени сливи и свински стек, пълнен със сушени домати, сини сливи и тиквичка - такава е по-малко познатата, но богата на вкусове сръбска кухня. Точно тези три нови ястия ще допълнят лятното меню в сръбския ресторант “Котилото” в софийския квартал “Драгалевци”.

Сръбската кухня е много богата и разнообразна. Голям отпечатък върху нея, както и върху културата ни е оставила турската. Силата на сръбската кухня е в това да съчетаваме простите продукти с техните богати вкусове. Използваме пресни и сезонни продукти, които дават свежест и качество на самите ястия. Голяма роля играят и подправките.

С тези думи майстор готвачът Далибор Маринкович-Даци представя лятното меню на “Котилото”.

Той заедно с Йонко Георгиев са съдружници и управляват ресторанта вече 13 години. Запознават се обаче 7 години преди това в друг ресторант, в който Георгиев бил сервитьор, а Даци - готвач. “Знаех му начина на работа, той познаваше моя, имаше много добър ритъм, както и сега.

Няма тайни между нас. Като братя сме”,

разказва Йонко Георгиев за съдружничеството и приятелството си с Даци. Заедно все търсят нещо различно, с което да разнообразят менюто. Това, което най-много се харесва на клиентите, обикновено попада в основната листа. За лятото Даци е подбрал вкусни, ароматни и добре изпечени филета за топлите дни.

В менюто има деликатес и за ценителите на дреболиите - телешко шкембе, запържено в масло, с манатарки, чесън и брашно.

Сред безмесните ястия са сотирани моркови с млечен сос, малко майонеза, кисело мляко, чесън и копър; запържена и сотирана целина, поднесена с козе сирене и мед - перфектно предястие за бяло вино.

Патладжан с павлака, червена чушка, чесън и копър; зелена салата с домат и зелена чушка, пълнена с лют урнебез, както и панирани люти чушки с млечен сос, кисело мляко, майонеза и чесън пък са само част от вкуснотиите за лятото.

Използваме простите продукти, защото са най-вкусни,

категоричен е майстор готвачът Даци.

Патладжан обаче няма да има само на салата, но и като топло предястие - запечен с домат, риган, сос и сирене. А за десерт - морковена торта.

“Направили сме ястия, които са с различен характер - има за тези, които не обичат месо, за тези, които обичат люто, дреболии и др. За всеки вкус по нещо”, обяснява Даци.

Влюбва се в кулинарията от малък покрай семейството си. От 20 години живее в България, където пак идва заради любовта - женен е за българка. От нея се научил да готви супа топчета. Иначе любимото му ястие са ущипците. Носител е на златен медал от Лесковачката скариада.

Храната, която прави Далибор, включително лютите чушки със соса, са любими на Йонко Георгиев. “Още първия път, когато ги направи, си казах: “Това е моето ядене”. Сега и сотираната целина, което е нещо по-нетрадиционно”, разказва той.

Като всяко начало и при тях е било трудно. “Идвахме от друг ресторант и трябваше да направим наше име и да се докажем. Всяко едно доказване винаги е много трудно. Сега пък, като си се доказал, трудното е да се задържиш”, обяснява Георгиев.

За него най-приятно е, когато човек направи някакво усилие, да има възвръщаемост като отношение - както когато клиент е казал: “Това е уникално, харесва ми”. “Тогава си казвам, че е имало защо да стана тази сутрин”, добавя Йонко, въпреки че работният им ден е дълъг. “Отдавна не броим часовете, в които сме тук, това ни е начин на живот.”

И все пак им остава време и за почивка. Даже на двамата с Даци им предстои да ходят в Барселона да гледат Формула 1. “Миналата година за първи път оставихме ресторанта за 3 дни без нас двамата, но бяхме в постоянна връзка”, спомня си Георгиев.

По думите му кръчма се прави за приятели. “Ние сме тук за добро и за лошо. Ние сме семейство и това е най-хубавото.” Затова и “Котилото” се е превърнало в специално място не само за вкусна храна, но и за празнуване на сватби, кръщенета и рождени дни. От самото начало на своето съществуване ресторантът работи само с доверен партньор - Първа инвестиционна банка, и използва нейните ПОС устройства.

И както умеят да работят, така могат и да се веселят. Доказват го, докато представят лятното си меню.

Йонко Георгиев и Даци запяват заедно с изпълнителя Дарко Релушкоски, който помага на скарата. А песните им ги знае всеки българин - “Зайди, зайди”, “Македонско девойче”, “Йовано, Йованке” и др.

В сръбската култура и кулинарията гостоприемството е на висока почит, категоричен е Далибор. “То е много важно за един ресторант и сърдечността, която ще почувствате на вратата и от страна на нашите сервитьори, всеки ще я забележи”, добавя той.

Други от От страната и света

ГЕРБ ще подкрепят на първо четене промените за депутатската охрана от НСО

На първо четене промените в Закона за НСО, които предвиждат отпадането на депутатската охрана от службата, ще получат подкрепата на ГЕРБ. Тази заявка направи още в началото на парламентарната комисия

Обвиниха мъж, пребил друг на кръстовище и заплашил с убийство с думите "аз Пилето не лежах, теб ли ще лежа, недосегаем съм"

На 16.12.2025 г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Л.П. за нанесена телесна повреда и закана за убийство. Л.П. е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 25

Селскостопанските стоки в ЕС поскъпнали с 3 на сто за година

Средната цена на селскостопанската продукция в Европейския съюз (ЕС) през 2025 г. се е увеличила с 3 на сто спрямо 2024 г., показват предварителните оценки на европейската статистическа служба

Семейство съди "Мета", детето им се самоубило след изнудване с интимни снимки в инстаграм

Шотландско семейство, чийто син се самоубил, след като е изнудван в инстаграм, съди компанията собственик на фейсбук и инстаграм "Мета". Това е първият подобен случай, съобщи Би Би Си

Катастрофа спря временно джижението през прохода Предела

Временно е ограничено движението по път II-19 (проход Предела) в района на местността Реденка поради пътнотранспортно произшествие, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура"

>