Страстта към ултрапреработена храна води до 34 вида рак

01.06.2024 18:43 Павлина Трифонова
Американският режисьор Морган Спърлок, който успя чрез свой филм да шокира света с вредата от яденето на ултрапреработени храни, почина от онкологично заболяване преди дни. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ И АРХИВ НА ФИЛМА SUPER SIZE ME
Яденето на сладки храни увеличава теглото, а поне 13 вида рак се свързват с висок индекс на телесната маса.

Американският режисьор Морган Спърлок бе един от първите хора, успели да шокират света с вредата от яденето на ултрапреработени храни. Прави го още докато само малка група диетолози и лекари се престрашават да се противопоставят на агресивното навлизане на тези стоки в магазините и във веригите за бързо хранене по света.

Преди четвърт век Спърлок решава да се превърне в опитно зайче, за да разбере на базата на личен опит дали наистина предлаганите в тях ястия и напитки са толкова вредни.

В продължение на месец той буквално се тъпче с най-големите хамбургери, пържени картофи и газирани напитки, точно както го правят хиляди други американци всеки ден.

За 30 дни напълнява с 12 килограма. Разказва, че се чувства болен и без сили

Направени медицински прегледи показват влошаване на редица негови здравни показатели.

Спърлок представя цялото си преживяване във филма Super Size Me, който му носи номинация за “Оскар” за най-добър документален филм. Някои от

най-големите вериги за бързо хранене оспорват твърденията му,

но общественият отзвук от неговия кинопроект е толкова голям, че в крайна сметка се принуждават да премахнат най-големите си менюта и да подобрят храната, която предлагат.

Редица специалисти и известни готвачи се включват в спора дали наистина са толкова вредни ултрапреработените храни.

Направени са десетки проучвания по въпроса през последните години, които доказват, че те имат връзка с редица заболявания, включително с 34 вида рак.

През последните дни доста от тях отново бяха припомнени, след като стана ясно, че Спърлок е починал на 53 години от онкологично заболяване.

Няма доказателства, че то е свързано с експеримента, на който се подлага, въпреки че страда от редица здравословни проблеми след това, разкрива “Дейли мейл”.

Въпреки че връзката между ултрапреработените храни и онкологичните заболявания вече е добре установена, все още специалистите спорят как точно тя се изгражда.

Част от тях смятат, че основна вина носят някои съставки, които се използват при производството на дълготрайни стоки като бисквити, чипсове, сладки зърнени закуски, газирани напитки и дори сладолед. Става въпрос за неща като наситени мазнини, захари, консерванти и оцветители, които причиняват възпаление на органите и системите в тялото.

Други изследователи са на мнение, че

яденето на ултрапреработени храни ни лишава от важни неща

като витамини, минерали и фибри, за които е известно, че стимулират имунната система и помагат за предотвратяване на образуването на рак.

Обичайно те се съдържат в плодове, зеленчуци, бобови и зърнени храни, които обаче все по-рядко попадат на масата на хората, изкушавани от веригите за бързо хранене.

Други от Докторе кажи

Д-р Аспарух Илиев за грипа: Не е много по-тежък от миналогодишния

Тази година имаме сравнително спокойна епидимилогична обстановка, дори с т.нар. супергрип. Хубаво е да се носи маска, особено е ако възрастен човек и има проблем с имунитета

Домашният сироп от мед и лимон по-ефективен ли е срещу кашлица?

Ако е суха, може да има същия успокояващ ефект, казва английски професор по респираторни заболявания Живеем във време на все повече болести и на увеличаващи се цени на лекарствата

Използвайте зимата, за да се освободите от разсейването

Или какво е locking in ("заключване"), което младите тренират, за да станат хипер-фокусирани Ако някой от по-младите ви роднини или приятели иска да прекара коледните празници в усамотение и да се

Българската червена чушка - сред 12-те суперпродукта, които пазят зрението

Съдържанието на витамин C в нея е свързано и с намален риск от развитие на очни заболявания Издаваното в Ню Йорк специализирано издание Very Well Health поставя българската червена чушка сред 12-те

Проф. Кантарджиев: Грипът вече се разпространява епидемично в страната

Грипът вече се разпространява епидемично в страната, като от около седмица се отчита сериозно увеличение на случаите. Това заяви епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Събуди се" по

>