Нова екопътека води до красива пещера, военни погреби и изворите на Чая в Родопите (Снимки)

28.05.2024 13:05 24 часа Пловдив онлайн
Едно от местата по пътя на новия маршрут в Родопите.
Пътеката води и до Роженските поляни.
Стига се и до красива пещера.

По красиви места в Родопите ще отвежда нова екопътека, обявиха от община Чепеларе.
Маршрутът й започва от разклона за стария път за с. Левочево, той е кръгов и е с обща дължина около 9 км. Лек и приятен е за разходки както пеша, така и с колелета или джип сафари. Преминава през няколко интересни и емблематични места за Родопа планина.

Първата спирка е пещера „Сбирковата", която е със синтрови езера, използвана в миналото за подземна лаборатория от пещерния клуб в Чепеларе. Известна е от 50-те години на миналия век и е била любимо място за екскурзии на летуващите в Пампорово.

След нея пътеката се отправя към останки от старата граница на България, както и от по-скорошни военни структури (окопи, погреби, гранични камъни и др.) изградени на същите места.

Продължавайки по маркираната пътека, се стига до пещера „Топчето" известна с легендарния Капитан Петко Войвода. Той скрива в нея бойното снаряжение на командваната от него чета, включително и черешовото си топче.
Като се стигне до „Рожен", посетителите ще видят добилия популярност пилон на поляните.

Продължава се отляво на постройката с кръглите прозорци по черния път и се стига до изворите на река Чепеларска (Чая). От там след около 20 минути маршрутът завършва на изходна точка.

Маркировката е с червен цвят, тип стрелка. Поставени са информационни табла на обектите по маршрута.

Други от Хоби

Чалъм капама

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Чорба по манастирски

Маргарита Димитрова се включва в рубриката с рецепта за постна чорбица с много зеленчуци, която е подходяща за коледните пости Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева

Пълнен шаран с топено сирене и околуци

КОЙ ГОТВИ  “Околуци, или шаранови ядки, са ядлива част от рибата. Може да ги срещнете и под името рибарска глезотийка. Приготвена по този начин, рибата се получава много вкусна и сочна”

Любо Киров и елитът на световната клубна сцена превземат LunOr този декември

Клубът, който не прави компромиси, предлага стилна алтернатива за Студентския празник и Нова година на световно ниво Има музикални събития, които просто отбелязваме в календара, и такива

Как да отгледате коледната звезда - поливайте я само когато почвата е суха

Не дръжте найлоновата опаковка, това задушава листата и те загниват Едно от най-красивите цветя през зимата безспорно е коледната звезда. Растението, което, освен че краси дома ни

>