Донка Байкова: Между салата и основното ястие да има половин час почивка за добро здраве

07.05.2024 08:54
Проф. Донка Байкова

По празниците най-честата грешка е, че консумираме по много от всички любими храни. Окото е гладно, а това има отражение на храносмилателната система, която често пъти реагира с възпаления. Това каза специалистът по хранене проф. Донка Байкова пред bTV.

100 грама класически български козунак е 350 калории, а "Панатонето" е 420-450 калории. 

Между различните храни трябва да има интервал от минимум половин час, както го правят в ресторантите, каза още тя. Тя даде съвет след празниците да има почивка от червеното месо и агнешкото, което е доста мазно. Салатите и яйцата пък могат да останат в менюто, като се прибави и киселото мляко като пробиотик. 

Други от Докторе кажи

Бързо и без дискусия здравната комисия прие удължителния бюджет

Бързо и без дискусия здравната комисия в парламента прие на първо четене внесения вчера удължителен закон за бюджета. След като бъде приет, той ще действа до приемането на редовните бюджети за 2026 г

Грипна ваканция е възможна в края на януари

Най-засегнатите се очаква да са децата - на първо място тези от 5 до 14 г., както и тези до 5-годишна възраст Въпреки приказките за много ранно начало нещата вървят като предни години - ще има

Д-р Аспарух Илиев за грипа: Не е много по-тежък от миналогодишния

Тази година имаме сравнително спокойна епидимилогична обстановка, дори с т.нар. супергрип. Хубаво е да се носи маска, особено е ако възрастен човек и има проблем с имунитета

Домашният сироп от мед и лимон по-ефективен ли е срещу кашлица?

Ако е суха, може да има същия успокояващ ефект, казва английски професор по респираторни заболявания Живеем във време на все повече болести и на увеличаващи се цени на лекарствата

Използвайте зимата, за да се освободите от разсейването

Или какво е locking in ("заключване"), което младите тренират, за да станат хипер-фокусирани Ако някой от по-младите ви роднини или приятели иска да прекара коледните празници в усамотение и да се

>