Проф. Климент Найденов и Северина Маркова с уникална българска експедиция в сърцето на Боливия

27.04.2024 19:47

На 18 Април 2024 г. стартира двуседмична изследователска мисия, организирана от Explorers Club Bulgaria, в която се включиха известни български учени и пътешественици, както и репортерски екип на Нова телевизия. Българската група има за цел да събере и да представи нови данни и непоказани досега истории, свързани с културните и природни богатства на страната.

Изследователите започнаха своето пътешествие от столицата Ла Пас, над която се издигат снежните върхове на планината Илимани. „В първия ден от нашето пътуване имахме възможността да посетим важните исторически места като базиликата Сан Франциско и площад Мурльо, където се намира президентският дворец" сподели професор Климент Найденов от софийския университет, който ръководи експедицията. „Но една друга среща ни развълнува много повече и ще остане за нас като изключителен спомен от този град"-допълни още той.

Това е срещата на българската група с една от най-популярните в града дама- Марсия Таха Мохамед. Младата жена е родената в България и ръководи удостоения със звезда Мишлен ресторанта Gustu. Той е обявен за най-добрият ресторант в Боливия, известен с използването на местни продукти за създаване на модерни кулинарни шедьоври. Израсналата в България Марсия говори с изключителна любов за нашата страна, а в своите рецепти често съчетава съставки като кисело мляко и различни български подправки. „Със своята страст и творчески подход към кулинарията, Марсия вдъхнови всеки от нас. Нейната способност да преплита традиции и иновации в кухнята ни мотивира да откриваме нови възможности за културен обмен"-разказаха още българските изследователи.

След столицата Ла Пас експедицията на проф. Климент Найденов и Северина Маркова продължава с посещение на езерото Титикака, което е забележително не само със своите плаващи острови, но и с богатото културно наследство на инките. Езерото е известно с това, че е най-високото плаваемо езеро в света, разположено на височина над 3800 метра. То е считано за едно от светилищата на инките, които вярвали, че оттук са тръгнали основателите на тяхната империя. "Титикака не е само географска забележителност, но и място, което показва как природата и човешката култура могат да се преплитат по удивителни начини" сподели Северина Маркова. "Огледалният ефект на водите на Титикака ни дава възможност да видим отражението на древните цивилизации, които са обитавали тези земи и да почувстваме духа на инките, който все още е жив в тези места"- допълни още тя.

Българската група успява да заснеме и спиращи дъха гледки в Салар де Уюни, най-голямата солна пустиня в света. Мястото е образувано от предишни езера, които са изпарили, оставяйки след себе си огромни солни равнини. През сезона на дъждовете, Салар де Уюни се превръща в огромно огледало, което отразява небето толкова точно, че разграничаването между хоризонт и небе става почти невъзможно. Този феномен привлича туристи и фотографи от цял свят, желаещи да уловят това уникално природно зрелище.

Друга важна спирка за българските изследователите е най-високото геотермално поле в света Ел Татио, разположено на 4320 метра в Андите, с около 80 действащи гейзера, чиито води се издигат до 7 метра височина. Ел Татио се намира в западното подножие на поредица от вулкани, които минават по границата между Чили и Боливия. Те образуват тъй наречената Централна вулканична зона, един от няколкото вулканични пояса в Андите.

„Поради голямата височина, специално за посещението ни на това място, бяхме подготвени с бутилки с кислород, в случай на необходимост" – разказва доктор Снежана Манджукова, която е запален пътешественик и пътува заедно с изследователите на Explorers Club Bulgaria.

Българската група планира да премине и през емблематичния маршрут „Пътят на смъртта", официално известен като Йунгас Роуд. Маршрутът привлича любители на адреналина от цял свят- около 25,000 туристи годишно, което го прави една от значимите туристически атракции в региона. Известен със своите опасни завои, изключително тесни проходи и впечатляващи пейзажи, маршрутът включват дълбоки пропасти и бурна растителност по склоновете на Андите.

"Този път ще тества нашата решимост и способности на всяка стъпка. Той е не само физическо, но и психическо предизвикателство, където границата между красотата и опасността е изключително тънка."- сподели Северина Маркова. „Въпреки че пътят е станал значително по-безопасен поради намаляването на трафика, той продължава да бъде място на инциденти, като в последните години се отчитат около 100 смъртни случая годишно"-допълни още тя.

Всички подробности за изследователската мисия ще бъдат представени на специално събитие в Софийския университет, включващо изложба и открита лекция, които ще бъдат достъпни не само за студентите, но и за всички желаещи да научат повече за Боливия, споделят от Explorers Club Bulgaria. Пълната програма на събитието ще бъде обявена на интернет страницата на организацията.

Други от От страната и света

200 лева глоба за камиона, който се вряза в къща в село Баница

200 лв. глоба е санкцията за шофьора на тира, който вчера едва не събори къща във врачанското с. Баница, съобщиха от полицията. Пробите за алкохол и наркотици на шофьора са отрицателни

Социалната комисия отхвърли решението на НОИ за вдигане на пенсиите с 11%

Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика отхвърли проекторешението на "Продължаваме промяната - Демократична България" за задължаване на представителите на Министерски

Зам.-директорът на полицията в Ловеч е уволнен дисциплинарно

Уволниха заместник-директора на ловешката полиция. Това съобщи Нова тв, позовавайки се на високопоставени източници в МВР. Припомняме, че държавата водеше дело срещу зам

ГДБОП спря измама на клиенти на мобилен оператор с фалшиви договори

Трима служители на търговско дружество са разследвани за длъжностно присвояване в големи размери Специализирана полицейска операция за разкриване на длъжностно присвояване в големи размери е

Камион се удари в кола на магистрала "Струма" и се преобърна

Камион, превозващ скална маса, се е ударил в автомобил на автомагистрала (АМ) „Струма" в близост до Перник. Инцидентът е станал този следобед, потвърди за БТА регионалният говорител на Областната

>