Костурица от Пекин: Богатите стават богове, не може Джордж* Безос да е по-важен от Джордж Клуни

27.04.2024 17:34 Павлета Давидова
Международно жури на фестивала на едно от последните мероприятия от програмата

"Китай е последната свободна страна в света, в която богатите хора не могат да бъдат много арогантни. В Западния свят, от който идвам, богатите лека полека се превръщат в богове."

Така сръбският режисьор Емир Костурица отново хвърли ръкавица към Европа, и то само две седмици след като разгневи света, срещайки се с руския президент Владимир Путин. А думите му дойдоха от друга дестинация, с която той вбеси пуританите - Пекин, където оглави журито на 14-ия международен филмов фестивал.

„На богатите им остава само да измислят религия, която да им позволява да са богове. Не мога да повярвам, че Джордж Безос е по-важен от Джордж Клуни. Радвам се, че тук видях хора, звезди, които са много по-важни от анонимните богаташи", обясни теорията си сърбинът.

* Не се разбра той грешка с името на Джеф Безос ли направи, или нарочно го промени заради играта с името на актьора Джордж Клуни.

Джeф Бeзoc e едно oт нaй-извecтнитe имeнa в тexнoлoгичния cвят, а банковите му сметки набъбват покрай интepнeт импepиятa Аmаzоn. Той е в челната тройка на нaй-бoгaтите xopa в cвeтa c нeтнo cъcтoяниe нaд 180 милиapдa дoлapa. Клуни пък е световно известен холивудски актьор.

На въпрос как се чувства в Китай, Костурица многозначително заяви: "Чудесно, но съм в Китай". А след това бързо подчерта, че сега има много повече дървета и зеленина, отколкото при предишното му посещение преди 7 години. "Народ, който има много дървета, трябва да е щастлив, защото за тях трябва да има много кислород. А тук има много", каза Костурица, намеквайки за екологичните проблеми и смога в Пекин. След което си пожела следващия път, като дойде, да има още повече зеленина в Китай.

Костурица оглавява журито на Пекинския филмов фестивал заедно с австралийския музикален продуцент Дейвид Уайт, австрийската режисьорка и сценаристка Джесика Хаузнер, бразилския им колега Дейвид Салдана. Домакините от Китай са представени в журито от изключително популярни тук актьори – американският певец и актьор с китайски произход Крис Харис, красавицата Ма Ли и сексимволът Жу Иилон.

Семейната комедия „Gold or Shit" (Да успееш или да се провалиш – бел.ред.) е големият победител в надпреварата и грабна голямата награда „Тиентан", както и статуетка за най-добър пълнометражен филм. Сюжетът е за млад мъж, завърнал се в дома на родителите си в провинцията, след като кариерата му в Пекин се проваля. На заключителното мероприятие тази събота всички членове на журито похвалиха филма за начинът, по който разказва историята и за неочакваните обрати в сюжета. Китайският екип бе отличен за сценарий и най-добра поддържаща женска роля.

„Най-важното е да има филм, който те атакува емоционално", каза Костурица. Той реши да спомене руската литература и по-точно – Чехов. ‚Той говори за малките хора с големи проблеми. А „Gold or Shit" e такъв филм", коментира той победителят от фестивала.

Индийската драма „Откраднат" прибра 3 отличия: за режисура, най-добра актриса и най-добро операторско майсторство. Финландецът Яри Вирман бе отличен за най-добра поддържаща роля в черната комедия „Смъртта е проблем за живите". Филмът взе статуетката и за музика.

Китайският режисьор Чен Кайдже получи награда за цялостен принос, а китайският „Всичките дълги нощи" на Шо Мияке тази за най-добър творчески принос.

Общо 1509 филма от 18 държави и региони се бореха за наградите „Тиентан", 87% от заглавията не са китайски.

За първи път имаше и категория за съдържание, произведено от изкуствен интелект.

Други от От страната и света

200 лева глоба за камиона, който се вряза в къща в село Баница

200 лв. глоба е санкцията за шофьора на тира, който вчера едва не събори къща във врачанското с. Баница, съобщиха от полицията. Пробите за алкохол и наркотици на шофьора са отрицателни

Социалната комисия отхвърли решението на НОИ за вдигане на пенсиите с 11%

Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика отхвърли проекторешението на "Продължаваме промяната - Демократична България" за задължаване на представителите на Министерски

Зам.-директорът на полицията в Ловеч е уволнен дисциплинарно

Уволниха заместник-директора на ловешката полиция. Това съобщи Нова тв, позовавайки се на високопоставени източници в МВР. Припомняме, че държавата водеше дело срещу зам

ГДБОП спря измама на клиенти на мобилен оператор с фалшиви договори

Трима служители на търговско дружество са разследвани за длъжностно присвояване в големи размери Специализирана полицейска операция за разкриване на длъжностно присвояване в големи размери е

Камион се удари в кола на магистрала "Струма" и се преобърна

Камион, превозващ скална маса, се е ударил в автомобил на автомагистрала (АМ) „Струма" в близост до Перник. Инцидентът е станал този следобед, потвърди за БТА регионалният говорител на Областната

>