Ключова фигура на ПП в Пловдив: Сбогом, бях дотук!

27.04.2024 14:11 Радко Паунов

Уморих се от ниската ефективност в парламента и политиката, казва Росен Костурков

Стига толкова! В три поредни парламента бях депутат, достатъчно.

Това обяви пред "24 часа" досегашният депутат от "Продължаваме промяната" в Пловдив Росен Костурков. Той е една от ключовите фигури на формацията във втория град и беше сред активните й парламентаристи. 

Преди час обяви на профила си, че няма да участва в изборите за 50-я парламент, "а най–вероятно и за никое друго Народно събрание".

Обида или огорчение стоят в основата на това решение, попитахме депутата.

"Дайте да не търсим под вола теле. Това решение го взех още зимата. Просто се чудих докога ще изкара този парламент. Не вървеше да си тръгна като депутат, щеше да е грозно", обясни Костурков, който е участвал в три поредни парламента и общо му се събират 30 месеца като депутат.

"Уморих се от политиката и най–вече от ниската ефективност в нея. Мисля, че може да съм по–полезен извън нея", каза той.

Твърди, че засега остава член на ПП.

Казва, че имал какво да прави, но не било важно за обществото. 

Ето целия му пост във фейсбук:


За близките ми роднини, приятели и колеги това решение не е изненадващо, защото заедно го обмислихме още преди няколко месеца.
Влизането ми в политиката не беше случаен процес. Беше дълго обмисляно. Беше дошло времето да дам своя дан за това да направим мястото, в което живеем по-добро, да променим нещата, които смятаме за нередни, да начертаем правилния път на развитие на държавата ни, на икономиката ни, на битието ни.
За съжаление, за да си ефективен в политическите среди в България трябва да владееш лицемерието, трябва да си нагъл и нахален, трябва да нямаш, а пази Боже, да си отстояваш принципите си, трябва да си готов във всеки един момент да забиеш нож в гърба на съратника си, както и да си готов даполучиш такъв, трябва да можеш безскруполно да лъжеш и да очерняш, трябва да се разделиш с представите си за категории като морал, етичност, честност... човечност е непозната дума.
Ние дойдохме в политиката за да променим тази среда. И за радост малко по малко, зрънце по зрънце успяваме. Но за съжаление, скоростта с която тази среда променя нас е много по-голяма.
Въпреки всичко се събрахме прекрасни и изцяло отдадени на каузите личности. Хора, които загърбват кариери и семейства, рискуват здравето си, а по някога и това на близките си, работят денонощно до пълно изтощение за да не позволим надеждата за промяната да изчезне.
И с много от тях, събрала ни преди само 30 месеца една кауза, станахме близки приятели, станахме семейство. И зная, че всеки един от нас ще продължи да работи в полза на обществото, не зависимо дали в Народното Събрание, в Министерски съвет, в местната власт или в сферите, където можем да бъдем най-ефективни, дори в квартала в който живеем. Всеки един от нас е увлякъл десетки, всеки един от тях още толкова и т.н. И това ми дава надежда, че промяната вече е необратима. Бавна, дълга, трудна, но необратима.
Няма и да се опитам да правя отчет за свършеното от мен за тези 30 месеца в активната политика, както правят някои колеги, защото постиженията са плод на колективна визия, колективни усилия, на напрегнати дни и безсънни нощи на цели екипи, а не на един човек.
Но, ако съм успял да дам надежда за промяна към добро на хората, ако съм успял да помогна дори само на 2 села, на 2 семейства, на 2 деца..., а те са много повече, си е заслужавало.
П.п.
Така и не си направих профил във фейсбук на "политик", защото никога не се възприех като такъв. Това е личният ми профил. И ще продължа да го ползвам като такъв. Ако има хора в приятелската ми листа или такива които ме следват само заради политическите новини, коментари и анализи, може да останат разочаровани в бъдеще. Както и тези, които ме следват само за да ме плюят за политическата ми принадлежност.
Всеки е свободен да избира дали да продължава да ми е "приятел" или да ме следва във фейсбук.

Други от От Пловдив

Затварянето на важно кръстовище в кв. "Кючук Париж" се отлага за юни

Предвиденото за днес затваряне на кръстовището между улиците „Димитър Талев" и „Петър Стоев" в район „Южен" се отлага. Това съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта"

Съдят пловдивчанин, опитал да убие брат си след отказ да му даде пари за дрога

Стефчо Ракипов е в ареста от края на октомври 2023 г.  Окръжна прокуратура - Пловдив внесе обвинителен акт срещу 66-годишния Стефчо Ракипов, който на 26 октомври м. г

Окончателно: 32 г. затвор за убийците на клошаря Лалко на Джумаята в Пловдив

В продължение на 10 минути биячите нанесли 20 удара по несретника, като вдигали  и изправяли тялото на жертвата Общо 32 години затвор получиха Кирил Стоянов и Цанко Петрунов

Гросмайстор Виктория Радева: Сега в България не е време за експерименти, ГЕРБ са сериозна партия

Гросмайстор Виктория Радева е европейска шампионка с отбора на България през 2023 г., 3 пъти републикански шампион за жени, 11 пъти  - за девойки, и е печелила много други състезания

Емили Тротинетката празнува рожден ден в чужбина през юли, не може да се яви в съда

Отложиха делото за вързаното като куче момче заради болен адвокат "На 9 юли ще бъда извън страната, ще празнувам рождения си ден", с този аргумент познатият като Емили Тротинетката Даниел Йорданов

>