Асен Василев: Не познавам баща и син Димитрови, скалъпена история е

26.04.2024 21:45
Асен Василев Снимка: Николай Литов

Не познавам баща и син Димитрови. Днес излезе снимка с президента с тези хора. Те са ходили да се снимат с всички в предизборната кампания. Не са влизали при мен в кабинета, това каза и служебната финансова министърка, тя е проверила.

Това коментира пред БНТ съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев за това дали познава баща и син Марин и Стефан Димитрови, които бяха арестувани заедно с шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова по обвинение за участие в престъпна група, занимаваща се с контрабанда.

Спомняте ли си, когато влязоха в президентството? Някой осъдиха ли? Не. Същата скалъпена история, коментира Василев.

"Отстраняването на г-н Желязков не е с оглед на неговата личност, а действия. Специално, ако погледнем епизода за НЗОК фактите са много ясни. Преди да се гласува оставката му, бе заведено с документ, че той я оттегля. Сезиран е конституционният съд, това нещо със сигурност ще падне. Ще бъде върнат този човек на работа след 6-7 месеца, когато съдът се произнесе. Тук е въпросът защо председателят допусна това решение, аз умишлено поисках почивка, за да може той да се запознае с документа", обясни той.

Свалянето на председателя на парламента не и не трябва да е политически акт, каза той. Василев обясни, че не мисли, че ГЕРБ са го спасили като не са позволили днес в пленарната зала да влезе докладът за агенция "Митници", в който името му се споменава. Напомни, че в зала не са влезли и други доклади като този от комисията за Нотариуса.

Април 2021 г. имаше депутат в Хасково, който измести всички с преференции, имаше повече и от политическите лидери в страната. След 3 месеца го разлюбиха и това го направи г-н Рашков, каза Василев.

И отчете като резултати на партията, че пенсията се е вдигнала, както и минималната заплата. Запитан не помпа ли това инфлацията, Василев отвърна: Не, и се видя, че това е лъжа. Пари има и те могат да стигнат до хората. И това е разликата в модела, който се прилага. 

Трябва да се направи истинска реформа в службите, реформа в Съдебната система. В момента в който разговорът стигна до там, ни се каза - може да имаме споразумение, после, че не искат дати, а накрая, че може да се направи ротация, но да няма споразумение. В един момент г-н Борисов избра г-н Пеевски пред г-жа Габриел и блокира реформите, заяви Василев.

Всъщност преговорите се пречупиха, когато отстъпихме всичко, а ПП-ДБ казаха - не, искаме и в МВР да определим кой е. Регулаторите и съдебната система бяха уговорени и подписани едностранно от г-жа Габриел, коментира ексшефът на НС Росен Желязков.

Без дати, включи се Василев.

Защото вие искахте да се случи до 30 април, върна Желязков.

Не, 20 юни, настоя Василев.

Това са невъзможни дати, коментира Желязков.

Видяхте ли ни предложението за службите - МС предлага с г-жа Габриел начело, как с нашите депутати ще определим шефовете на службите?, попита пък Василев.

Други от От страната и света

Круизен кораб се блъсна в моторна лодка в Дунав, има загинали и ранени

Двама души загинаха, а петима са в неизвестност след сблъсък на малка моторна лодка с круизен кораб в река Дунав северно от унгарската столица Будапеща

Заради проливен дъжд река преля край Сандански

Временно се затваря за движение пътят от Сандански до курортната местност "Попина лъка", съобщиха от общинската администрация. Във връзка с интензивните дъждове и придошлите води на река Санданска

50-годишните юбиляри в Момчиловци подариха на селото кът за отдих

Кът за отдих в Спортния център на Момчиловци подариха юбилярите на селото си. По местна традиция от 2002 г. насам всяка година наборите от селото, закръглили 50 години

Словенският премиер призова ЕС да признае Палестина

Словенският премиер Роберт Голоб заяви в интервю за СиЕнЕн, че е изпратил писмо до лидерите на страните членки на Европейския съюз, в което ги призовава да се присъединят към процеса на признаване на

Над 2000 са вече участниците в похода по стъпките на Ботевата чета тази година

Повече от 2000 поклонници от цялата страна ще тръгнат по стъпките на Ботевата чета тази година, съобщиха от областната управа във Враца, която е организатор на 76-ия национален туристически поход

>