И водачите 2 в 1 – видни партийци дублират Брюксел и София, други с два района тук

27.04.2024 07:00
Последното заседание се оказа предпоследно - във вторник депутатите ще заседават за последно преди пленарната зала да се изпразни по време на предизборната кампания. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
НИКОЛА МИНЧЕВ
Кристиан Вигенин

Никола Минчев избра - ще се бори само за ЕП, повечето от колегите му от евролистата обаче ще са кандидати и за 50-ото НС

33 партии и коалиции записани за участие в ЦИК

На изборите 2 в 1 ще има и участници 2 в 1.

Освен двойните по традиция водачи за национални листи се очаква да има дублаж в имената при някои формации и за българския парламент и за европейския. Това е поредната безпрецедентна ситуация за вота на 9 юни. До нея се стигна, тъй като двата вида вот се разглеждат отделно, независимо от съвпадението на датата им тази година, и

не е нарушение

едни и същи хора да кандидатстват в две листи и дори да са едновременно водачи и за Европарламента, и за 50-ото НС.

А мераклии за Брюксел и за София едновременно има във всички партии, показа сондаж на “24 часа”. Имената на кандидатите още са на ранен етап, тъй като нито една от формациите не е окончателно готова със списъците си. Срокът за регистрацията им обаче вече тече и

приключва на 7 май

Светли вторник е последният ден, в който кандидатските листи за Европарламента трябва да се регистрират в ЦИК, а тези за българския парламент - в РИК-овете.

Няма нормативна пречка за първи път да има двойни кандидати/водачи. “Кандидат за народен представител, предложен от партия или коалиция, може да бъде и кандидат за член на Европейския парламент”, гласи решение на ЦИК от 19 април.

“Всеки вид избор трябва да се разглежда самостоятелно, няма ограничение в закона. Не бива да се смесват изборите за Народно събрание с тези за членове на ЕП. Общото между тях е, че се гласува в един и същ ден. Така че се спазват изискванията на Изборния кодекс за участие съобразно разпоредбите за съответния вид избор”, обясни в интервю за “24 часа” наскоро шефката на ЦИК Камелия Нейкова. Подреждането на кандидатските листи в изборите за членове на ЕП и за народни представители е изцяло в преценката на партиите и коалициите.

Най-голямо дублиране на имената се очаква при ПП-ДБ. Причината е, че от “Продължаваме промяната” вкарват в евролистата си много от настоящите си депутати.

Изключение е само водачът Никола Минчев, който вече казал на съпартийците си, че ще се бори само за Брюксел. Досега Минчев беше водач в Пловдив. Очаква се първото място там сега

да е за Асен Василев

Съпредседателят на ПП може този път да поведе две листи, преди беше само в Хасково.

Начело на две листи ще е вероятно и експремиерът акад. Николай Денков - освен в Шумен, името му се спряга и за Бургас. В морския град досега беше Константин Бачийски, но партията му СЕК напусна ПП-ДБ, въпреки че бе мандатоносител на кабинета “Петков”.

Трудно вървял в момента пазарлъкът между ПП и ДБ за водачите в страната. Хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов искали повече от досегашните, разкри запознат с разговорите.

Не е ясно кого ще изпрати коалицията например в Благоевград. Предишният водач там Андрей Гюров стана подуправител на БНБ. Спряга се досегашният регионален министър Андрей Цеков.

За разлика от водача за Брюксел Минчев, останалите в евролистата на “Промяната” вероятно ще са и в списъците с кандидати за НС. Причината е, че прогнозите отреждат на ПП-ДБ до 4 места в Брюксел, а с преференции листата ще се размести, т.е.

ничий мандат не е гарантиран

и водещите фигури си правят и “българска” застраховка.

Даниел Лорер например се очаква да запази първото място във Варна плюс да е кандидат за ЕП. Христо Петров - Ицо Хазарта, пък беше водач в лидерския 25-и МИР в София и сигурно ще продължи там битката срещу Бойко Борисов заедно с тази за Брюксел.

За двата парламента едновременно се очаква да се борят още Калина Константинова, Настимир Ананиев и Искрен Митев. Вероятно и Деница Симеонова, която беше първа във Враца, и Явор Божанков (в Габрово).

Втората позиция в евролистата ще е за “Да, България”. Формацията на Христо Иванов направи вътрешни избори за кандидатите си, които изстреляха

дипломата Стефан Тафров

В челната тройка е и депутатката Елисавета Белобрадова. От ДСБ пък се чака Радан Кънев - единствен евродепутат от коалицията сега.

Въпреки очакванията, дублаж на имена при БСП май няма да има, но там до последния момент да няма нищо сигурно. Изпълнителното бюро се събра късно в петък, а в събота Националният съвет на партията трябва да одобри списъците.

От месеци Кристиан Вигенин е сочен за първи в евролистата на БСП. Очакваше се зам.-шефът на партията и бивш външен министър да запази и първото място в Ямбол, където е отличник на последните няколко вота. Късно в петък обаче за водач на листата там се завъртя и името на дъщерята на Румен Овчаров - Теодора, която от години върви по стъпките на баща си в политиката. Миналия април Вигенин бе първи и във Велико Търново, сега там ще е ново име.

До снощи не беше ясно дали Драгомир Стойнев ще избере да е в евролистата, за сметка на Пазарджик, или ще предпочете да остане в родната политика. Миналата година възпитаникът на Сорбоната беше водач и в Габрово. За евролистата обаче се стяга и проф. Румен Гечев. Той вече има 9 мандата като национален депутат, макар някои в кратките парламенти от 2020 г. насам, и така се доближава до тавана от 12 г. на банката, разписан в устава на БСП.

Затова се очаква нов водач на листата в Плевен.

Голяма част от останалите можело да са същите - няма как да се правят избори през година и да се сменят основните играчи, обясни социалист. Миналия април освен Нинова (25-и МИР и Благоевград) по две листи водиха и заместниците ѝ Борислав Гуцанов (Варна и Търговище), Атанас Зафиров (Видин и Хасково) и Кристиан Вигенин. И Иван Иванов бе пръв и в Русе, и в Шумен, където обаче БСП вече има кмет и се чакат размествания.

На този фон знаков ляв депутат в 4 събрания обяви, че се отказва. 44-годишният Богдан Боцев влизаше с рекордни преференции. Но се връща като зам.-кмет на Гоце Делчев - виждал себе си като по-полезен там.

Очакват се размествания и при “Възраждане”

заради отцепниците около Николай Дренчев. Самият той беше двоен водач - в 23-и МИР в София и в Ловеч. Иво Русчев е бил втори след него в столицата, а Александър Арангелов два пъти повеждаше в София- област, следван м.г. от Георги Прасков. Четиримата бяха изключени.

Водачът на евролистата им Станислав Стоянов пък досега водеше и във Велико Търново.

При ДПС водачествата винаги са знакови и затова се очаква Делян Пеевски също да е двоен

или дори троен

По традиция лидерът “дърпа” два региона за Народното събрание, а преди 5 г. на евровота председателят (тогава Мустафа Карадайъ) оглави лично и евролистата. Пеевски беше на второ място в нея, но се отказа от мандата. Сега не е ясно как ще се разпределят позициите им с другия съпредседател Джевдет Чакъров. Очакваше се тясното ръководство на ДПС да реши водачите до петък.

В ГЕРБ също още няма яснота нито за евровота, нито за предсрочния парламентарен. Ключовите фигури, повечето от които бивши министри, традиционно водят в едни и същи райони от години. Бойко Борисов вече обяви, че Йорданка Фандъкова пак влиза в битката в София, но като кандидат за депутат. Което със сигурност я прави един от новите водачи.

Борисов имал депутатски планове и за Антон Хекимян, според запознати може да са за ЕП.

Финално 34 партии и коалиции са подали документите си за участие в тези избори. След проверка на ГРАО на подписите обаче вече беше отказана регистрация на “Атака”. Все пак формациите са повече от миналия април, когато се бориха 26.

Други от От страната и света

Успешните думи - разликата между мисля и вярвам е като между светулка и светкавица

Начинът, по който дори наум наричате нещата, има значение за крайния резултат "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

Димитър Главчев пред "24 часа": Само не ни пращайте в Украйна, ме помолиха едни младежи на Витоша

Български военнослужещи под никаква форма няма да бъдат изпращани в Украйна. Това увери служебният премиер Димитър Главчев в интервю за "24 часа", което ще бъде публикувано във вестник "24 часа" и на

Доловен е сигнал от хеликоптера на Раиси, военни отиват натам

Военни отиват към точното място, където е катастрофирал хеликоптера с президента на Иран Ебрахим Раиси на борда. Това съобщи държавната информационна агенция ИРНА

Ултиматум: следвоенен план за Газа до 8 юни или Бени Ганц напуска Нетаняху

Още един мъртъв заложник на "Хамас" откриха израелските сили - повод за натиск върху правителството на премиера Израелският министър от военния кабинет Бени Ганц заплаши да подаде оставка

Кой ще се пребори за Сливенски владика - викарият на дядо Николай или главният секретар на Синода? (Обзор)

Новият митрополит ще бъде избран на 26 май, след като в епархията посочиха имената на Арсений Знеполски и Герасим Мелнишки Имената на двама епископи от списъка с шестима кандидати за митрополитския

>