Грозният развод стигна до намеци за паднали от хлъзгавия гръб на Борисов и увиснали на врата му (Обзор)

26.04.2024 23:00 Весела Бачева
Бойко Борисов Снимка РУМЯНА ТОНЕВА
Кирил Петков
Делян Пеевски

А Пеевски и Петков цял ден си препращаха гневни мисли един за друг през медиите

Разводът в сглобката стана грозен, ама много. А в атаките и обидите, които бившите партньори си отправят, бяха замесени и телесни части - вратове, гърбове. И закани за саморазправа.

За окончателната разлъка между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ вече втори ден говори Бойко Борисов, без да оставя вратички за път назад след свалянето на шефа на парламента.

В четвъртък те посяха такъв вятър, че бурята няма да ги отмине. Абсолютно всичко е загубено във взаимоотношенията, отсече той. Насилственото сваляне на Росен Желязков счупило всички възможности за разговори.

Не така изглежда бъдещето според другата страна. Лена Бориславова постави условия на Борисов за нова сглобка в следващия парламент - да подпише коалиционно споразумение с ясни срокове и да е готов на прозрачни конкурси за назначенията. И между тези условия клъвна с новото (изборно) послание на ПП - че Делян Пеевски всъщност е шефът на ГЕРБ. По подобен начин се изрази по-късно и лидерът ѝ Петков, който обясни, че свалянето на Желязков било съобщение към ГЕРБ, че трябва да се отърват от “воденичния камък Пеевски”.

Тв изявите на Бориславова, гарнирани с условия, май по-скоро задълбочиха разочарованието на Борисов, отколкото да го ядосаха и той отговори многозначително: Когато някой си прави предизборна кампания върху моя гръб, да знае, че той е много голям, но и много хлъзгав. Много народ се покатери по него, но и много падна.

Петков обаче поде реториката на Борисов по начин, който ескалира страстите - допълни думите му със следното: Освен че има голям гръб, има и голям врат. За съжаление, в момента г-н Пеевски е увиснал върху него и го задушава.

Това пък предизвика Пеевски да го нарече един сладък пудел, който ще драска на вратата в Банкя да си играе с овчарките.

Петков върна: Въобще не искам да влизам в тези мутренски изяви на г-н Пеевски, но едно ще му кажа, нека ме чуе: аз абсолютно не вярвам, че той би посмял да ми ги каже тези неща, ако бяхме само двамата, а бодигардовете му да са отвън. Съобщението си към Пеевски той отправи през медиите в парламента, които бяха поканени на брифинг, а той търпеливо изчака да се съберат. Но изказа само този многозначителен отговор и си тръгна, без да обясни какво точно има предвид. С думите си обаче напомни за историята, която наскоро Борисов разказа пред “24 часа” за счупената маса в кабинета на Росен Желязков и бурния нрав на бившия премиер.

Пеевски повече не му отговори. Никой не отговори и с кого би работил след изборите, след като “Възраждане” по принцип са в изолация, БСП и ГЕРБ имат партийни решения да не работят заедно, ГЕРБ не иска само с ДПС, а ПП-ДБ вече са скарани с всички в парламента. Очакванията са конфигурацията след вота да е същата, макар Борисов да направи и друга прогноза - че Ваня Григорова и Мая Манолова може много да променят картината в следващия парламент. Те пък автоматично са изключени от БСП заради драмите помежду им. Корнелия Нинова вече обясни, че не намира бившите си съпартийки за конкуренция на изборите, но в петък Георги Свиленски ги видя като патерица на ГЕРБ в новото НС.

От самото начало беше ясно с промените в конституцията, че те трябваше да подсигурят Народното събрание като терен за предизборна кампания и както виждате - точно това се случва. Не вярвам в тези гласове, които месеци наред обясняват, че няма смисъл да се правят избори, защото няма алтернатива и пак ще е същото. Никога не е същото. Тези, които поддържат тезата, не уважават избора на българските граждани, коментира отстрани вицепрезидентът Илияна Йотова. А президентът Румен Радев, срещу когото преди 9 месеца ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ бяха обеденени, се въздържа от коментари и е оставил да звучат само кавгите между бившите партньори.

Други от От страната и света

Шофьор блъсна мъж и двамата паднаха в изкоп на строеж във Варна, пешеходецът загина

Пешеходец загина при тежък пътен инцидент във Варна. 27-годишен шофьор е загубил управление над автомобила си, качил се е на тротоара и е блъснал мъжа, а след това са паднали в изкоп на строеж

Върховният водач на Иран свика извънредно съвета по сигурност

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей свика извънредно заседание на съвета за национална сигурност, пише Tehran Times.  Спасителните екипи все още издирват президента Ебрахим Раиси

Огромна тапа на магистрала "Хемус" в посока София

Огромна тапа се е образувала на магистрала "Хемус" в посока София, съобщават очевидци във фейсбук групата "Катастрофи в София".  Задръстването започва около 30-40 км в посока София

Военен камион удари кола в аварийната лента на магистрала "Тракия"

Военен камион, движещ се в аварийната лента, удари кола на „Тракия". По чудо инцидентът се размина без жертви. Няколко души тръгнали на екскурзия с бусче

Спасителните екипи още издирват иранския президент Ебрахим Раиси

Спасителните екипи все още не могат да стигнат до мястото на катастрофата с иранския президент заради лошо време - гъста мъгла и дъжд.  По-рано днес бе съобщено, че хеликоптер от конвой

>