Учениците у нас по-щастливи от средното в 21 страни, но заради бедност по-малко искат висше и кариера

26.04.2024 22:00 Ярослава Прохазкова
Социалните и емоционалните умения ни помагат да бъдем хора. Взаимната подкрепа ни помага да ограничим агресора. Това е в основата на устойчивостта на украинците. С тези думи в специално видео се обърна към участниците във форума съпругата на президента на Украйна Олена Зеленска. Представи я Андреас Шлайхер, директор “Образование и наука” на ОИСР. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Илияна Йотова
Димитър Цоцорков

43% от българските 15-годишни ученици са удовлетворени от живота си. Бедността обаче най-много влияе върху социално-емоционалните им умения. Намалява амбицията им за висше и успешна кариера.

Това показва единственото по рода си глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици. Изследването обхваща 21 държави от четири континента, а фондация “Лъчезар Цоцорков” обезпечава включването на България в него. У нас изследването е проведено за 3 г. сред 3012 ученици и 555 учители от 80 училища в цялата страна.

България се движи с тренда на другите държави,

но има области, на които трябва да се обърне внимание, каза Йоана Маринова, изпълнителен директор на фондация “Лъчезар Цоцорков”, която представи резултатите на българчетата.

В България 65% от учениците са закъснявали за училище поне веднъж за двете седмици преди оценяването. Това е много над средното ниво за другите държави - 48%. 45% от българчетата пропускат учебно занимание в сравнение с 29% при другите.

Средно за България процентът на учениците, които изразяват тревожност, свързана с тестове или училищни задачи и домашна работа, е между 5 и 10% по-нисък от останалите държави. Причината обаче е по-ниската ангажираност.

Едва 71% планират да завършат висше при средно 84%. Като мениджъри се виждат 45% при средно 57%.

40% от учениците у нас признават, че са пушили или пили

алкохол поне веднъж в живота си, което е над средната стойност за всички места (17%). 47% пък не закусват през повечето дни, като средната стойност е 37%. Сред обнадеждаващите данни обаче е, че 34% твърдят, че всеки ден имат поне 20 минути физическа активност, което е над средното - 27%.

“Резултатите от проучването са доста тревожещи. Оказва се, че 15-годишните са по-малко любопитни, по-малко творчески настроени от 10-годишните. А смисълът на училището е да добавя умения. Оказва се, че децата губят от уменията”, коментира Андреас Шлайхер, директор “Образование и наука” на ОИСР.

“Социално-емоционалното обучение е много важно за децата особено когато са подложени на жестоко противопоставяне - бедност, социална маргинализация, насилие”, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

“Има политики, практики, които се надявам да се прилагат в класните стаи с учениците. Ще осигурим важни аргументи, с които да се ползват правителствата, академичната общност, за да имаме стратегия за устойчиво развитие. Промените са необходими, за да може да създадем едни по-добри общества, а също така и образователната система да бъде по-добра”, каза Димитър Цоцорков, член на УС на фондация “Лъчезар Цоцорков”.

Други от Просветни

Директори: 4 точки за всички ученици на 13-а задача от матурата по литература заради липсваща диаграма

Заради липсваща диаграма в част от изпитните работи на матурата по български език и литература, МОН е редно да отреди на всички зрелостници 4 точки или да бъде анулирана задачата с техническа грешка

Посланикът на САЩ - гост на дипломирането на студентите в Американския университет

Посланикът на САЩ  у нас Кенет Мертен е гост на церемонията по дипломирането на 30-ия си випуск на Американския университет в България. Той пристигна във вуза и бе посрещнат от президента на АУБ

Медицинският университет в Плевен затваря утре в знак на протест

Медицинският университет (МУ) в Плевен затваря врати утре в знак на протест. Това съобщи Велина Дукова от пресцентъра на висшето училище. Академичната общност на университета подкрепя решението на

Зрелостници са получили тестове без диаграма на матурата по български език и литература

Има проблем, свързан с настройките на принтерите в различните училища, обясняват от МОН Техническа грешка в матурата по български език и литература вчера

КНСБ остава в стачна готовност, докато не се вдигнат парите на преподавателите

Малко над 80 млн. лв. ще получат до дни държавните висши училища за увеличение на възнагражденията на академичния и неакадемичния състав от 1 януари и за вдигане на стипендиите на докторантите във

>