Пет варианта за изграждане на етажни паркинги в един от кварталите на Бургас

26.04.2024 16:56 Тони Щилиянова
Кварталът е сред най-натоварените в Бургас.
Илюстрация на петте възможни локации в гъстонаселения кв. “Възраждане”, където могат да бъдат изградени етажни паркинги.
Примерни варианти за етажни паркинги, посочени в допитването до жителите на кв. “Възраждане”

С допитване до жителите общината решава проблема в най-натоварения жилищен район - "Възраждане"

За пореден път община Бургас опитва да реши проблема с паркирането в един от най-натоварените квартали на града - "Възраждане", като лансира идеята за етажни паркинги.

Кварталът се намира в широкия градски център и буквално е пренаселен, а уличките му са задръстени от автомобили. И въпреки че през последните десетина години местната власт ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционален вид - пространство, покрито с асфалт или елементи на тревна фуга, разграфено за определен брой автомобили, проблемът с паркирането в най-силно урбанизираните територии на града продължава да се задълбочава.

Специално за кв. "Възраждане" идеята на общината за етажни паркинги не е нова, но досега срещаше съпротива от живеещите в близост до предлаганите места.

"Не съм се отказал да търся решение за проблема

Ще направим пореден опит този път да постигнем консенсус сред жителите на квартала, за да изберем заедно най-подходящите и одобрявани от всички локации за изграждането на етажни паркинги", коментира кметът Димитър Николов.  

Той призова бургазлии да бъдат активни, защото заради рекордния брой автомобили проблемът с паркирането във "Възраждане" сериозно се задълбочава.

На обитателите му се предлагат 5 възможни локации за изграждане на етажни паркинги, избрани след проучване на всички свободни терени, обясняват от местната администрация.

Първият вариант обхваща пространството между ул. "Дебелт" и "Цар Калоян", ул. "Любен Каравелов" и "Васил Левски".

Втората локация е между ул. "Дебелт" и "Цар Калоян", ул. "Александър Стамболийски" и "Сливница", а третата - между ул. "Цар Калоян" и "Ивайло", ул. "Св. Климент Охридски" и "Цариградска".

При четвъртия възможен вариант етажен паркинг ще бъде изграден между бул. "Мария Луиза" и "Дебелт", ул. "Цар Самуил" и "Пробуда", а при петия - между ул. "Цар Самуил", ул. "Македония", ул. "Цар Калоян" и "Дебелт".  

Всеки, който иска да вземе отношение по горещата тема за паркирането в квартала, може да попълни онлайн анкета или да потърси анкетьори на общината. Те ще са всеки ден след 17,30 ч в Борисовата градина и центъра на БЧК на ул. "Калоян".

Анкетата се състои от 8 въпроса,

сред които колко автомобила има семейството, колко често се сблъсква с проблема паркиране, как и от кого трябва да се ползват бъдещите етажни съоръжения и какъв е приемливият месечен абонамент, както и нуждае ли се кварталът от допълнителни зелени площи между блоковете.

Надяваме се хората да бъдат активни, техните отговори ще ни помогнат много за дооформяне на концепцията, за да можем да започнем проектиране и активно търсене на финансови средства за изграждането на етажни паркинги, коментираха от общината.

Други от От страната и света

Два нови случая на КОВИД са установени за последното денонощие

Два нови случая на коронавирус са регистрирани през последното денонощие. Те са установени с бързи антигенни тестове, като един от заболелите не е ваксиниран

Капитанът на кораб „Michael" потвърдил за инцидента

Капитанът на кораб „Michael" е потвърдил, че плавателният съд е участвал в инцидент на море, каза днес сутринта капитан Валентин Енчев, директор на „Морска администрация" във Варна

Вижте щетите по кораба, претърпял инцидент в морето, който пристигна със Варна (Видео от дрон)

Капитанът на „Michael" е потвърдил, че е участвал в инцидент в румънски води Капитанът на плаващия под флага на Коморските острови кораб „Michael" е потвърдил

Йорданка Фандъкова: Опазването на живота на нашите деца може да ни обедини

„Всички заедно за живот" – убедена съм, че опазването на живота на нашите деца, е сред онези неща, които могат да ни обединят. Колкото и често да спорим и да сме на различни мнения, това е кауза

Замъкът на Дракула и комунистическите затвори в Румъния са в предварителния списък на ЮНЕСКО

Румънските замъци Пелеш и Пелишор, бившите комунистически затвори, църквата „Тримата свети йерарси" в Яш и епископската църква „Успение Богородично" на манастира Арджеш в Куртя де Арджеш

>