Приложна манипулация за прехвърляне на вината

26.04.2024 09:57 Диляна Ценова
Правителството на Николай Денков положи клетва на 8 юни 2023 г. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

ПП-ДБ управляваха 10 месеца в пълен комфорт с мандата на ГЕРБ, а ДПС подкрепи всички техни законодателни инициативи, но дали всички избиратели го помнят?

 

Рядкост е хора от голямото добрутро да прилагат собствени пиар сценарии, а още по-невероятно е да говорят за това. Все едно мениджърите на “Кока-кола” да разкажат надълго и широко каква е тайната съставка в най-продаваната газирана напитка в света.

По принцип от любимците на народа се очаква да излъчват честност и отдаденост на обществената кауза, а не да разкриват пъклените си планове и да се усмихват самодоволно като преяли персийски котараци. Ето защо откровенията и действията на политици като бившия премиер Николай Денков привличат интереса на наши и чужди социални антрополози.

В печално известния запис от онлайн заседанието на “Продължаваме промяната”, изтекъл в навечерието на сглобката миналата пролет, академикът блести с пиар концепция, която би притеснила и самия Николо Макиавели.

Ученият казва пред своите съпартийци:

“След първата щета трябва да можем да си тръгнем с гръм и трясък,

за да е ясно, че каквото сме могли, сме направили и не зависи от нас крайният резултат. Хубавото е, че аз съм го правил в някакъв малък вариант навремето, знам какво е, има си малко предварителна подготовка, медийна подготовка и накрая, ако има достатъчно добра изненада, всъщност се получава”.

Дори фактите и събитията от конкретния исторически момент да са избледнели в спомените на читателя, водещата идея е ясна – академик Денков предлага вината за провала на управлението на ПП-ДБ да бъде приписана на ГЕРБ и за целта да се ползват манипулативни медийни тактики.

Не може да се каже със сигурност какво има предвид Денков под “аз съм го правил в някакъв малък вариант навремето”.

Тъй като е последователен политик, този понеделник академик Денков задейства цитирания по-горе пиар трик. На стената си във фейсбук той пише: “Кой ни изпрати на избори и защо?

Краткият отговор е – Борисов, под натиска на Пеевски”

Реторичният въпрос внушава, че предсрочните парламентарни избори са нещо лошо и нежелано, оставя впечатлението, че неговото правителство се е ползвало с огромно обществено доверие, но е било саботирано от Борисов и Пеевски. По-нататък академик Денков доразвива опорната си теза: “Започнахме реформите, но двамата не пожелаха те да бъдат доведени докрай – може би защото това би позволило реални разследвания, истински контрол и ефективни присъди”.

Това твърдение може да е несъстоятелно на фона на безпрецедентните разкрития в “Митниците” за толериране на контрабандни канали и корупция, опираща в политическите върхове на държавата.

Може да олеква пред съмненията, че бившият вътрешен министър на ПП-ДБ Бойко Рашков и доскорошният главен секретар са близки с контрабандисти. Но в условията на предизборна кампания като нищо оплакването на академик Денков би спечелило съчувствие сред по-късопаметния електорат.

Не всички българи биха взели предвид, че ПП-ДБ управляваха 10 месеца в пълен комфорт с мандата на ГЕРБ, а ДПС подкрепи всичките им законодателни инициативи, включително необмислените промени в конституцията.

Носенето на отговорност е трудно само за тези, които не владеят приложната манипулация на академик Денков за прехвърляне на вината. Единственият проблем е, че в стремежа си да отклони вниманието от себе си и своите съратници, бившият министър-председател признава, че всички те са били надиграни на политическата сцена от своите опоненти. А това не е добър атестат за нито един политик.

Други от Лични

Свободният свят срещу иранския джихад

Техеран има деструктивното влияние не само в Близкия изток, а активно подкрепя войната срещу Украйна, предоставяйки дронове-самоубийци Светът стана свидетел на поредната ескалация на иранска агресия

Случващото се на пътя е огледало на българския парламент

Трябва изцяло нов закон за движение по пътищата и формула за фазово обучение. Докато има нежелание на институциите това да се случи, няма да има промяна

Потомците ще ни осъдят, фосилни глупаци!

Подземни паркинги във всички училищни дворове ще затворят устата на хейтърите Заглавието на този текст е компилация от двата най-популярни лозунга на “Грийнпийс” днес

Реорганизацията на бул. "П. Евтимий": 4 минуса провокират чувството за несправедливост

Супертесни велоалеи, паркиране, изяждащо платната, ненужно широки тротоари, които могат да са споделени - с много малки компромиси всички интереси могат да бъдат удовлетворени До подобни скандали

Знаете ли, че първият ученик на Христос е обикалял нашите земи?

4 важни български приноса в християнството На великденските празници да си припомним 4 важни факта за позабравената святост на днешните ни земи, за българите и християнството. 1

>