Лена Бориславова постави условия на Борисов за нова сглобка

26.04.2024 08:23
Лена Бориславова СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ след изборите ще е възможна, ако се подпише споразумение с конкретни срокове за реформи и двете партии се придържат към тях. Това даде да се разбере ексшефката на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова.

Ако Борисов поеме ангажимент за програми и всеки ден го спазва, и имаме независими конкурси, което е най-големият негов и на Пеевски страх, тогава можем да работим, каза тя пред Би Ти Ви.

В момента имаме ясен проект на следващи стъпки, които трябва да се извървят, и всеки, който може да го направи, ще може да работи с нас. Пеевски вече доказа, че не е готов, подчерта Бориславова.

Единственото, което подценихме, е обстоятелството, че влязохме в сглобка с ГЕРБ, но не оценихме колко зависими са те от ДПС. Шефът на ГЕРБ е Делян Пеевски, настоя тя.

Отстраняването на г-н Желязков няма нищо общо с неговата личност като човек. Преди 9 месеца неговата личност бе приемлива за ротационен председател на парламента, той не подаде оставка на 6 март, но дори това не е проблем. В абсолютно нарушение на правилата той позволи НЗОК да премине в ръцете на г-н Мавров. Той изпълни заръката на Пеевски и Борисов. За Мавров е публично известно, че за има преписки в ДАНС и прокуратурата. Всеки опит за реформа на НЗОК е саботиран, категорична бе Бориславова.

В момента в който се разпадна сглобката, Желязков започна да действа като абсолютен заложник на ГЕРБ и ДПС. Той свика комисия за Турски поток, но не промени дневния ред, за да изслуша бившият шеф на касата. Не може такива действия да остават без последствия, затова и сезираме конституционния съд. Използваме всички лостове на демокрацията, обясни тя.

Знам, че ще се опитват да ни обвиняват, че сме влезли в договорки с "Възраждане", но нас няма да ни видите като Десислава Атанасова да се караме на групата им, нито като г-н Костадин Ангелов, който даваше инструкции на техни депутати как да гласуват. Предложението за свалянето на Желязков бе подписано от ПП-ДБ, решението на останалите партии да го подкрепят, си е тяхно самостоятелно, продължи Бориславова.

ГЕРБ не може да отстраняват легитимно избран шеф на НЗОК и за това да няма последствия, мотивира решението на ПП-ДБ за сваляне на Желязков тя.

Други от От страната и света

Вижте щетите по кораба, претърпял инцидент в морето, който пристигна със Варна (Видео от дрон)

Капитанът на „Michael" е потвърдил, че е участвал в инцидент в румънски води Капитанът на плаващия под флага на Коморските острови кораб „Michael" е потвърдил

Йорданка Фандъкова: Опазването на живота на нашите деца може да ни обедини

„Всички заедно за живот" – убедена съм, че опазването на живота на нашите деца, е сред онези неща, които могат да ни обединят. Колкото и често да спорим и да сме на различни мнения, това е кауза

Замъкът на Дракула и комунистическите затвори в Румъния са в предварителния списък на ЮНЕСКО

Румънските замъци Пелеш и Пелишор, бившите комунистически затвори, църквата „Тримата свети йерарси" в Яш и епископската църква „Успение Богородично" на манастира Арджеш в Куртя де Арджеш

НАП разкри над 20 млн. лв. неплатени данъци от продажби в интернет

През 2023 г. НАП е стартирала 989 ревизии на продажбите в интернет и в резултат на приключилите през годината 842 ревизии са разкрити допълнително данъчни и осигурителни задължения за 22,618 млн

Васил Терзиев: Целим до края на мандата София да има поне един работещ лифт

Нашият ангажимент е до края на мандата София да има поне един работещ лифт, за да може планината да бъде достъпна. Но няма как при всички други проблеми да се очаква това да стане за 6 месеца - това

>