Научно доказано: Кимайте с глава, за да ви харесат

27.04.2024 05:30 Димитрана Александрова

Трябва да е нагоре-надолу, а не да я въртите настрани

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Някои го правят инстинктивно - кимат с глава, когато са съгласни със събеседника. При други е заучен жест - кимат нагоре-надолу с глава, докато слушат, а после възразяват.

Японски учени доказаха с експеримент, че кимането с глава увеличава привлекателността до 40%. Така че, съгласни или не, то ще ви свърши работа, за да предразположите събеседника.

Хората, които кимат с глава, биват възприемани като по-симпатични и по-достъпни за разговор, твърдят японските учени. Те установили това в изследване, при което сравнили кимането нагоре-надолу с две други пози - неподвижната стойка и поклащането на глава настрани.

Липсата на движение с глава няма особен ефект - не увеличава привлекателността на събеседника, но и не я намалява. Поклащането на глава настрани е по-скоро отрицателен сигнал и неслучайно в много култури означава "не".

Кимането с глава нагоре-надолу наистина прави човека по-симпатичен - събеседникът има чувството, че му показва съгласие. Това може да се превърне в заучен жест за хората, които често водят преговори или искат винаги да се харесват при общуване.

Само че този заучен жест крие и рискове. В същия експеримент учените открили, че ако кимате с глава нагоре-надолу, самите вие несъзнателно ставате по-склонни да се съгласите.

Една група от участниците били накарани да правят този жест, докато слушат четена на глас статия. Друга група трябвало да клатят глава настрани. Оказало се, че хората в първата група накрая били по-склонни да се съгласят с мнението в статията в сравнение с участниците във втората група, накарани да клатят глава отрицателно.

Това японско изследване потвърждава колко важна е т.нар. невербална комуникация. Тялото казва много и може да се възползвате от това, за да направите нужното впечатление.

Демонстрирате откритост и създавате доверие, като стоите свободно, с изправени, но не напрегнати рамене, вдигната глава, ръце, отпуснати до тялото, а не кръстосани. Най-добре е леко да се наклоните към събеседника си. Показвайте, че го слушате внимателно и се интересувате от думите му, като кимате с глава нагоре-надолу. Отвреме навреме вмъквайте въпроси. (.)

Всичко това не ви задължава да изкажете съгласие, когато дойде ваш ред да говорите. Но дори и възраженията ви събеседникът ще приеме по-спокойно.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Други от От страната и света

Доловен е сигнал от хеликоптера на Раиси, военни отиват натам

Военни отиват към точното място, където е катастрофирал хеликоптера с президента на Иран Ебрахим Раиси на борда. Това съобщи държавната информационна агенция ИРНА

Ултиматум: следвоенен план за Газа до 8 юни или Бени Ганц напуска Нетаняху

Още един мъртъв заложник на "Хамас" откриха израелските сили - повод за натиск върху правителството на премиера Израелският министър от военния кабинет Бени Ганц заплаши да подаде оставка

Кой ще се пребори за Сливенски владика - викарият на дядо Николай или главният секретар на Синода? (Обзор)

Новият митрополит ще бъде избран на 26 май, след като в епархията посочиха имената на Арсений Знеполски и Герасим Мелнишки Имената на двама епископи от списъка с шестима кандидати за митрополитския

11 жертви и 40 ранени след руски удари по Харковска област

Най-малко 11 души са загинали при обстрел днес в Харковска област в Североизточна Украйна, която от 10 май е обект на нова руска офанзива, съобщиха местните власти

Върховният лидер на Иран призова народа да се моли за президента Ебрахим Раиси

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей призова народа да се моли за здравето на президента Ебрахим Раиси, съобщи държавната телевизия IRIB. „Народът на Иран да не се тревожи

>