Дългият Великден удря машинното гласуване на 9 юни? (Обзор)

25.04.2024 23:00
Последният машинен вот трябваше да се подготви за часове.
Говорителят на ЦИК Росица Матева.
Валентин Мундров Снимка: Архив

Без почивни дни около празниците трябва да работят Министерството на електронното управление и институтите по метрология и по стандартизация, за да има машинно гласуване.

Това предупредиха от Централната избирателна комисия. Зам.-преседателката ѝ Росица Матева дори е убедена, че няма как сроковете да бъдат спазени заради натрупването на неработни дни по Великден, а преди това - на 1 май, както и последният преди изборите почивен 24-и.

Причината за опасенията, че пак може да останем без машини за гласуване е, че в Изборния кодекс заложените срокове за удостоверяване на машините са в работни дни, обясни зам.-шефката на ЦИК. Те са 20, но започват да текат от деня, в който комисията предаде машините за удостоверяване, а договор за тях все още няма.

“Не може да се спази срокът от 20 работни дни за трите институции. Сега предстоят много празнични почивни дни и ако трите институции не работят през тях, той трудно ще се спази”, заяви Матева пред bTV. Нещо повече -

това е единственият срок в кодекса, който изрично е посочен в работни дни

На изборите през есента на миналата година ЦИК взе решение да не се гласува с машини в деня преди вота. Това стана след скандал с участието на тогавашния зам.-министър на електронното управление Михаил Стойнов. ДАНС оповести, че той записвал процедурата за удостоверяване на машините. Самият Стойнов обясни, че е заснел как се случва тестовият процес и с хеш кода, който се показвал на екраните в този момент, няма как да се манипулира вотът - той така или иначе е публичен, разлепен е във всяка избирателна секция, за да се свери с доставената машина. Стойнов бе защитен и от редица ITексперти.

Формално основание за решението на ЦИК тогава да махне машините обаче бе липсата на удостоверение от министерството, че те съответстват на изискванията на Изборния кодекс. А липсваше, защото изтече срокът по кодекса сертифицирането да се направи наново. Самото ведомство върна, че това не е така, а ПП-ДБ дадоха решението на Върховния административен съд. ВАС върна машинното гласуване за балотажа на 5 ноември, което наложи МЕУ да монтира новия софтуер и да удостовери машините само за 48 ч.

“От страна на ЦИК процедурата за машините е стартирана, очаква се изпълнителят на поръчката и Министерството на електронното управление (МЕУ) да спазят своите ангажименти”, каза още Росица Матева в тв ефира в четвъртък сутринта.

ЦИК пусна обществена поръчка за машините на 9 април. Преди това имаше пусната друга, но тя бе само за европейските избори, преди президентът да пусне указа за вот 2 в 1. На нея откликна един-единствен кандидат - дружеството “Сиела Норма”. Фирмата организира всички избори с машини досега. ЦИК вече я е поканила да представи офертата си.

“Много се надявам в изключително кратък срок да се проведе договарянето с кандидата, да може да се сключи договор и да се подготвят електронните бюлетини”, коментира и председателката на ЦИК Камелия Нейкова по-късно през деня.

“Бързаме най-вече заради удостоверяване на съответствието, което трябва да се направи от МЕ, Института по метрология и Института по стандартизация. Планът в ЦИК е още

в началото на май да бъде предоставен софтуерът за удостоверяване

на трите институции, за да имат те достатъчно време да работят спокойно и този 20-дневен срок, записан в Изборния кодекс за удостоверяване на съответствието, да бъде спазен”, обясни Нейкова пред БНТ.

“МЕУ ще изпълни своите ангажименти и ще предприеме всички необходими действия за удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване в срок за предстоящите избори”, увери пред “24 часа” пък ресорният министър Валентин Мундров.

“Усилията ни са насочени към максимално открит и прозрачен процес, защото е необходимо да върнем доверието на българските граждани в машинното гласуване и защото основната задача на служебното правителство е да организира подготовката и провеждането на честни и демократични избори”, допълни той. За да се гарантира процесът по удостоверяването, преди дни той призова в него като външни експерти да се включат хора от IT сектора. Министерството ще набира кадри до 29 април.

Други от От страната и света

Сашко от Перник беше изгубен отново

Сашко от Перник изчезна отново, но за щастие – за кратко, предаде bTV от МВР. Случило се е около Лозен. Сигнал е подаден малко преди 18 часа. Полиция и жандармерия

МЕУ: Разпространяват се неверни твърдения за удостоверяването на машините

"Министерството на електронното управление няма да допусне внушения, уронващи прозрачността в процеса по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване

Радев прие в резиденцията "Бояна" Вьоса Османи

Държавният глава Румен Радев прие днес в президентската резиденция в "Бояна" президента на Република Косово Вьоса Османи. Двамата разговаряха по теми от дневния ред на двустранните отношения между

Руски съд запорира активи на "Дойче банк"

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" (Deutsche Bank) в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс

86-годишна жена загина при катастрофа в Сливен

Жена на 86 години загина днес при катастрофа в Сливен, съобщи за БТА говорителят на областната полиция Първолета Мандинска. Инцидентът е станал около 15 ч. на бул. "Стефан Стамболов" в района на кв

>