За 6 дни министър и депутати промениха закон - отпушиха кризата с работници по морето

25.04.2024 21:04
Евтим Милошев СНИМКА: 24 часа

Неочаквано, но в предпоследния работен ден на този парламент депутатите показаха, че могат да реагират адекватно на нуждите на бизнеса.

Точно преди 6 дни - на 19 април, министърът на туризма Евтим Милошев се срещна с представители на всички организации от бранша. По неговите думи тогава те не са поискали пари, а съдействие да се приеме малка, но важна поправка в закона за чужденците. Според нея тримесечните визи, които се издават на работници от трети страни, ще могат да се удължават в България. Така ще се гарантира, че хотелиерите няма да останат без кадри в средата на сезона.

Милошев се обърна към депутатите и поиска те да приемат бързо промяната. И допълни, че това ще е жест към бизнеса. Те го чуха - в четвъртък текстът бе гласуван и на първо, и второ четене, като влиза в сила от понеделник. 129 народни представители гласуваха “за”, само 29 - “против”, нито един не се въздържа.

Ако не бяха приели поправката, хотелиерите бяха изправени пред следната ситуация - наетите чужденци от трети страни, които са готвачи, сервитьори, камериерки и други, идват у нас в началото на май. И точно в разгара на сезона - през юли, се налага да си тръгнат, защото за подновяването на визите се изисква да се върнат в страната, от която са дошли.

Уреждат се и неща като статута на здравните осигуровки за тези хора.

В четвъртък в Слънчев бряг Милошев заяви, че туризмът се бори за работници от трети страни, защото тук няма достатъчно хора, които искат да работят в сектора. “Добрата новина е, че за поредна година ще има повишаване на възнагражденията - с 20%”, добави министърът.

Проблемът с кадрите по морето е повдиган многократно. Миналата година на форум в Бургас, организиран от БТА, бе посочено, че част от украинските бежанци у нас вече работят в туристическия бранш.

Сега Евтим Милошев ще трябва да реши и друг проблем за предстоящия летен сезон - този със спасителите на плажовете. На 7 април е била приета нова наредба за водно-спасителната дейност. В нея са заложени много изисквания, за които браншът все още не е готов, обясни министърът.

“Молбата на сектора е, ако е възможно, изпълнението на тази наредба да се забави до края на годината. Разбира се, това ще създаде правен казус, защото тя е приета, а предходната вече няма действие. Ще обсъдя темата с министъра на здравеопазването Галя Кондева”, допълни Милошев.

Той очаква 15 на сто ръст на туристите това лято, като Армения, Косово и Узбекистан са новите пазари, от които се очакват посетители по българското Черноморие. При британските туристи щяло да има увеличение с 15-20 на сто. Заради войната в Близкия изток се очакваше, че израелци няма да дойдат в България, но в крайна сметка вече имаме резервации, допълни Милошев.

Евтим Милошев: Това не е мой успех, а на гражданското общество

- Г-н Милошев, как се случи толкова бързо да бъдат приети промени в закон, който ще улесни туризма у нас?

- Много е важно първо да кажа, че това не е мой успех, а на гражданското общество, защото хората, които работят в туризма, имаха нужда от тази промяна в действащия закон. А народното представителство, което представлява техните интереси, го прие и го направи супер екстремно в контекста на нуждата от идващия летен туристически сезон, който представлява 70% от туризма в България.

- Тези промени отнасят ли се за сегашния сезон, или ще са за следващия?

- Законът има незабавно действие, така че ще заработи още през този туристически сезон.

Тази тема има два аспекта. Единият е, че консулствата ни в трети страни работят бавно, защото нямат капацитет, тъй като през годините не са имали такъв трафик. Говоря за консулствата ни в Делхи, Индия и в Казахстан. Затова говорих с Външно министерство и с консулския отдел, които поеха ангажимент да командироват допълнително служители.

Това е едната част от проблема. Другата е с работните визи на чужденците у нас. От март в Народното събрание има Закон за изменение и допълнение на Закона за чужденците в България. Той засяга много неща, там са над 60 параграфа.

- Вие как успяхте да то придвижите за няма и седмица?

- Това, което се случи, е, че говорих първо с председателя на НС Росен Желязков, когото днес отстраниха, после с Радомир Чолаков от правната комисия, с Маноил Манев, председател на комисията за национална сигурност?. Тази комисия е водеща за този закон.

С оглед на това, че тази седмица парламентът приключва, а законът още не беше излязъл от комисия, това изглеждаше като налудничава идея.

Но в крайна сметка с тези разговори, може би защото не съм част от тази система, по-скоро съм външен човек - допреди две седмици бях от страната на работодателите, и си казах: Хайде да опитаме, това е много важно за сектора, за бизнеса. И те го разбраха, но казаха, че нещата не се случват по този начин.

В събота и неделя асоциациите написаха писмо, че това е много наболял въпрос и молят парламента да го приеме. В крайна сметка магията се случи. Извадиха се тези два параграфа, които се отнасят за 90-дневната виза. В момента, след 90 дена като изтече работната виза, чуждестранният работник от трета страна трябва да отиде там, където му е издадена, за да му я подновят, и да се върне. А от днес вече може тук на място да му се поднови и един работник, който е дошъл от Индия или от Непал или от Бангладеш, след 90-ия ден може тука да му се поднови и той да остане, защото сезонът не е 90 дни.

Другото е за виза Д, която е 9-месечна. По издаването й отпадат условия, които улесняват издаването, а след изтичането й работниците може да останат в страната на друго основание, което досега не беше възможно.

Това наистина са изключителни улеснения по отношение на сезонните работници от трети страни.

- Как така промените бяха приети и на първо, и на второ четене? 

- Направиха го в един ден.  Във вторник се събра извънредно комисията по национална сигурност, където единодушно го гласуваха. В сряда единодушно го гласува комисията по туризъм. Днес влезе в пленарната зала, мина на първо четене, а после г-н Манев, председателя на комисията по сигурност, предложи поради спешността и важността на темата да мине и на второ четене по чл. 77 от конституцията. Депутатите гласуваха за, промените минаха на второ четене и законът беше приет.

Всичко това от петък до днес. Затова казвам, че това е най-яркият пример за това, че сме гражданско общество. Защото гражданите имаха нужда от това нещо. Написаха декларацията в събота и неделя, в понеделник я входираха и народното представителство откликна на молбата им.

Това е голям знак, че по този начин може да се случват нещата.

- Докато разговаряме, вие пътувате. За къде? 

- Влизам във Варна. Сутринта имах среща с кметовете по Южното Черноморие плюс всички регулаторни служби - РЗИ, РИОС, РДНСК, полиция, за да се види готовността. А следобед в Слънчев бряг имах среща с хотелиери, ресторантьори - огромна среща, където те казваха за проблемите си, какво ги мъчи. И докато говорихме, им казах, че в момента законът влиза в пленарната зала. И всички много се радвахме.

Това няма да реши проблемите, но много ще помогне. Защото това е проблем от години. На първо място е продиктуван от това, че няма достатъчно българска работна ръка. Второ, това е, защото имаме демографски проблем в държавата. Но след като сме в тази ситуация, единственият вариант е да се внася работна ръка. В съседните държави тя вече е твърде скъпа, за да удовлетвори нуждите на нашия пазар. Затова вече внасяме работна ръка от трети страни от Средния Изток - Таджикистан, Непал, Индия, Бангладеш. Пазарът има нужда от това нещо. Толкова много депутати ми се обадиха да ме поздравят заради ентусиазма. А магията стана може би защото не съм системен играч. Нови цели - наредбата за водно-спасителната дейност. Следващата много голяма задача.

Други от От страната и света

Сашко от Перник беше изгубен отново

Сашко от Перник изчезна отново, но за щастие – за кратко, предаде bTV от МВР. Случило се е около Лозен. Сигнал е подаден малко преди 18 часа. Полиция и жандармерия

МЕУ: Разпространяват се неверни твърдения за удостоверяването на машините

"Министерството на електронното управление няма да допусне внушения, уронващи прозрачността в процеса по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване

Радев прие в резиденцията "Бояна" Вьоса Османи

Държавният глава Румен Радев прие днес в президентската резиденция в "Бояна" президента на Република Косово Вьоса Османи. Двамата разговаряха по теми от дневния ред на двустранните отношения между

Руски съд запорира активи на "Дойче банк"

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" (Deutsche Bank) в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс

86-годишна жена загина при катастрофа в Сливен

Жена на 86 години загина днес при катастрофа в Сливен, съобщи за БТА говорителят на областната полиция Първолета Мандинска. Инцидентът е станал около 15 ч. на бул. "Стефан Стамболов" в района на кв

>