Над 3000 жители на Брестовица отчаяни - 4 години от чешмите тече кална вода

25.04.2024 21:05 Никола Михайлов
Кметът на община “Родопи” Павел Михайлов и кметицата на Брестовица Мария Манолова (вдясно) подкрепят протестите на хората от Брестовица.

Брестовица, наричана още Винената столица на България, отстои на 18 км от Пловдив. Но нейните 3200 жители периодично излизат на протести заради мътната вода, която тече от чешмите им вече 4 години. Всяка нова власт обещава да реши проблема, но хората не вярват, докато не видят. 

“Ходим чак на 5 км от селото до местността Лещенско да си пълним тубите, за да има какво да пием”, жалват се местни. Пътуват още до Брацигово, Велинград и Хисаря, за да се зареждат.

От години водоноски стоят в центъра на селото, защото

водата, която тече от чешмите, е негодна заради наднормени стойности на манган

Той идва от река Въча и замърсява водоизточниците, които снабдяват селото. “Как се живее така?”, пита Любомир Томов, председател на сдружението “Живот за Брестовица”.

“Въпреки некачествената вода хората все още плащат сметките си”, казва кметицата Мария Манолова, която също е сред потърпевшите.  Цената е била намалена с 20% преди около 2 години след протести. 

По думите ѝ почти месец местните жители не могат да ползват водата за каквито и да е битови нужди и губят всякакво търпение. Крепи ги само надеждата, че държавата ще отпусне необходимите пари и тегобите им ще приключат. От ВиК-Пловдив, обявиха, че в най-кратки срокове - още следващата седмица, трябва да започне строежът на довеждащия водопровод.

“Има чисто организационни дейности, които трябва да бъдат извършени, и стартираме”, увери пред “24 часа” говорителят на водното дружество Йордан Чемишев.

Миналата седмица Българският ВиК холдинг осигури 2 225 000 лв. без ДДС, с които да бъдат реконструирани 4917 метра довеждащ водопровод.

Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи по довеждащия водопровод е 180 дни.

До два месеца трябва да е готова и пречиствателната станция

“Брестовица-2”. Изграждането на съоръжението започна след писмо на община “Родопи” до БАН. От академията излязоха със становище, препоръчващо създаването на такава станция. 

“Тя в момента се строи. Пречиствателната станция е един вид резервен вариант за времето, в което се изчаква финансирането за реализацията на другите части от довеждащите водопроводи”, обясни Чемишев. “Брестовица-2” ще пречиства водата и след завършването на проекта. 

Кметът на община “Родопи” Павел Михайлов, към която се числи и Брестовица, уверява, че проблемът ще се реши. По думите му обаче са нужни 14,3 млн. лева, за да се изгради нова водопроводна мрежа във високата част на селото и след това улиците да се преасфалтират.

Парите се чакат от регионалното министерство, но не е ясно кога

ще дойдат. Отделно за ниската и средната част в селото са необходими още 7 млн. лв. Така цифрата набъбва до близо 21 млн. лв. - сума, която е внушителна и не е по силите на община “Родопи”.

Трябва да се смени цялата мрежа на селото, която е около 27 км.

Драмата започна през февруари 2020 г., когато е открито голямо съдържание на манган в питейната вода и забраниха нейното ползване. На следващата година в Брестовица бе обявено бедствено положение, а общината започна да търси решение.  В това време жителите периодично се вдигат на протести. Недоволство имаше и в сряда, 24 април.

“Започнахме да търсим нови водоизточници за Брестовица. Открихме ги в землището на с. Йоаким Груево и започнахме процедури”, каза кметът Павел Михайлов. Там са направени

три 60-метрови сондажа

Два от тях - с по 16 л на секунда дебит, са достатъчни на селото, а третият е резервен.

По думите на Михайлов той може да се ползва и за снабдяване на съседното с. Кадиево, тъй като в момента водата там идва от близки до брестовишките сондажи и не е изключено в бъдеще те също да се окажат замърсени. Главният експерт по ВиК в община “Родопи” инж. Росица Влахова смята, че няма риск от замърсяване на новите тръбни кладенци.

Специалисти са категорични, че решението на Брестовица е изцяло нова водопреносна мрежа. “Ние ще подадем чиста вода, но при една авария (това са тръби на по 50-60-70 години), става отлепяне от стените на манган и течността пак ще стига негодна до потребителите”, предупреди Йордан Чемишев.

Жителите на Брестовица са загубили всякакво търпение. “Всеки е принуден да се снабдява както намери - от магазина, от извори или бликащи чешми в планината”, допълва Любомир Томов. Според него са нужни промени в закона, за да може в подобни аварийни ситуации да се действа бързо. “Три години се бавиха процедурите за проекти и планове. Всичко беше внесено през юли м.г., но пак няма пари за Брестовица”, негодува той. Заплаши, че ако до 30 дни хората от Брестовица не бъдат чути, протестът ще бъде в София.

Други от От страната и света

Сашко от Перник е имал смарт часовник с GPS, но го е свалил, след като е изчезнал

Сашко от Перник е имал смарт часовник с GPS, но го е свалил, след като се е отскубнал от ръката на баща си, казаха хора, участвали в издирването му.  Сашко е добре, каза пред NOVA баща му Александър

В 1300 страници Венцеслав Караджов пише защо не е екзекуторът на родителите си, но съседка, СРС-та и патроните го заковават след 8 г. дела

Като бивш полицай добре е знаел как да заличи следите, заключава ВКС Оръжието, с което са застреляни Божура и Цветан, не е открито и досега “Роден син не може да убие с такава жестокост майка си и

Президентката на Северна Македония е потомка на род на български генерали

Новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска встъпи в длъжност. Тя е родена в Охрид и споделя, че в детството си, си е играла с български деца

Сашко от Перник изчезна за втори път

Сашко от Перник изчезна отново, но го намериха само час по-късно. В 17,45 ч е получен сигнал от баща му Александър Цветанов, че при разходка в гората между БЧК Лозен и Лозенски манастир

МЕУ: Разпространяват се неверни твърдения за удостоверяването на машините

"Министерството на електронното управление няма да допусне внушения, уронващи прозрачността в процеса по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване

>