Денков: Защо не повдигнат обвинение на пудела с пачките?

25.04.2024 18:11
Николай Денков КАДЪР: Фейсбук/Министерски съвет на Република България

"Това, което направи Росен Желязков, е грубо нарушение на правилата", заяви в "Лице в лице" бившият премиер Николай Денков.  Той коментира отстраняването на председателя на 49-ото Народно събрание Желязков, като мотивите на ПП-ДБ за това бяха: нарушение при процедурата по предсрочно прекратяване мандата на управителя на здравната каса Станимир Михайлов, системна злоупотреба с правото по член от правилника на парламента, както и нарушения при провеждане на парламентарния контрол.

За лидера на ДПС Делян Пеевски Денков коментира: "Той може да говори за много неща. Той стои на първия ред в НС и е доказано корумпиран спрямо законодателството на САЩ и Великобритания, за да се скрие да даде отговор на тези въпроси, той създава паралелна реалност."

"В неговия кабинет (на Пеевски) не съм ходил, когато започнахме това правителство, ние започнахме преговорите с Борисов, но се оказваше, че всеки път преди нас е дошъл Певскки, и когато почваха преговорите, ние всъщност говорехме с Пеевски", обясни бившия премиер и го сравни с това "сякаш да поканите съседа ви у вас и той да дойде с още двама съседи".

"Решението беше или да направим кабинет, или да върнем служебно правителство, например това, което сключи договора с "Боташ", отбеляза Денков, като допълни, че заради условията в договора всеки ден България плаща по 1 млн. лв. на турската компания. "Същината е, че който е сключил договора, е заложил такива условия, които са много неизгодни за България", посочи той и допълни, че "няма проблем да внасяме през Турция, но да е изгодно".

Денков отбеляза, че "ние сложихме на масата нашата програма и казахме: "Готови ли сте да я подкрепите?", като отбеляза, че "до декември работихме по нея и свършихме някои нелоши неща", но след това от другата част на разпадналата се сглобка настояли да се действа по тяхна програма, на което ПП-ДБ отказали. 

За неусвоените средства по Плана за възстановяване и устойчивост Денков припомни, че след като механизмът се създаде през 2020 г. и имаше срок до 2021 г., правителството на Борисов "не посмя да внесе план в ЕК", като подчерта, че "всъщност планът, по който работим, е внесен от правителството на Петков,". 

За разпадането на сглобката и промените в конституцията Денков посочи, че "през цялото време ориентирът беше един - това е управленска програма,  това е законодателна програма. Всеки ден беше огромна борба да ги бутаме тези хора (ГЕРБ, ДПС) да вървят по тази програма".  

Относно скандала с Живко Коцев бившият премиер посочи, че "няма съмнение, че това е скалъпена история по отношение на Асен Василев - той назначи Банкова, за да се увеличат приходите". По думите му "би било смешно, ако не беше страшно", че от години се разследват каналите и накрая "обвиняваш някой, който се е появил преди 40 дни - това е ясен пример за нуждата от реформи".

Визирайки контрабандиста Стефан Димитров, Денков заяви: "Защо не видяхме снимките на Калин Стоянов с младежа - аз знам, че са приятели. Те се познават не по-малко, отколкото Живко Коцев се познава с него". "Защо не повдигнат обвинение на пудела. Трябва да обвинят пудела, че има пачки", коментира още той. "Нито Асен Василев, нито аз имаме нещо общо с това. Ясно е че и Коцев, и Стоянов, и Рашков се познават с тези хора", категоричен беше Денков, като допълни: "Ако има покровителство върху някакъв канал, то трябва да се докаже". 

Други от От страната и света

Руски съд запорира активи на "Дойче банк"

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" (Deutsche Bank) в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс

86-годишна жена загина при катастрофа в Сливен

Жена на 86 години загина днес при катастрофа в Сливен, съобщи за БТА говорителят на областната полиция Първолета Мандинска. Инцидентът е станал около 15 ч. на бул. "Стефан Стамболов" в района на кв

Остава в ареста обвиненият за зверското убийство с брадва в село Новачене

Днес съдът разгледа искането на Окръжна прокуратура – София за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо 77-годишния О.Н., привлечен в качеството на обвиняем за умишлено убийство

Шофьор блъсна и уби на място пешеходка в Сливен

86-годишна жителка на Сливен е починала след удар от лек автомобил. 38-годишният водач губи управление и навлиза на велоалеята и в пешеходната зона на булеварда, след което блъска жената, пише NOVA

Бивш шеф на НСО: Охранителят трябва да е подготвен, че може да стане жертва на покушение

Служителите на НСО трябва винаги да са готови, че могат да станат жертви на покушение. Това заяви пред NOVA NEWS бившият директор на НСО ген. Красимир Станчев

>