Дрейк изтри своя песен с гласа на Тупак, адвокатът на покойния рапът го заплаши със съд

25.04.2024 14:52
Дрейк КАДЪР: Инстаграм/drake

Адвокатът на Тупак Шакур заплаши да съди Дрейк и му нареди да изтрие песента, в която е използвано генерирано от изкуствен интелект копие на гласа на покойния рапър.

В петък Дрейк пусна на страницата си в Instagram песента "Taylor Made Freestyle"- дисидентско парче, насочено към Кендрик Ламар, в което има стихове, създадени от софтуер с изкуствен интелект, имитиращи гласа на Шакур и Снуп Дог.

В писмото, изпратено в сряда, се посочва, че канадският рапър има срок до обяд в четвъртък да потвърди, че ще я премахне, в противен случай адвокатът ще "предприеме всички законови мерки" срещу него.

"Записът е не само грубо нарушение на публичността на Тупак и на законните права на наследството, но е и явна злоупотреба с наследството на един от най-великите хип-хоп изпълнители на всички времена", пише г-н Кинг.

В песента генерираният от изкуствен интелект глас на Шакур призовава Ламар да отговори на предишния дисидентски трак на Дрейк за него, издаден няколко дни по-рано, като казва реплики като "Кендрик, имаме нужда от теб, спасителя на Западното крайбрежие / Изглеждаш малко нервен заради цялата публичност / Поискал си дим, сега изглежда си твърде зает за дим".

Адвокатът на семейството на Шакур иска и обезщетение, включващо всички печалби от записа, който до момента е публикуван само на страницата на Дрейк в Instagram, както и допълнително обезщетение за причинени значителни икономически и репутационни вреди.

В писмото се твърди, че недобросъвестното използване на образа на Шакур от страна на Дрейк нарушава правото на Шакур на публичност - право на интелектуална собственост, което защитава срещу незаконно присвояване на нечие име или образ.

В писмо за прекратяване на действията, адвокат, който представлява имуществото на Шакур, поиска от Дрейк да премахне песента от всички платформи, където тя е публично достъпна.

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог.

Снуп Дог публикува видео в историята си в Instagram малко след публикуването на дисидентската песен, в което казва: "Те какво направиха? Кога? Как... Какво става... Връщам се в леглото".

Използването на изкуствен интелект в музикалната индустрия е обект на тежки дебати от миналата година, когато собственият глас на Дрейк беше клониран заедно с The Weeknd от изпълнител, известен като Ghostwriter.

Песента беше свалена от всички платформи малко след като беше пусната през април, съобщава Вести.бг.

Други от Възход и падение

Как смяната на пола отвори война между "майката" на Хари Потър и актьорите от филма

Джей Кей Роулинг разцепи феминистките и твърди, че е жертва на силен тормоз През 2020 г. пламна публична полемика между Джей Кей Роулинг, авторката на книгите за Хари Потър и за детектива Корморан

За ЧРД кметът на Бургас Димитър Николов излиза сред природата със сина си

Кметът на Бургас Димитър Николов ще разпуска днес в почивния си ден след натоварения график през седмицата. Както винаги, морският градоначалник не подвива крак от понеделник до петък

Ивет Лалова празнува най-щастливия си юбилей

Една от най-бързите бели жени в света - Ивет Лалова, празнува най-щастливия си юбилей. До нея за първи път ще бъде Тиаго - нейният първороден син, който се роди преди около месец

На 18 рожден ден имат

Димитър Николов, кмет на Бургас Ивет Лалова, европейска шампионка по лека атлетика Проф. Атанас Славчев, пианист Калина Константинова, депутат в 49-ото НС

“Сашко, кажи чао на каките и да си тръгваме” – след 130 целувки ергенът си остана ерген

В мрежата обявиха майка му за победител в риалитито “Сашко, кажи чао на каките и да си тръгваме; Ергенът избра да остане при мама; Ама най-много си обичам мама

>