Парламентът реши: 1 млрд. лв. от бюджета, отиват за мините в "Марица-изток"

25.04.2024 13:14 Деляна Къркеланова
По 200 млн. лв. на година от бюджета за рекултивация на нарушените терени в мини "Марица-изток" гласуваха депутатите в парламента. В залата присъстваха миньори и енергетици, които сушаха дебатите по разискването на проекта на решение.

Средствата за рекултивация ще се отпускат само ако тя се извършва от мините, а не от частни дружества

По 250 млн. лв. на година от бюджета за рекултивация на нарушените терени в мини "Марица-изток" гласуваха депутатите в парламента. Периодът е 4 години, а предложението дойде от ДПС.

В първоначалния вариант срокът за даване на финансовата помощ бе за 5 години, но по 200 млн. лв. 

"Смятаме, че вместо за 5, тези пари могат да се дадат за 4 години по 250 млн. лв. А първата година е изключително важна, за да даде старт на този процес и работа на тези хора", аргументира се Йордан Цонев от ДПС. 

С решението се задължава кабинетът чрез министрите на финансите и на енергетиката да предприеме действия за осигуряване на тези средства.

Вносители са депутати от ГЕРБ-СДС, като първият подпис е на бившия енергиен министър Теменужка Петкова.

Средствата се предоставят само при условието, че дейностите по рекултивация се извършват само и единствено от мините, а не от частни дружества и/или дружества с държавно общинско участие. Предложението дойде от "Възраждане" и залата го подкрепи.

В проекта на решение, преди да бъде променен с новите предложения, пишеше, че с тези 200 млн. лв. на година от националния бюджет мините ще могат да планират и да реализират мероприятията по затихване на въгледобивната дейност и възстановяване на нарушените терени.

 Председателят на енергийната комисия Делян Добрев уточни, че тези средства се заделят от държавния бюджет, тъй като енергетиката е доста финансово обезкървена. Мините нямали средства и затова трябвало да бъдат подпомогнати.

Искра Михайлова от "Възраждане" отбеляза, че сумата, която е предложена, е дискутирана още през януари, когато енергиен министър е бил Румен Радев. Тогава ставало въпрос за много по-големи суми и бе категорична, че рекултивацията трябва да се извършва само и единствено от мините, а не от частни фирми. Затова предложи да се запише, че сумата годишно трябва да бъде не по-малка от 200 млн. годишно, но това не се прие от залата. 

Други от От страната и света

Министър Милошев даде работна закуска за представителите на Дипломатическия корпус

България е в челото по ръст на туристи в Европа спрямо 2019 г. по данни на Европейската туристическа комисия Министърът на туризма Евтим Милошев беше домакин на работна закуска

Димитър Главчев посети Троянския манастир (Видео)

Служебният премиер Димитър Главчев посети Троянския манастир, където бе посрещнат от Негово Високопреподобие архимандрит Стефан, съобщиха на фейсбук страницата си от Министерския съвет

27 години от изчезването на Съвестин: Баща му още вярва, че е продаден на бездетни

Все още няма следа от 8-годишния Съвестин, който изчезна на 6 май 1997 г. в софийския квартал "Люлин". Преди дни се навършиха 27 г. от мистериозното изпаряване на момчето

Кирил Петков обясни защо не е видял как е станала катастрофата

Кирил Петков разкри, че заплаха за живота му е причината, поради която той има охрана. Съпредседателят на ПП-ДБ публикува пост в своя фейсбук профил, в който споделя подробности относно катастрофата

Бащин съвет: Синът да гледа порно като нормалните деца вместо "Евровизия"

Сложните въпроси на половата идентичност, обяснени от родители, психолози и самите различни субекти - Тате, може ли със съучениците да гледаме “Евровизия”

>