Агресия или защита – МВР показа в 4 мин как журналистът Стоянов “тушира” свада с пистолет

24.04.2024 23:00 Димитър Мартинов
Стоянов и Лисев в схватка по време на 4-минутната разправия.
Димитър Стоянов
Любомир Николов

l И съпругата на репортера подаде жалба,

двама странични свидетели на скандала

l Когато го потърсили по телефона, Стоянов казал

на полицаите, че първо ще си извади медицинско.

Според шефа на СДВР обаче той не отишъл на

преглед и затова в 22 ч го отвели от дома му

Защитих се от удари, извадих пистолета, за да прекратя конфликта. Така журналистът от “Бърд” Димитър Стоянов обясни своята версия за инцидента, при който насочи оръжие срещу данъчен служител и заради който бе задържан и обвинен в закана на убийство и хулиганство. Причината за конфликта - спор за неправилно паркиране пред магазин.

Във вторник - деня след инцидента, МВР официално разпространи кратка 12-секундна версия на видеозапис от камера на гараж на мястото на инцидента. В сряда беше публикуван и целият запис от 4 минути и 40 секунди.

Какво става

ясно от видеото?

Журналистът слиза от колата, шофирана от съпругата му. Тя паркира на тротоара и пуска аварийни светлини. Стоянов пресича улицата, а в това време данъчният Павел Лисев го пресреща и ръкомаха към автомобила, явно недоволен, че е паркирал там. След словесни нападки двамата започват да се блъскат. След секунди Лисев се оттегля и обръща гръб на журналиста. Стоянов объче тръгва след него, плюе дъвката си в ръка и го замеря с нея. Лисев пак се обръща и двамата си разменят реплики. Малко след това Димитър Стоянов нанася първи удар с крак в тялото на данъчния.

Журналистът твърди, че е посягал, за да се предпази. Лисев замахва от кръста си, което ще направи и по-късно, но

го спирам с ляв

крак, преди да

разгърне удара

си. Само го спирам, не го ритам, опитвам се да туширам атаката, пише Стоянов във фейсбук, след като беше публикуван целият запис. През това време съпругата мести колата на другия тротоар. Двамата мъже вече се дърпат и се налагат с юмруци. Стоянов пак твърди, че са с цел самозащита.

Лисев напада с два кроса, под които аз оставам, те само ме надират. Факт, нито един от ударите не достигна до главата ми - само ме жулят, но няма попадение. Едната тупалка я спрях с лявата си ръка, пред брадата си. До този момент нямам нито един удар по него. Полива ме и с някакви напитки. Когато оставам под него, имам само един десен прав, който го връща назад. Това се вижда ясно. Удрям го в гърдите, когато виждам, че той няма да спре да удря. За разлика от него, не удрям в главата, описва стратегията си Стоянов и казва, че се защитава.

Преместила колата, при мъжете идва и съпругата на Стоянов. Тя се опитва да ги разтърве, но сваля от врата си връзка, на която не е много ясно какво има - възможно е да са ключове.

Замахва с тях по данъчния. Стоянов се отдалечава заедно с нея, но Лисев тръгва след тях. В този момент журналистът вади пистолета си и го насочва към опонента си. Съпругата му отново размахва “своето оръжие” и Лисев се спира.

Към тримата идва и четвърти човек, станал очевидец на свадата, с качулка на главата. След това около 2 минути четиримата разговарят по-кротко, а накрая Димитър Стоянов и съпругата му се качват в колата и си тръгват.

Това бе с цел да няма ескалация на напрежението, обяснява Стоянов действията си и посочва двете опции, пред които е бил изправен:

а) Да го “нулирам”, защото той явно не се отказва, което ще ми създаде много проблеми на следващ етап.

б) Да опитам да прекратя конфликта без повече насилие, за да приключим дотук.

Мисля си, че има вариант, в който ситуацията да ескалира, но явно греша.

Случката се разиграва около 18,30 часа на 22 април в кв. “Хаджи Димитър” в София. По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране.

След боя Лисев

подал сигнал

в МВР

Полицаите се свързали по телефона със Стоянов. Той казал, че ще отиде в районното, след като си извади медицинско в “Пирогов”. Това обаче се забавило, разказа шефът на СДВР главен комисар Любомир Николов. И обясни, че с колегите му направили проверка. Оказало се, че в 22 ч Стоянов още не се бил регистрирал в болницата. Затова го открили в дома му, закарали го за освидетелстване и след това го задържали.

След доклад в прокуратурата

Стоянов е обвинен за хулиганска проява и за заплаха с убийство

Това е една ежедневна и рутинна дейност на служителите в СДВР. Тя се прави по протокол, има си процедура. Тя не зависи от това, кое лице е обект на сигнала или срещу кого е подаден този сигнал, каза главен комисар Николов. Съпругата на Димитър Стоянов също е подала жалба в V РУ на СДВР. Тепърва обаче ще се преценява дали тя да бъде приобщена към настоящото досъдебно производство, или да се направи нова проверка с повдигането на ново обвинение.

По досъдебното производство са разпитани двама души, които са странични наблюдатели. Няма подадени сигнали, че служителят на НАП, който е бил заплашен с пистолет, е бил агресивен и към други хора в квартала, поясни и шефът на районното Пламен Максимов. 

Казусът бе коментиран и от вътрешния министър Калин Стоянов. От “Бърд” го обвиниха, че арестът е заради техни материали за злоупотреби на съпруга на неговата сестра. Той също бил данъчен. Сестра имам. Но тя е разведена от 2009 г. с въпросния човек. Оттогава до момента - 15 години, нито аз, нито членове на моето семейство поддържаме контакт с него. Не знам къде работи, какво прави, къде живее. МВР няма нищо общо в обвиненията за провокация спрямо Димитър Стоянов, законът е за всички, каза министърът.

Има право да носи пистолета - описал, че се страхува заради работата си

За носене, а не само за съхранение е разрешителното на Димитър Стоянов за пистолета, който той насочи срещу данъчния служител. Той е имал и точния брой патрони, които са му позволени - 10.

Стоянов е получил разрешение за носене заради работата си. Описал, че се страхува. Приложил и справки, че срещу него и имуществото му е имало няколко нападения. Затова му разрешили да носи пистолет.

Повечето хора обаче имат позволение само за съхранение. Те трябва да държат оръжието си у дома, в метална каса, здраво прикрепена към земята. На практика обаче и те могат да носят пистолетите си. Това е позволено, ако отиват или се връщат от стрелбище. Дали някой е бил на подобно място, може да се провери. Недоказуемо е обаче дали човек не е тръгнал натам, тъй като всички стрелбища работят и на свободен прием, не само със записан час. У нас има 133 245 пистолета, сочат данните на МВР към края на миналата година. 55 620 са на бивши и настоящи служители в сектор “Сигурност”. Човек може да има и повече от един пистолет.

Други от От страната и света

Министър Милошев даде работна закуска за представителите на Дипломатическия корпус

България е в челото по ръст на туристи в Европа спрямо 2019 г. по данни на Европейската туристическа комисия Министърът на туризма Евтим Милошев беше домакин на работна закуска

Димитър Главчев посети Троянския манастир (Видео)

Служебният премиер Димитър Главчев посети Троянския манастир, където бе посрещнат от Негово Високопреподобие архимандрит Стефан, съобщиха на фейсбук страницата си от Министерския съвет

27 години от изчезването на Съвестин: Баща му още вярва, че е продаден на бездетни

Все още няма следа от 8-годишния Съвестин, който изчезна на 6 май 1997 г. в софийския квартал "Люлин". Преди дни се навършиха 27 г. от мистериозното изпаряване на момчето

Кирил Петков обясни защо не е видял как е станала катастрофата

Кирил Петков разкри, че заплаха за живота му е причината, поради която той има охрана. Съпредседателят на ПП-ДБ публикува пост в своя фейсбук профил, в който споделя подробности относно катастрофата

Бащин съвет: Синът да гледа порно като нормалните деца вместо "Евровизия"

Сложните въпроси на половата идентичност, обяснени от родители, психолози и самите различни субекти - Тате, може ли със съучениците да гледаме “Евровизия”

>