След публикация на "24 часа": Настаниха в приют бездомните майка и син от бул. "Руски"

24.04.2024 15:06 Радко Паунов
Златан и майка му Мария от 31 март живееха в средната алея на бул. "Руски", но от вчера са в Димитровград.

Ако се върнат и заживеят отново на пейките, повече не се ангажирам, категорична е социалната шефка в община Пловдив

72-годишната Мария Начева и синът й Златан Петков (37 г.), които почти месец живяха в средната алея на бул. "Руски" в Пловдив, вече имат покрив над главите. 

"След вашата публикация в "24 часа" много се ангажирахме и успяхме да ги убедим, че най-доброто за тях е да отидат в приют", обясни шефката на социалната дирекция в община Пловдив Веселина Ботева.

Благодарности като гражданин към медията ни отправи и бившата общинска съветничка Стоянка Багрянова. "Направи ми впечатление, че от днес ги няма на бул. "Руски". Вчера цял ден съм ги мислила в този дъжд къде са се подслонили", каза тя.

Както информирахме, апартаментът на Мария и Златан на ул. "Сокол" 23 е изгорял и те излезли на улицата. Спяха на пейка, завити с одеяла. Преминаващи ги съжаляваха и им оставяха храна. Отделно Мария получавала и пенсия.

Социални работници обяснили на майката и сина, че ако искат да са заедно, могат да бъдат настанени в приют в Димитровград. "Обадихме се на колегите и горещо ги помолихме. Те се съгласиха", разказа Веселина Ботева.

Тя била готова да осигури превоз на майката и сина до Димитровград, но те казали, че могат да се придвижат с влака. Награбили багажа, събран в куфари и чанти, и се отправили към гарата.

"Вчера в 17 часа позвънихме на колегите в Димитровград да питаме пристигнали ли са. Те отговориха, че са при тях, но още размишлявали дали да останат", разказа социалната шефка.

Тя възнамерява да направят проверка дали жилището им на ул. "Сокол" действително е опожарено, макар да не били разследващ орган.

"Ако Златан и Мария се върнат от Димитровград отново в Пловдив и заживеят на пейките по бул. "Руски", повече няма да се ангажирам с тях", категорична е Ботева. Тя припомни, че преди това е предлагала на майката да бъде временно настанена в дом за възрастни, а синът - в някой приют, но двамата били категорични, че не желаят да се разделят.

Други от От Пловдив

Виктория Радева с предизвикателство към пловдивчани за игра на шах в неделя

Европейската и републиканска шампионка по шахмат Виктория Радева ще направи утре – 19.05.2024 г., неделя, от 16 часа демонстративен сеанс по шахмат пред предизборния пункт на ГЕРБ-СДС на Главната в

Пловдивчанин не разбирал обвинението в дрифт, съдията: Търси се под вола теле

Глобата от 3000 лв. и отнемането на книжката са потвърдени Защитата на пловдивчанин, дрифтирал посред бял ден на централната улица "Васил Левски", се опита да го оправдае с довода

Кандидати от ГЕРБ присъстваха на откриването на Народния събор в Пловдив

Фактът, че виждам толкова много публика тук, е още едно потвърждение, че българите са здраво свързани с корените си, подчерта проф. Даниела Дженева Кандидати за народни представители от листата на

Пловдив чества 24 май с празнично шествие и много концерти

Ще бъдат връчени и отличия на изтъкнати преподаватели и творци Честването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 чай в

Над 1,2 млн. лв. необходими за почистването на наводнените изби на блоковете в "Столипиново"

1 267 930 лв. трябва да задели община Пловдив за почистването на наводнените и затрупани с боклуци изби на блоковете в кв.  "Стопипиново". Сумата се съдържа в отговор на зам

>