Главчев намери кой да подготви вота в чужбина без Плугчиева (Обзор)

23.04.2024 21:30
Меглена Плугчиева подаде оставка две седмици след като беше назначена за съветник по външнополитическите въпроси на Главчев. СНИМКИ: АРХИВ И МВнР
ИВАН КОНДОВ

Без съветник по външна политика в лицето на Меглена Плугчиева остана служебният премиер Димитър Главчев в деня, в който официално встъпи в длъжността и на външен министър.

Изненадващата оставка Плугчиева подала сутринта във вторник. Сред мотивите за решението е посочила “несъгласие с политиката, водена от министър-председателя”. През целия ден не беше открита за коментар. Затова неофициално се появиха версии, че не е била съгласна премиерът да съвместява поста с този на външен министър. В телевизионни изяви преди това Плугчиева на няколко пъти обясни, че има достатъчно професионални дипломати, които да координират работата на посолствата ни по света по време на изборите.

Плугчиева, която е бивша посланичка в Германия, Швейцария и Черна гора, публично обяви преди дни, че тя няма амбиции към поста външен министър, защото приема тези свои 3 дипломатически мандата като политически.

Освен официалното потвърждение от Министерския съвет за подадената оставка не се появиха също коментари.

Неофициално източници от служебното правителство споделиха, че премиерът Главчев цени всички свои съветници, които лично е поканил, но очаква от тях да дават съвети, когато той ги помоли.

Новите назначения във вторник във външно министерство обаче показаха, че служебният министър-председател се е вслушал в съветите на Плугчиева. Той успя да намери двама опитни дипломати, които да организират изборите в чужбина. Това бе и публичната тревога на самата Плугчиева - че няма добър екип в Министерство на външните работи, който да подготви двата вота за 9 юни предсрочния парламентарен и редовния европейски.

Вслушал се явно именно в тези съвети още след като пое поста, Главчев реши да си назначи още един заместник - досегашния постоянен секретар на МВнР Иван Кондов. Той бе човекът, който заедно с посланика на България в Азербайджан Калин Анастасов успешно организира изборите в чужбина през последните 4 г. Двамата обикновено ръководят специалната група “Избори” в министерството, която води разговори с ЦИК, грижи се за осигуряването на членове в комисиите в чужбина и т.н.

Кондов е постоянен секретар на МВнР от 2021 г. За месец в края на втория служебен кабинет на Гълъб Донев стана министър на външните работи, след като тогавашният първи дипломат Николай Милков замина посланик на България в НАТО. Така именно Кондов бе този, който предаде поста на външен министър на Мария Габриел. След това се върна на поста си като постоянен секретар.

Светлан Стоев, който сега ще заеме поста на постоянен секретар, пък бе посланик на България в Дания доскоро. След него мисията пое бившият министър на отбраната и съветник на премиера Денков Драгомир Заков. Стоев е бил начело и на посолствата ни в Швеция и Германия. А в двата служебни кабинета на Стефан Янев бе министър на външните работи.

Досега Главчев бе назначил за зам.-министър в МВнР бившата царска депутатка Мария Ангелиева и полк. Невяна Митева, издигната за вицепрезидент на проф. Анастас Герджиков от ГЕРБ през 2021 г. Като и двете нямат много опит с външната политика. Пред “24 часа” експерти коментираха, че този проблем може да се разреши като се назначат още зам.-министри. В МВнР те могат да са четирима - така бе при Екатерина Захариева в третия кабинет на Борисов.

Други от От страната и света

Хилари Клинтън: България изпреварва много държави по брой на жени лидери

Правата на жените са незавършеното дело на 21 век, каза бившият държавен секретар на САЩ Правата на жените са незавършеното дело на 21 век. Нашата работа е да обединяваме хората

Потушени са 46 пожара за изминалото денонощие у нас, без загинали и ранени

Потушени са общо 46 пожара в страната за изминалото денонощие, съобщиха от от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) на сайта си

В района на ГКПП "Кулата" са открити 324 950 кутии цигари без бандерол

В Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, е постъпило съобщение от дежурен митнически инспектор в Териториална дирекция Митница София за открито голямо количество цигари

1 загинал и 19 ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие

Общо 19 души са ранени и един е загинал при пътни произшествия в страната през изминалото денонощие, съобщават от МВР на сайта си. Станали са 14 инцидента. Това предаде БТА

Кирил Домусчиев: Преодоляването на разликата между половете ще даде тласък на икономиката с 3 трилиона долара

Дори днес гласовете на жените предприемачи остават нечути, време е за промяна, каза бизнесменът и председател на най-голямата работодателска организация КРИБ Хилари Клинтън в София за форума

>