Европейската сметна палата: Коли с нулеви емисии в ЕС от 2035 г. не са вероятни

23.04.2024 14:02
Европа не е готова за нулеви емисии парникови газове през 2050 година Снимка: Pixabay

Целта за нулеви емисии парникови газове в ЕС за нови автомобили от 2035 г. ще е трудна за постигане, тъй като трите необходими условия не са постигнати. Това се посочва в доклад на Европейската сметна палата, цитиран от Франс прес.

Първи "неуспех": намаляването на въглеродните емисии от бензиновите и дизеловите автомобили. Независимата инстанция за контрол на финансите на ЕС подчертава , че емисиите от нови автомобили са започнали да се понижават през 2020 г. "или 11 години след влизането в сила на първия регламент в тази област".

"Въпреки сериозните амбиции и стриктните изисквания, по-голямата част от бензиновите и дизеловите автомобили продължават да изпускат същото количество въглеродни емисии като преди 12 години", подчертава Николаос Милионис, един от авторите на доклада.

Развитието на алтернативни горива (биогорива, синтетични горива и водород) е втората ос, идентифицирана от палатата. Авторите обаче "изтъкват липсата на по-точна и стабилна пътна карта за дългосрочно разрешаване на проблемите: количеството достъпно гориво, разходите и опазването на околната среда", обясняват те.

Третата писта е развитието на електрически превозни средства. ЕС трябва да подобри "по значителен начин"  конкурентността, най-вече за производството на батерии.

"Разработването на алтернативни горива изостава" въпреки "важните държавни помощи", твърдят авторите: "по-малко от 10 на сто от световното производство" е базирано в Европа и Китай, които държат 76 на сто от световния капацитет".

"Искаме да привлечем вниманието върху слабия производствен капацитет на производство и рисковете, свързани с вноса на батерии", подчерта Афонсу де Кащру Малейро, един от авторите, представили доклада пред медиите.

Документът представя "крайната зависимост" на Европа от вноса на ресурси от трети страни, с които няма задоволителни търговски споразумения" или представляват "геополитически рискове за автономна стратегия на Европа, без да се говори за социалните и екологични условия, при които се извличат тези суровини".

Европа внася 87 на сто от брутния си литий от Австралия, 80 на сто от магнезия от Южна Африка и Габон, 68 на сто от кобалта от Демократична република Конго и 40 на сто от графита от Китай, пише БТА. 

Други от От страната и света

Православен календар за 18 май

Св. мчци Теодот, Петър, Дионисий. Св. 7 девици Св. Теодот живял по времето на император Диоклетиан.Той подпомагал своите единоверци, давал им храна и подслон

Само в "24 часа" на 18 май - На масата по-малко хляб, повече месо и плодове

Само в "24 часа" на 18 май четете: На масата по-малко хляб, повече месо и плодове Разтърсен от случилото се на Дебора, Пламен от Ловеч слага транспаранти с послания за добро Татков съвет: Синът да

Техники да печелите доверие, което ви води към успех

Най-честа грешка е да удавите събеседника с компетентност още в началото "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

Бивш шеф на НСО: Шофьорите може да карат по-бързо заради опасността от атентат

"При 50-60 км/ч автомобилът на НСО става уязвим. Може да има 20-30 километра бонификация от гледна точка на сигурността на охраняемото лице". Това обясни пред БНР ген

Няма да има вода във високите части на Шумен

Високите части на Шумен ще бъдат без вода, съобщиха от пресцентъра на "Водоснабдяване и канализация (ВиК) в областния град.  Оттам уведомяват потребителите от високата и най-висока зона на Шумен

>