Българите искат по-високи пенсии, но без да се вдигат вноските и годините (Графики)

23.04.2024 09:56 Цветелина Стефанова
Клуб “24 часа” Визионери” събра през януари седем министри, за да се намери решение за достойни старини.

Българите искат по-високи пенсии, но без да се увеличава размерът на вноските и годините за придобиване на право на пенсиониране, а с по-добра събираемост.

Това показва проучване на парламента за актуализиране на пенсионната система. За основа на проучването са ползвани идеите за промени, които седем социални министри дискутираха в “Клуб “24 часа” Визионери” в началото на 2024 г. на поредната ни сбирка на клуба 9 социални министри дадоха своите предложения за осигуряване на достойни старини. На базата на техните тези депутатите са поръчали проучване на общественото мнение.

Нова реформа на пенсионната система искат 70% от анкетираните в парламентарното проучване.

Най-доброто решение за по-високи пенсии е да се подобри събираемостта на вноските, твърдят 41% от отговорилите в проучването. (Виж инфографиката.)

40% подкрепят и предложението размерът на пенсиите да зависи единствено от осигурителния принос, а хората с ниски пенсии да получават добавки от социалното подпомагане.

Според 27% трябва да се спре политическата намеса в пенсионната система, а 26% искат да се създаде фонд “Дългосрочна грижа”, който да помага на бедните и самотни възрастни хора, както предложи Лидия Шулева на дискусията, организирана от “24 часа”.

Само 15% са съгласни да няма минимална пенсия

и всеки да получава реалните си пари. С процент по-малко искат да се промени съотношението на вноските между държавното и задължителното частно осигуряване. Толкова подкрепят и идеята да се ограничи ранното пенсиониране, макар че през последните години в най-тежката категория - първа непрекъснато се добавят нови групи.

Едва 11% одобряват увеличаване на осигурителната вноска за пенсия.

Нашата пенсионна система се намира на 25-о място от 75 анализирани модела в света според глобалния пенсионен доклад на Allianz. Въпреки сравнително добрите си показатели българската пенсионна система е изправена пред редица проблеми, като най-големият е демографският - броят на работещите осигурени лица е по-малък от пенсионерите. Дефицитът във фонд “Пенсии” пък е по-висок от приходите и се налага да бъде допълван всяка година от националния бюджет.

За всеки пети българин обаче най-големият проблем е, че пенсионната система сега предполага ниски пенсии.

Вторият проблем за хората е ниската събираемост на пенсионните вноски заради наличието на сив сектор, неплащане на осигуровки, работа без трудов договор, осигуряване върху минималния праг въпреки по-високите реални заплати. Според данни на НАП през 2013 г. щетата от укрити осигуровки е била за 400 млн. лв., сега е намаляла на 300 млн. Практиката да не плащат осигуровки върху реалните доходи на трудещите се оказва негативно влияние върху размера на пенсията, обезщетения при болест, майчинство и безработица, затруднява достъпа до кредити и води до повишаване на възрастта за пенсиониране.

Работник, който получава 1500 лева, но се осигурява на минималната заплата, в дългосрочен план ще изгуби близо 109 хил. лв.”,

обясняват служители от НАП, които са цитирани в доклада.

Размерът на сивата икономика е най-високият в ЕС - над 1/3 от БВП, и през последните 3 г. нараства, показа пък доклад от подкомисията по данъчни въпроси FISC към Европейския парламент. Всеки десети признава, че е работил, без да се осигурява, но за период, по-малък от година. В тази група влизат главно хора между 30 и 39 г. от малки градове.

Приблизително същият е и делът на хората (11%), които са работили в сивия сектор за период между 1 и 5 г. По-дългият период е характерен по-често за живеещи в селата, необразовани и от малцинства. Част от хората в тези две групи вече са придобили право на пенсия и общото между тях е, че обясняват, че са работили много, но пенсията им е ниска, пише още в проучването на парламента.

Още по-притеснително е, че всеки трети посочва, че в определен период от време е имал по-висок доход, а се е осигурявал на минималния праг. Ако можеха да избират обаче, почти 82% биха се осигурявали на реалните си доходи.

Близо 53% от пенсионерите не са доволни от размера на пенсията си. Този дял е равен на пенсионерите с доход, равен или по-нисък от минималната пенсия - 523,04 лв. Недоволството е най-силно сред жените, които живеят в селата, представителите на етническите малцинства, както и пенсионираните със средно и по-ниско образование. Сред пенсионираните през последните 5 г. неудовлетвореност от пенсията си са декларирали 42%, а сред пенсионираните преди повече от 11 г. – 60%.

Един от десет пенсионери е напълно доволен от размера на пенсията си

Както “24 часа” писа, Международният валутен фонд ни препоръча да се премахне таванът на максималния осигурителен доход като възможност за вдигане на пенсиите и приходите от осигуровки. Според проучването на парламента обаче 37% не са съгласни с отпадането му, а 33% се затрудняват да отговорят на този въпрос.

Премахването на максималния осигурителен доход среща одобрението по-често на хората на възраст между 40 и 50 г. и високообразованите хора. 1/2 от подкрепящите тази мярка няма да бъдат засегнати от нея.

Българите са разделени и в мнението си дали е необходимо увеличаване на пенсионната вноска – 41% категорично не подкрепят идеята, а 36% са на мнение, че дори минималното им увеличаване е наложително, ако това би довело до по-високи пенсии.

Сред препоръките на МВФ бе и премахването на тавана на пенсиите. (Виж инфографиката.)

Против това обаче са 43,8%, само 35% подкрепят тази идея.

Възрастта за пенсиониране в държавите членки ще се повиши до средата на 2060 г. средно с 2 г., пише в доклада на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това е тенденция и в страните от ЕС. 90% от българите обаче не подкрепят тази мярка. Освен това 68% от пълнолетните български граждани

не одобряват изравняването на възрастта за пенсиониране при жените и мъжете на 65 години,

което трябва да се случи през 2037 г. 665 обаче подкрепят осигурителният стаж за пенсиониране да е различен за жените и мъжете.

350 хил. българи продължават да работят и след пенсия. Получаването на пенсия и заплата се одобрява от 68% от анкетираните. 41% пък биха работили след пенсия, но само ако тя е ниска. Почти същият е и процентът на тези, които биха продължили да работят, ако пенсията не им позволява висок стандарт на живот. Едва 6% биха го направили за самочувствие и за да са полезни. По около 5% събират отговорите “За да не бездействам” и “Да имам социални контакти”.

Според 66% държавата не осигурява достатъчно високи пенсии за инвалидност и социални придобивки за хората с тежки увреждания. Но според 63% те се дават на твърде много хора без сериозни заболявания. За 75% от българите държавата трябва строго да контролира дали заболяването, заради което е отпусната инвалидна пенсия, продължава да съществува.

Други от От страната и света

Заснемат обстойно Търново с дрон за инвестиции в зелена инфраструктура

Община Велико Търново уведомява гражданите, че през следващите три дни – 18, 19 и 20 май, предстои обстойно заснемане с дрон на старопрестолния град, включително общински терени и градска среда в

Селен Петкова е носител на Награда „Култура" на Велико Търново за творчески дебют

Младата художничка Селен Петкова е носителят на Награда „Култура" на Община Велико Търново за 2024-а година, в категорията за най-успешен творчески дебют

Хилари Клинтън: България изпреварва много държави по брой на жени лидери

Правата на жените са незавършеното дело на 21 век, каза бившият държавен секретар на САЩ Правата на жените са незавършеното дело на 21 век. Нашата работа е да обединяваме хората

Потушени са 46 пожара за изминалото денонощие у нас, без загинали и ранени

Потушени са общо 46 пожара в страната за изминалото денонощие, съобщиха от от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) на сайта си

В района на ГКПП "Кулата" са открити 324 950 кутии цигари без бандерол

В Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, е постъпило съобщение от дежурен митнически инспектор в Териториална дирекция Митница София за открито голямо количество цигари

>