Майка и син 22 дни живеят под открито небе на бул. "Руски": Изгоря ни апартаментът (снимки)

22.04.2024 19:38 Радко Паунов
Златан и майка му Мария от 31 март живеят в средната алея на бул. "Руски".
Багажът на клетниците е опакован в куфари и чанти.
Майка и син не искат да се разделят в различни заведения.

Когато вали, се крият под спирката срещу Търговската гимназия в Пловдив и чакат да спре дъждът. Иначе живеят и нощуват на пейка в средната алея на бул. "Руски".

72-годишната Мария Начева и синът й Златан Петков (37 г.) вече 22 дни живеят под открито небе. За тях това е "домът" им, след като собственият им апартамент на ул. "Сокол" 23 изгорял. Пребивавали в приюта на ул. "Радко Димитриев", но оттам им казали, че повече от 6 месеца не могат да останат и те излезли на улицата.

"От две седмици редовно ги виждам. Завиват се одеяла и нощуват. Нощес е студено. Сърцето ми се къса. Това са живи хора", обади се в "24 часа" Стоянка Багрянова, бивш общински съветник. Тя пита как се живее на улицата.

Мария и Златан посетили социалната служба на бул. "Руски". Според техния разказ им отговорили, че нямат право да бъдат временно настанени, след като притежават жилище.

"А то е необитаемо", допълва Златан. Казва, че брат му запалил апартамента и всичко изгоряло.

"Вечер е доста студено, завиваме се с одеяла и чакаме да съмне", казват клетниците. Намирали се добри хора, които им оставяли храна. Цялата им "покъщнина" е в кашони и куфари, струпани до тях на пейката.

"Колеги 5-6 пъти са ходили при тях. Единият брат продължава да е в приют. Те са излезли, защото не могат да останат постоянно. Консултирали сме жената, че можем да я настаним в дом за стари хора, но тя не иска без сина си. А него няма как да го пратим в такова заведение, защото не отговаря на условията", обясни пред "24 часа" шефката на социалната дирекция в община Пловдив Веселина Ботева. По думите й на мъжа било препоръчано да бъде освидетелстван в ТЕЛК, за да ползва постоянна услуга. Засега отказвал.

"Има и други хора с изгорели жилища. Не е ли по-добре жената да отиде временно в дома за възрастни, а синът - в друго заведение и през това време да си отремонтират апартамента и да се върнат", пита Ботева.

"Казали сме им, че ако проявят интерес, могат да отидат до социалната служба на бул. "Руски" и да си подадат документите" , допълни тя.

Други от От Пловдив

Цяла нощ екшън в Пловдив. Полицаят с убитите родители разбра чрез "24 часа", че отива в затвора до живот, и се барикадира (Обзор)

Бях дотук, промълвил Венцеслав Караджов на адвокатката си, която до сутринта води преговори и с него, и със силите на реда Направил опит да се обеси, но въжето се скъсало и се предал Спецчасти

Костадин Димитров и Николай Бухалов гостуваха на студентите от ПУ „Паисий Хилендарски"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров и заместник-кметът по спорт и младежки дейности Николай Бухалов бяха гости на традиционния празник на ПУ „Паисий Хилендарски" по повод Деня на българския спорт 17

Прокуратурата разследва измами при продажба на имоти на бившия полицай от Пловдив Венцеслав Караджов

Районна прокуратура-Пловдив разследва вещно укривателство  при продажба на имоти на бившия  полицай Венцеслав Караджов, осъден на доживотен затвор за убийството на родителите си

120 абитуриенти не се явиха на матурата по български език в Пловдив и региона

120 абитуриенти не се явиха на днешната матура по български език и литература в Пловдив и областта. Това съобщи шефката на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова

Стефка Костадинова: Световният рекорд не е само мой, той е наш - пловдивски

Винаги ще подкрепям спорта в Пловдив и ще заставам зад вас. Моят световен рекорд не е само мой, той е на моето спортно училище "Васил Левски" и на моя град. Той е наш – пловдивски

>