Опасната връзка на разстреляните Къро и Любо Полицая влиза в съда - искат се отводи, свидетели се отказват от показания, обвиняемите са на свобода

22.04.2024 09:00
Боян Табаков
Кристиан Илиев
КРАСИМИР КАМЕНОВ
ЛЮБОМИР ИВАНОВ

Адвокатите на подсъдимия като помагач Боян Табаков защитавали племенницата на председателя на състава Костадинка Костадинова

Искане за отвод на председателя на съдебния състав, двама подсъдими на свобода и без мерки за неотклонение, а третият убит заедно със съпругата си, бодигарда и детегледачката.

Така започва в сряда делото за убийството на бившия криминалист Любомир Иванов-Любо Полицая, ликвидиран пред дома си на 25 март 2022 г. Столичните криминалисти разкриха поръчковото покушение за по-малко от месец. Кристиан Илиев беше арестуван и обвинен като физически извършител, а Боян Табаков като помагач. По-късно прокуратурата

обвини за поръчител Красимир Каменов-Къро,

но два месеца след това маскирани като полицаи нападатели нахлуха в имението му в ЮАР и го убиха. Любомир Иванов-Любо Полицая е работил за Къро в България, но мотив да бъде поръчано убийството му няма. А Иванов е довел Табаков на работа при Къро.

Председател на състава, който ще разглежда делото, е съдия Костадинка Костадинова. Още миналата седмица обаче е постъпило искане за отвода ѝ, научи “24 часа”. То е от адвокат, който е повереник на Екатерина Ковачева. Ковачева е пострадала от убийството на Любо Полицая. Двамата са живеели на семейни начала години наред.

Съдия Костадинка Костадинова е дългогодишен магистрат и досега никога не е оставяла съмнение в безпристрастността си. Сега обаче пострадалата от престъплението иска отвода ѝ заради съмнения, че може да е предубедена в предстоящото дело.

Връзката е покрай защитника на обвиняемия Боян Табаков. Това е известният столичен адвокат Лъчезар Таков. В миналото неговата кантора е работила по дело срещу Илона Тодорова. Тя е разследващ полицай във Видин (родния град на Красимир Каменов-Къро - бел. авт.). Била обвиняема за документно престъпление и е наела Таков за адвокат. Как се е развило досъдебното производство тогава, няма информация. Но Илона Тодорова е племенница на съдия Костадинова. Според искането за отвода на магистрата Тодорова и Таков са имали твърде близки отношения през годините от работата по делото, което може да повлияе на председателя на съдебния състав.

“Не съм запознат с искането за отвод и не мога да взема отношение. Да, кантората ни е защитавала интересите на такова лице”, казва адвокат Любомир Таков, потърсен за коментар по казуса. Клиентът му Боян Табаков е на свобода и без мярка за неотклонение. Както и обвиненият за физически извършител Кристиан Илиев. 

Табаков е бил близък на жертвата на разстрела Любомир Иванов. Разследващите го свързват с покушението дни след убийството.

На 25 март 2022 г. колоездач с каска и очила издебва Иванов, докато се връща от разходка с кучето си в Южния парк. Стреля по него, след това двамата се сборичкват, но надделява нападателят. Следва

втори куршум, този път

в главата Стрелецът се оттегля от местопрестъплението и се качва в кола, с която бяга. При огледа на местопрестъплението освен скандални документи и много симкарти (виж карето), е открита и част от слънчеви очила, по която е намерено ДНК. Експертиза показва, че е на Илиев. Установени са негови контакти с Табаков, който според прокуратурата е осигурил оръжието за убийството и е водил Кристиан Илиев на стрелбище, за да се учи да цели мишената.

Иначе Табаков е инженер, а до ноември 2023 г., когато вече беше обвиняем, е съдружник с един от големите в енергийния бизнес - Ангел Божилов. Точно за него работеше през 2014 г. бившият председател на ДАНС Петко Сертов, който мистериозно изчезна в края на същата година и още по-странно се появи.

За близостта на Табаков с Къро се заговори година след убийството на Любо Полицая. По това време Кристиан Илиев и Табаков вече бяха на свобода въпреки тежките обвинения.

На 16 март 2023 г. прокуратурата направи разкрития по т.нар. дело “Заговор срещу държавата”. Иван Гешев, заместниците му тогава, шефове от ДАНС и МВР обявиха на брифинг, че организирана престъпна група кадрува в полицията, има списък за отстрел на неудобни магистрати и подготвя преврат в държавата. Бяха публикувани записи от телефон, направени от приближения на Къро Филип Стоянов, който стана свидетел срещу него. В тях основен герой бе

Каменов, осветен за първи път след повече от 30 години в ъндърграунда

В един от разговорите му той споменава името “Боян”, на когото трябва да се дават пари. 

Точно 10 дни след разкритията на прокуратурата Къро беше задочно обвинен като подбудител за убийството на Любо Полицая. А два месеца по-късно той беше разстрелян в имението си в ЮАР. В началото на тази година прокуратурата прекрати делото за заговора срещу държавата. По същото време беше внесен обвинителен акт в съда за убийството на Любо Полицая. За Къро то е прекратено заради смъртта му. След убийството му бившата му дясна ръка Филип Стоянов се отказва от показанията си по делото за преврата, както и по разследването за убийството на Любо Полицая. Той и още няколко други свидетели са пуснали молби, че са лъжесвидетелствали под натиск за връзката на Боян Табаков с убийството на Любомир Иванов.

Флашки с криптовалути и нелегални цигари изплуваха след смъртта им

Любопитни детайли изплуваха след убийствата на Любомир Иванов-Любо Полицая и Красимир Каменов-Къро.

40 дни след разстрела на Иванов ГДБОП разби голяма фабрика за нелегални цигари в покрайнините на Ботевград. Според свидетелите по разследването Любомир Иванов е отговарял за този незаконен бизнес, финансиран от Къро.

След напускането на системата на МВР Иванов имаше и друг сблъсък с МВР и прокуратурата, отново заради нелегални цигари. През 2017 г. той беше обвинен като участник в бандата на Бирмите, разследвани за същия бизнес. Тогава разбиха 4 фабрики за нелегални цигари, бяха повдигнати обвинения на няколко души, сред които бащата и синовете му, както и на Любо Полицая, който за разлика от другите беше обявен за издирване с Интерпол. Делото така и не влезе в съда. 

След убийството на Любомир Иванов се появиха справки като тези от оперативните служби, в които пише за убийството на Ружа Игнатова. Твърди се, че са намерени в жилището му след покушението. В тях на полицейски език се обясняваше, че криптокралицата е ликвидирана на яхта в Йонийско море по поръчка на бивш партньор на Къро. Срещу Игнатова има дело в САЩ, но още се издирва.

Криптовръзката с Ружа Игнатова беше намесена и след убийството на Красимир Каменов-Къро в ЮАР. Една от версиите на местната полиция е, че нападателите са търсили флашка с биткойни за милиарди, придобити покрай престъпната схема “Уанкойн”. За нещо конкретно, което са търсили и взели убийците от дома на Къро, намекна и бившият вътешен министър Иван Демерджиев, който беше на поста, когато дойде новината за убийството на Къро. Името му беше замесено и при скандалите около Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото. Преди два месеца бяха публикувани показания на анонимен свидетел, който твърди, че Еврото е платил 500 хил. лева на висш прокурор, за да бъде обвинен Каменов. Разследването срещу Еврото беше прекратено и прокуратурата публикува постановлението за това.

Други от От страната и света

Хилари Клинтън: България изпреварва много държави по брой на жени лидери

Правата на жените са незавършеното дело на 21 век, каза бившият държавен секретар на САЩ Правата на жените са незавършеното дело на 21 век. Нашата работа е да обединяваме хората

Потушени са 46 пожара за изминалото денонощие у нас, без загинали и ранени

Потушени са общо 46 пожара в страната за изминалото денонощие, съобщиха от от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) на сайта си

В района на ГКПП "Кулата" са открити 324 950 кутии цигари без бандерол

В Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, е постъпило съобщение от дежурен митнически инспектор в Териториална дирекция Митница София за открито голямо количество цигари

1 загинал и 19 ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие

Общо 19 души са ранени и един е загинал при пътни произшествия в страната през изминалото денонощие, съобщават от МВР на сайта си. Станали са 14 инцидента. Това предаде БТА

Кирил Домусчиев: Преодоляването на разликата между половете ще даде тласък на икономиката с 3 трилиона долара

Дори днес гласовете на жените предприемачи остават нечути, време е за промяна, каза бизнесменът и председател на най-голямата работодателска организация КРИБ Хилари Клинтън в София за форума

>