Обрат: външният министър остава. Поне засега (Обзор)

19.04.2024 21:30
Стефан Димитров
Първият въпрос на служебния премиер Димитър Главчев в парламентарния контрол беше за паметника на Бузлуджа.
Даниел Митов с Томислав Дончев в пленарната зала стария парламент

Стефан Димитров и Главчев се разбрали на 4 очи, че ще опитат по-добра комуникация. Митов сам се отказа - не искал да е ябълка на раздора

Служебният външен министър Стефан Димитров остава на поста си. Поне засега. Причината - диалогът между него и премиера Димитър Главчев е потръгнал. А и в петък единственият официално предложен да го замени - зам.-шефът на ГЕРБ Даниел Митов, оттегли кандидатурата си.

Решението Димитров да остане първи дипломат все пак не е окончателно и неофициално очакванията са по-нататък Главчев да излезе с ново име. Както “24 часа” писа, той имал желание да заложи на дипломат от кариерата със сериозен правен или поне административен опит предвид предстоящите избори, които МВнР организира в чужбина. А ако не - евентуални неудачи ще се броят на сметката на президента.

Напрежението около смяната на Димитров е от началото на седмицата, когато служебният премиер изненадващо поиска от президента вместо него да назначи с указ Даниел Митов за външен министър. Това се случи в деня, в който Бойко Борисов критикува Димитров. Но после лидерът на ГЕРБ определи това като “абсолютно съвпадение”.

Кандидатурата на Митов обаче не срещна подкрепа от Румен Радев. Като причина посочи, че е зам.-председател на ГЕРБ. И настоя с Главчев да разговарят.

“Ако не се съобрази с моите предложения, отговорността ще е негова”, отвърна му служебният премиер от Брюксел. Но откликна на срещата веднага щом се прибра от заседанието на Европейския съвет.

Двамата с Радев разговаряха близо час в петък сутринта на “Дондуков” 2.

Не съм предлагал нищо. Продължаваме комуникацията с президента. Нямам новина за съобщаване. До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри си изпълняват задълженията, бе единственият коментар на Главчев след срещата. Освен смяната на Димитров той иска и тази на земеделския министър Кирил Вътев със сегашния шеф на фонд “Земеделие” Георги Тахов, за когото се твърди, че е напълно одобряван от президента. Радев обаче не е подписал указ за нито една от рокадите.

Оставам министър до указа на президента, обяви часове по-късно самият Стефан Димитров. Той разказа, че след края на петъчното заседание на Министерския съвет двамата с Главчев са провели разговор, в който са се разбрали, че ще опитат да подобрят комуникацията помежду си.

Зарече се обаче сам да подаде оставката си,

ако не успеят да заработят заедно и съответно той да изпълнява ангажиментите си.

Досега мълчах по определени причини - за спазване на коректност и за да не нагнетявам напрежението. Аз не съм политик, аз съм дипломат. Не участвам в предизборни кампании, няма и да участвам, допълни Димитров.

Очевидно са се получили някакви недоразумения в комуникацията между мен и премиера.

Телефонът на един посланик е 24 часа включен, аз разполагам с три телефона, т.е. това за мен

не е проблем, въпросът е в комуникацията между нас, подчерта министърът.

По неофициална информация една от причините Главчев да иска смяната му е именно това - че не вдигнал телефона си в нощта на 13 срещу 14 април, когато Иран обстреля Израел. А часове по-късно пуснал позиция на МВнР, която не съгласувал с премиера.

Самият Димитров обаче определи като неверни слуховете за “невдигане на телефон”. Увери и че позицията на страната ни спрямо Израел и Иран не е променяна. Това важало и за отношението ни спрямо Украйна, за каквото също имаше критики, че се е променило.

Друг слух, който се завъртя, бе, че Димитров е отказал среща с помощник-секретаря на НАТО Джеймс О'Брайън.

Такава обаче се проведе на 15 април и никога не е била отменяна, обясни Димитров. “Не мисля, че някой може да ми упражни натиск да се видя с г-н О'Брайън. Срещата се проведе - един час, в много добра атмосфера, обменихме много партньорски опит с американската страна. На нея присъстваше и посланикът на САЩ Кенет Мертен”, подчерта той.

В петък пък с посланик Мертен се видя

и Главчев Официално от кабинета обявиха, че са обсъждали енергийни теми.

С отказа да издаде указ за назначаването му на поста Радев не е издържал теста за геополитическата си ориентация, заяви пък Даниел Митов, след като сам оттегли кандидатурата си за външен министър. Затова сега отговорността била при президента. “Така, както нямаше да се меси, той се намеси. Външният министър си е негов и той носи цялата отговорност”, отсече зам.-шефът на ГЕРБ.

Той обясни, че е приел да бъде министър не като самоцел, а защото е важно в тази ситуация да имаме външнополитически курс, който да е проатлантически, пронатовски, проевропейски. Но се отказва, за да не се превърне в “ябълка на раздора” или във фигура, която да разделя обществото или да пречи на институциите да си вършат работата.

Според Митов обаче в тази ситуация и при променена конституция, в която се търсят партийни баланси, и в служебно правителство - с представители на всички значими партии, не било проблем политически и партийно оцветени хора да заемат министерски кресла.

Разочарованието ми е от позицията на ПП-ДБ. Вместо да подкрепят нашата номинация, на Главчев, те предпочетоха да влязат в логиката на президента Радев и да подкрепят неговата позиция. Така че мога да успокоя Радев - както бяха с него при неговото преизбиране, така сега спокойно можем да му кажем: Спокойно г-н президент, ПП-ДБ продължават да са с вас, заяви Митов.

Същата позиция изрази и партийният лидер Бойко Борисов.

Според Митов показателна за това какъв министър остава в МВнР била позицията на Българското дипломатическо дружество. “Това е организация на червени дипломати, комунистически креатури, в която участва и братът на Стефан Димитров - Георги Димитров, когото аз съм уволнявал с удоволствие два пъти от МВнР”, заяви Даниел Митов.

Други от От страната и света

Шофьор блъсна 80-годишна пешеходка, откара я в болница в Перник

Жена на 80 години пострада при пътнотранспортно произшествие в Перник, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Перник Венцислав Алексов. Инцидентът е станал вчера на улица "Димитър

14-годишен почина след ядене на ултралют чипс в САЩ

Четиринайсетгодишно момче в САЩ е починало след участие в състезание по ядене на много лютив чипс, съобщи АФП. Според доклада от аутопсията тийнейджърът от Масачузетс е починал от спиране на сърцето

Закопчаха двама крадци в Ловеч

Двама апаши са разкрити след поредица от оперативно-издирвателни мероприятия на криминалисти от РУ Ловеч. Те са жители на града и са на 20 и 21 години и са извършители на кражба от 13 май

Пожар в шахта с кабели на Царевец вдигна накрак пожарната

Дим от крепостта Царевец вдигна на крак пожарната във Велико Търново. Пушекът е забелязан около 11 ч. в района на една от кулите на крепостта. На място пристигнали огнеборци, които установили

Калин Стоянов: Безспорно е установено, че другият автомобил е отнел предимството на НСО

"Това, което е установено безспорен начин, е, че другият автомобил, реално е отнел предимството на НСО. Това каза пред журналисти в Казанлък служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов във

>