На заключителна пресконференция в Русе бе отчетен проектът за „топлинния остров"

19.04.2024 16:16

В сградата на Община Русе се състоя заключителна пресконференция по Предефиниран проект №3 „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България".
Партньори по проекта са Национален доверителен екофонд (НДЕФ), Норвежката асоциация на регионалните и местни власти и осем български общини, вкл. община Русе.
Заключителен доклад изнесе директорът на дирекция „Икономика, инвестиции, международно сътрудничество и проекти" Ивайло Кадишев. Присъстваха заместник-кметът на Община Русе Златомира Стефанова и членовете на екипа, работещ по проекта.
Периодът на изпълнението му бе от април 2021 г. до април 2024 г., а стойността - 518 470 лв. Това е 100% безвъзмездна помощ по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени", финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.
Проектът цели създаване на иновативна зона за борба с ефекта на топлинния остров в урбанизирана територия, или на т.нар. „анти-топлинен остров", включваща комбинирани мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в региона, намаляване площта на нагряване, вертикално озеленяване с цел създаване на естествена термоизолация, естествено и изкуствено засенчване и охлаждане чрез пулверизация на вода, изграждане на поливна система и питеен фонтан и др.
Предвижда се температурите в района на пешеходния подлез на бул. „Цар освободител" да се понижат и мястото да се трансформира от обект за транзитно преминаване в зона за отдих и социализация.

Други от От страната и света

Румен Радев за катастрофата с Кирил Петков: Инциденти има, откакто го има НСО

Инциденти е имало и го има, откакто го има НСО. Така държавният глава Румен Радев коментира катастрофата с Кирил

Съдебният инспектор, който се държа непристойно в хотел във Враца, подаде оставка

Съдебният инспектор Александър Мумджиев, който се държа непристойно в хотел във Враца, подаде оставка, съобщиха от Инспектората на ВСС.  На основание подадените документи главният инспектор на ИВСС

Свидетелят Камен Бойчев: Кирил Петков беше в шок след сблъсъка

Кирил Петков беше в шок, много притеснен, разказа за "24 часа" Камен Бойчев, който живее в непосредствена близост до мястото на трагичния сблъсък между кола на НСО

Военноокръжната прокуратура в Сливен води разследването за катастрофата с Кирил Петков

Военно-окръжна прокуратура-Сливен наблюдава досъдебно производство за катастрофата с участие на автомобил на Националната служба за охрана (НСО) на първокласен път от гр. Добрич за гр

По сигнал за контрабанда на горива се проверяват бензиностанции край Бургас

По сигнал за контрабанда на горива Областна дирекция на МВР - Бургас, служители на Националната агенция по приходите (НАП) и агенция "Митници" извършват проверка на бензиностанции в област Бургас

>