Рекорден брой ученици се състезаваха с научни проекти в конкурса на МОН

19.04.2024 15:39

Рекордните 42 научни проекта, разработени от 55 ученици, участваха в тазгодишното издание на конкурса „Млади таланти" на Министерството на образованието и науката. Победителите бяха наградени от заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова на церемония в институцията.

„Министерството организира и провежда конкурса „Млади таланти" от над 25 години. Основната цел е да стимулираме младите хора с интерес към науката да развиват и изявяват своите знания и умения", подчерта зам.-министър Лазарова. В конкурса участват научни проекти от областите биология, химия, информатика, инженерни науки, математика, материалознание, медицина, физика, социални и хуманитарни науки и екология. Той е част и от съпътстващите инициативи на рамковите програми за научни изследвания и иновации на Европейския съюз.

Трите най-добри проекта ще представят България на Европейския конкурс за млади учени през септември 2024 г. в град Катовице, Полша. Един от тях е разработката по физика „Теоретично и eкспериментално изследване на корабни следи", дело на единадесетокласничката Александра Петкова от Национална природоматематическа гимназия „Акад. Л. Чакалов"-София. Другите два най-високо оценени от журито проекта са „Енергии в деформирани равнинни решетки. Геометрично разглеждане" в област математика с автор Стефан Гайдаров от 11 клас в Математическа гимназия „Акад. К. Попов" в Пловдив и „Откриване на синтетични изображения посредством надзиравано контрастно обучение" в област информатика, дело на Делян Бойчев от 12. клас в Природоматематическа гимназия „В. Друмев" Велико Търново.

„С удовлетворение можем да отбележим, че през годините наши представители са били носители на различни награди от европейския конкурс – форум, в който стотици млади хора от различни страни от Европа и света влизат в състезание в полето на научното познание. Участието в подобен формат и изяви ни вдъхва увереност, че конкурсът е форум, който ще продължава да привлича талантите на България, готови да поемат по пътя на неизвестните предизвикателства в търсене и изследване на нови идеи във всички научни области", допълни заместник-министърът.

Журито присъди и три поощрителни награди. Едната от тях е за проекта „Изследване на спектъра на литично действие на бактериофаг BsXeu269p/3, имащ потенциал за биоконтрол на бактериално заболяване по доматени растения", дело на единадесетокласниците Мария Методиева и Стоян Добрев от Националната природо-математическа гимназия ,,Акад. Любомир Чакалов"-София. Другите две поощрителни награди са за дванадесетокласника Стефан Стоянов от Школа А&Б в ППМГ „Нанчо Попович" в Шумен, автор на разработката в областта на информатиката „Бързо и оптимално приравняване на къси сдвоени низове използвайки А*" и за Елена Йорданова от 10. клас в Математическа гимназия „Баба Тонка" в Русе за проекта ѝ „Изчисляване на константата на Хъбъл посредством фотометрия на свръхнови от тип Ia".

За участие в Европейското научно младежко изложение, което предстои да се проведе в Сараево, Босна и Херцеговина през юли 2024 г. журито определи други три проекта. Единият е в област инженерни науки и се казва „ШАРО", а автори са му двама ученици от Американския колеж в София - Калоян Димитров от 11.клас и дванадесетокласникът Момчил Колев. Другите два избрани проекта са „Изследване на фосфоресцентни материали, получени чрез модифициран метод, невключващ ко-утаяване" с автор Ивайло Илиев Къртев от 11 клас в Математическа гимназия „Акад. К. Попов" в Пловдив и „Целочислени отношения на произведения от факториели", дело Димана Праматарова от 10 клас в Математическа гимназия „Академик Кирил Попов" - Пловдив.

На Swiss Talent Forum България ще бъде представена от Георги Пашалиев, автор на проекта „Съвместно изчисляване на математическо очакване със стратегически играчи".

Два проекта бяха избрани за участие и в лятната изследователска школа на УчИМИ-БАН. Това са „Binary codes with forbidden elements" на Деян Божков от Американския колеж в София и BasicOS" Момчил Калестров от ПГЕЕ – Пловдив.

Други от Просветни

Над 50 хиляди зрелостници на матура по Български език и литература днес

Над 50 хиляди зрелостници се явяват на матура по Български език и литература. Тя се провежда в почти 760 училища в цялата страна. Вариантът беше изтеглен от близо шест милиона комбинации

Матура по български език и литература се провежда днес в 759 училища, държат я около 50 000 абитуриенти

В 759 училища и 4185 зали в страната ще се проведе днешният държавен зрелостен изпит по български език и литература. За него заявления са подали над 50 000 зрелостници

Google дава 1 млн. долара за стипендии на млади учени в института INSAIT (Обзор)

BG звеното към Алма матер с повече научни статии от "Кеймбридж" тази година Google отпуска 1 милион долара за стипендии на млади учени, които работят в българския Институт за компютърни науки

Софийският университет застана зад Съвета на ректорите по повод протестите

Ректорският съвет на Софийския университет (СУ) ''Св. Климент Охридски“ подкрепя позицията на Съвета на ректорите, изразена в отвореното писмо до президента и правителството на Република България по

Матурата по български език и литература ще се проведе в 759 училища в страната

В 759 училища и в 4185 зали в страната ще се състои утрешният държавен зрелостен изпит по български език и литература. За него заявления са подали над 50 000 зрелостници

>