Бургас и още 17 общини правят Център по генетика за редки и онкологични болести при децата

19.04.2024 14:52 Тони Щилиянова
Така ще изглежда детската болница “Света Анастасия” в Бургас.
Интегрираният проект вече беше представен в Ямбол и Сливен.

Бургас и още 17 общини съмишленици от Югоизточна България ще изградят Иновационен център по генетика и биотехнологии за ранна диагностика и персонализирано лечение на онкологични заболявания и редки болести при децата.

Това ще става чрез генетични изследвания и достъп до световни геномни бази данни. Центърът е част от мегапроекта "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион", в който морската община има водеща роля.

В проекта се включват областите Бургас, Ямбол,
Сливен и Стара Загора

Обществени обсъждания вече се проведоха в няколко населени места, а днес проектът за детско здраве ще бъде представен и в Бургас в експоцентър "Флора".

Освен 18-те общини проектната идея за подобряване на детското здравеопазване и равен достъп до качествено лечение в Югоизточна България обединява още 9 държавни и общински болници, висше и средно училище, фирми, неправителствени организации, иновативни центрове и Министерството на здравеопазването, коментират от община Бургас.

Експерти от екипа по проекта вече го представиха пред жителите на Ямбол и Сливен. Обществените обсъждания бяха организирани от областните информационни центрове на двата града и в тях се включиха кметове на общини, медици, университетски преподаватели и граждани.

През следващите седмици предстоят срещи с жителите на Казанлък, Стара Загора, Нова Загора и всички общини от Бургаския регион, които са заявили подкрепата си за проекта. Те са повече 50% от всички общини в Югоизточния регион и обхващат 854 027 души население.  

Интегрираният проект включва серия от дейности във всички общини от региона, свързани с детското здравеопазване. Той е с европейско финансиране и бюджет от близо 200 млн. лв. Ще се осъществява основно в две направления – профилактика и извънболнична грижа и грижа в болнична среда.

Ще бъдат създадени кабинети за профилактика, но и ще се инвестира в педиатричните отделения в УМБАЛ в Стара Загора и МБАЛ в Сливен.

Един от най-важните акценти е изграждането
на детската болница

"Света Анастасия" в Бургас, чието строителство вече започна. Именно там ще има и звено за телемедицина, което ще действа на територията на цяла Югоизточна България.

Ще се създаде и обща електронна платформа за обмен на здравна информация между болниците, включително пълно здравно досие за всяко дете.

"24 са общо проектните идеи за педиатрична здравна грижа, които ще бъдат реализирани във всички 18 общини. Основната цел е да се подобри здравната, социалната, културната и спортната инфраструктура, както и достъпът до здравни услуги на подрастващите", коментира кметът на Бургас Димитър Николов.

Екипът, ангажиран с проекта, е разработил и няколко важни програми, свързани с подкрепа на дуалното обучение, мерки за подкрепа на продължаващото обучение в здравеопазването и осигуряване на специализации. Предвидено е и здравно училище за родители.

Други от От страната и света

Решено: Извънредно заседание на парламента във вторник въпреки кампанията

За извънредно заседание ще се събере парламентът във вторник, въпреки предизборната кампания. Това е било решено на председателски съвет в Народното събрание, свършило преди минути

Прокуратурата обвини жената, крала кутии за дарения от магазини в София

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 38-годишна жена за кражби на четири кутии за дарения, извършени в условията на продължавано престъпление

Партиите решават за извънредно заседание на парламента, ще спасяват 1% скок на пенсиите

Да има ли извънредно заседание на парламента, както настояват от ПП-ДБ - това ще решава председателския съвет, който се събира в този час. Заседанието е насрочено за 10

Европейските борси откриха със спад след девет дни растеж

Европейските пазари откриха днешната си търговска сесия със спад, с което сложиха край на девет дни растеж под натиска на корпоративни резултати, съобщава Си Ен Би Си

Жена е пострадала при катастрофата на Околовръстното в София (Видео, снимки)

Жена е пострадала при катастрофата на Околовръстното в София тази сутрин. Тя е откарана в "Пирогов", съобщиха от СДВР.  Катастрофата е станала между мотор и кола в локалното платно на Околовръстното

>