Институтът за паметници с остра позиция за Небет тепе: Ограда и бетон са недопустими! (снимки)

19.04.2024 12:59 24 часа Пловдив онлайн
Металната ограда върху излят бетон на Небет тепе не спира да нажежава страстите както сред пловдивчани, така и сред специалистите от НИНКН.
Бетонът до древните зидове на Небет тепе не е съгласуван, категорични са от НИНКН.
Работници поставят съвременни материали до самата ограда на Небет тепе.
Желязо се издига до древните зидове на акропола в Пловдив.

Оградата на Небет тепе не е съгласувана и е недопустима. Това отсичат от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). И дебело подчертават, че нито те, нито Министерството на културата е давало съгласие за нея.

"Тази позиция е последователна и непроменена", категорични са от Института.

Оттам препратиха до "24 часа" становището си от 21 март 2022 година. В него се казва, че заданието за реставрация на Небет тепе не поставя изискване за изграждане на ограда. "Тя създава друг образ и начин на функциониране на комплекса, като ограничава свободния достъп на жителите на града. Включването й в проектната документация на този етап е недопустимо", гласи становището.

Това мнение е потвърдил и министърът на културата от 5 април 2022 г. И двата документа подчертават, че удачният начин да бъде опазена недвижимата културна ценност е с видео наблюдение.

Инспекторатът по опазване на културното наследство е направил проверка на обекта през август и октомври 2023 г. и е констатирал, че оградата не отговаря на съгласувания проект. Институтът е изпратил копие от протокола до кмета на Пловдив Костадин Димитров.
Директорът на НИНК арх. Петър Петров посети обекта миналия заедно с проектанта, зам.-кмет на Пловдив и представител на изпълнителя. На тази среща е поискал да спре изпълнението на оградата и за пореден път е повторил, че тя е недопустима за Стария град.

Миналата седмица НИНКН е препотвърдил становището си в писмо до Инспектората по опазване на културното наследство. Не следва да се очаква, че НИНКН и МК ще променят становището си.

"На Небет тепе е излят бетон, който не фигурира във внесената проектна документация и не е съгласуван. Изпълнени са строителни работи без никакви чертежи и без одобрение от упълномощените институции", реагират от НИНКН.

Според специалисти от Института металната ограда нарушава архитектурния контекст на Стария Пловдив и съществуващите там масивни каменни огради.
"Небет тепе е на първо място градски парк, в който има древни старини, а не е археологически обект, който трябва да бъде ограден", отсичат от НИНКН.

Пловдивчани също негодуват от начина, по който се реставрира най-важният обект в България. Небет тепе се счита за изключително ценно, тъй като проследява живота през всички епохи - от праистория, античност, средновековие до наши дни.

Реставрацията се прави по проект на арх. Румяна Пройкова, който има опит в подобни начинания. Паметливи припомнят, че именно тя организира протести навремето срещу проекта на арх. Юлий Фърков с аргумента, че ще се надграждат антични зидове. Неговите разработки обаче не предвиждаха надзиждане, а възстановяване само на това, което е паднало от крепостната стена.

"Боже, какво става с Небет тепе", реагират пловдивчани, щом видят излетия бетон и металната ограда.

                                                                                                                                                                                                             

Други от От Пловдив

Осветиха с дрон къщата на барикадиралия се експолицай Караджов, май се готви щурм (Видео, снимки)

Към имота се насочиха въоръжени от Специализирания отряд за бързо реагиране  Мощни прожектори осветиха къщата и целия двор на барикадиралия се експолицай от Пловдив Венцеслав Караджов

Барикадиралият се експолицай Караджов: Невинен няма да лежа в затвора! И още 2-3 невинни ще си отидат с мен (Видео, снимки)

Униформени не изключват да прибегне до отчаяни действия  Барикадиралият се в дома си в Пловдив бивш полицай Венцеслав Караджов е категоричен, че няма да се предаде

Тежко въоръжена жандармерия настъпва към дома на барикадиралия се Венцеслав Караджов в Пловдив (Снимки, видео)

Тежко въоръжени постъпления от жандармерията с бронежилетки и палки настъпват към дома на бившия пловдивски полицай Венцеслав Караджов, който се барикадира

Осъденият на доживот полицай от Пловдив отказва да се предаде, барикадира се e в дома си (снимки)

Преговарям с него, но е готов на всичко, притеснена е адвокатката му Зоя Тошкова  Венцеслав Караджов, който беше осъден днес на доживотен затвор за убийството на родителите си с окончателно решение

Митко от Цалапица изхъркал, преди да го заровят - може да е бил жив (обзор)

Според сочения за убиец Рангел Бизюрев идеята да преместят тялото била на единия от близнаците - Борислав, той пък твърди, че е заплашен да мълчи Още едно момче е замесено - оглеждало се да не мине

>