Предлагат да падне тайната на заплатите

19.04.2024 11:55
Портмоне СНИМКА: Pixabay

Предложена е директива, според която да падне тайната на заплатата, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители.

„В много фирми мениджърите задължават хората да пазят заплащането си в тайна", заяви вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов в ефира на Nova News.

"Така се получава разлика, тъй като в някои случаи служители, изпълняващи еднакви задължения, на една и съща позиция, получават различно заплащане. Това е смисълът на директивата, тя не говори само за уеднаквяване на разликите между мъжете и жените, а и за уеднаквяване на работата в една и съща длъжност. Трябва да има ясни критерии и по тях да се достигне до формиране на работната заплата", добави Капитанов.

Според доц. Щерьо Ножаров, икономически съветник в БСК, заплатите не може да се сравняват. „Директивата не е транспонирана от никой, все още не са ясни конкретни подробности", добави той.

„Това, което предвижда директивата, е сериозен натиск - финансов и административен, върху бизнеса. Това ще ускори сериозно инфлацията, тъй като от бизнеса се изисква да поддържа постоянни регистри за всички елементи на заплащането на всеки служител", каза още Ножаров.

Други от От страната и света

Оживя античният град Хераклея Синтика край Петрич

Първият етап по мащабния проект за социализация, консервация и реставрация на античен град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич приключи и обектът бе открит от кмета Димитър Бръчков

Калин Стоянов: Благодаря на колегите, извелите барикадиралия се в Пловдив без инциденти

Не беше използвана сила и никой не пострада, доволен е вътрешният министър Благодарности към полицаите, извели барикадиралия се бивш техен колега от Пловдив Венцеслав Караджов тази сутрин без

Тежка катастрофа и огромно задръстване на Околовръстното в София

Тежка катастрофа е станала на Околовръстното в София тази сутрин, стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи в София".  Инцидентът е станал след 7 ч. в посока кв. "Бояна", в локалното

Българите трябва да изкарат от дюшеците 80 млрд. лева преди приемането на еврото

Играчи и от чужбина в момента превъртат пари през имотни сделки в България, твърди доцент от УНСС У българите стоят близо 80 млрд. лева, образно казано, под дюшеците

Проф. Румен Кънчев: Промените в Русия означават, че Путин се готви за глобална война

"Руското военно политическо ръководство подготвя Русия за глобална война. За тежка и продължителна война. Много малък сегмент от тази война ще бъде победата в Украйна"

>