На форум във Враца просветното министерство представи новите си проекти по програмата „Образование"

18.04.2024 13:52 Валери Ведов
В препълнената зала слушат за проектите на МОН.

В младежкия дом във Враца бе даден старт на проекти за над 250 млн. лева от новата програма „Образование" на форум за приобщаващото образование „Силен старт за твоя успех". Пред местните образователни институции, учители и депутати бяха представени проектите с европейско финансиране „Силен старт" и „Успех за теб", с които ще бъдат подкрепяни деца и ученици, както и родители. Целта на дейностите по тях е те да бъдат приобщени в образователната система, като с допълнителни обучения и занимания по интереси бъдат стимулирани да повишават резултатите си и да посещават детска градина и училище.

„С новите проекти, които ще се реализират в цялата страна, искаме да подкрепим успешното развитие на всяко дете в детските градини и училищата, каза при откриването на форума зам.-министърката на образованието Наталия Митева. Сегашните проекти за продължение на успешно реализирани досега инициативи в училища в цялата страна. В досегашните проекти са включиха над 80 на сто от училищата у нас, с новите проекти се надяваме да обхванем всички учебни заведения и детски градини в страната."
Двата проекта на МОН, съфинансирани от ЕС предоставят много възможности на българските деца според тяхната възраст или специални потребности. Министерството избра да стартира двата нови проекта във Враца, тъй като областта участва активно в реализирането на всички европейски проекти и сред малко региони у нас със своя дългосрочна стратегия за развитието на предучилищното и училищното възпитание.

Според зам.-министърката на образованието и науката Емилия Лазарова проектът „Успех за теб" има за цели да разгърне потенциала на личностното развитие на децата и учениците и цялостното им приобщаване към училищното образование. Този проект ще продължи до 2027 г. и за него са предвидени над 151лв, като част от парите идват от европейския социален фонд. Включени в проекта са повечето ученици от уязвими групи, както и техните родители.
С проекта „Силен старт" просветното министерство разчита да надгражда и подкрепя развитието на децата в детските градини. Над 75 хиляди родители и деца ще получат подкрепа през следващите пет години. В дейностите по този проект за първи път са включени и яслените групи. За „Силен старт" за заделени 105 млн. лв. в подкрепата на децата и родителите .

Други от От страната и света

Кой президент, кой премиер, кой вице? Лични истории, чути от политици, иначе ковали закони заедно (Обзор)

Какво не знаеха българите: 1. ПП и ДБ сериозно обмисляли къде да пратят Борисов в пенсия 2. Лидерът на ГЕРБ искал да слезе от сцената като държавен глава 3

Елисавета Белобрадова открила, че има тумор в гърлото, призова "Ходете на лекар!"

Елисавета Белобрадова имала тумор в гърлото. Това сподели самата тя в своя фейсбук профил и призова всичките си последователи да ходят често на лекар. "Изгубих си гласа преди няколко седмици

ДАНС пак призована да провери кой записал ПП как търси пари за избори (Обзор)

Основното действащо лице във фонограмите на “Афера” е Кирил Петков, макар и с накъсани реплики За Бойко Борисов той е честен човек - единствен не знаел

Камион с боеприпаси катастрофира на магистрала "Струма", шофьорът е пострадал

Камион с боеприпаси се е обърнал на магистрала "Струма". При Перник отбиват движението от магистралата към Драгичево. Има огромно задръстване, съобщи читател на "24 часа"

Заловиха трима бракониери на риба на брега на язовир „Огоста“ край село Боровци

Трима бракониери, които ловели риба по време на размножителния й период, са заловени при нощна акция в плитчини на язовир „Огоста“ край село Боровци в община Берковица

>