21 млн. лева и Брестовица ще пие чиста вода, но няма да е скоро

18.04.2024 14:13 24 часа Пловдив онлайн

5 км е най-близкото място, откъдето местните жители си наливат в туби

21 300 000 лева са необходими, за да бъде изпълнен проектът за подмяна на водопровода на пловдивското село Брестовица. Вчера хората за пореден път се вдигнаха срещу калната течност, който излиза от чешмите им.

Внушителната сума назова кметът на община "Родопи" Павел Михайлов. Той обаче уточни, че дори  финансирането да бъде осигурено веднага, работата няма как да стартира преди завършването на довеждащия водопровод.

Проблемът с водата в Брестовица продължава вече четвърта година. През 2020 г. беше открито прекалено голямо количество манган, което я прави негодна за консумация.

Проектът, който включва 8 км довеждащ водопровод и 27 км вътрешна мрежа в селото, е готов от 2022 г., но все още не е изпълнен. Той е бил разделен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"Процедурите за довеждащия водопровод и за ниската и средната зона на селото трябваше да извърши ВиК-Пловдив, а за високата зона и цялостното асфалтиране след това - община "Родопи", обясни Михайлов.

Преди 2 дни ВиК холдингът осигурил 2 225 000 лв. за довеждащия водопровод. Парите за останалата част от проекта обаче все още ги няма.

По думите на кмета за тръбите във високата зона на Брестовица са необходими 3,6 млн. лв., за ниската и средната ВиК се нуждае от 7 милиона, а за възстановяване на пътните настилки ще отидат 10 700 000 лв. Сумата е непосилна за бюджета на общината, категоричен е той.

"Направихме многократни срещи в МРРБ, откакто имаме избран изпълнител, за съжаление в бюджета за тази година не беше осигурено финансиране. Надявам се, че след като започва реализацията на проекта, ще получим и за частта на община "Родопи", заяви Михайлов. Той напомни, че през 2021 г. е било обявено бедствено положение в Брестовица и предложи в подобни извънредни ситуации законът да предвижда съкратени срокове за различните процедури.

Необходимо е довеждащият водопровод да бъде изграден преди да започне работата в селото, защото той ще докара чиста вода от пречиствателната станция до селото. В противен случай в новите тръби ще навлезе манган и те също ще се замърсят.

 "На 5 километра е местността Лещенско. Брестовичани се събрат и отиват там да си наливат вода. Ходят и до Брацигово, Велинград, Хисаря", обясни кметицата на селото Мария Манолова. 

Други от Регион

Разследват пожар в къща в калояновско село

Изясняват се причините за пожар със сериозни материални щети, възникнал в частен имот в село Главатар, община Калояново, съобщиха от МВР. Сигналът за появата на пламъци на адреса е получен около 3

Арестуваха мъж от Пловдивско, откраднал агне от свой съсед

18-годишен откраднал 2 мобилни телефона от жилище в Стамболийски Жител на пловдивското село Борец попадна в ареста за кражба на агне от частен имот, съобщиха от полицията

Над 120 деца участваха във футболния турнир на община "Марица"

Повече от 120 деца се включиха във футболния турнир на община "Марица". В него участваха състезатели от първи до четвърти клас. Отбори от всички 13 училища на територията на общината премериха сили

Спипаха двама много пияни водачи в Асеновградско

Трима пияни шофьори са били заловени на територията на областната дирекция на МВР в Пловдив в последните дни. Най-висока стойност – над 2,7 промила, дрегерът отчел при мъж

Мъж от Сопот задигна портфейл с 2000 лв. в село Московец

Кражба от частен адрес в село Московец разкриха криминалисти от Районното управление на МВР в Карлово. Оперативно-издирвателните им действия са предприети в четвъртък, когато постъпил сигнал

>