За 9,99 лв. ще си провалим държавата

18.04.2024 11:49 Виктор Иванов
Димитър Главчев и Румен Радев трябва да намерят компромис кой да е външен министър и то бързо. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Премиерът Главчев и президентът Радев трябва да намерят компромис кой да е външен министър. Има десетки дипломати, които отговарят на условията да не са свързани с ГЕРБ, но да са ясно евроатлантици

9,99 лв. на минута е цената, която един все още министър отказа да плати за минута разговор. И си изключи телефона, точно когато бе нужен на своя премиер.

Да, става въпрос за Стефан Димитров, който в събота срещу неделя се оказа неоткриваем за премиера Димитър Главчев и всеки един друг фактор в държавата. По времето, в което от Иран към Израел летяха ракети и България трябваше бързо да взема решения.

На министър Стефан Димитров обаче 9,99 лв. на минута роуминг му се видяха прекалено много. Лошото е, че това ще е цената, срещу която България може тотално да се провали. И да изпаднем в тежка конституционна криза.

Нормално Димитър Главчев се изнерви от изчезването на външния си министър, точно когато му трябваше. И почти моментално предложи смяна. И тук няма кой знае какво значение дали е бил подтикнат от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов или той по типичния си начин е решил да си припише действия, за които е бил информиран. В крайна сметка, когато на по-малко от 2 часа със самолет бушуват две войни, премиерът да може да разчита на външния си министър.

Главчев е работил заедно с Даниел Митов и вероятно и заради това предложи него. В крайна сметка Митов бе прилично добър на поста министър на външните работи, който заемаше в две правителства. А и е доказал, че има своите принципи и те доста плътно следват доктрината на България.

Президентът Румен Радев, от който обаче реално зависи смяната, също съвсем нормално не хареса Даниел Митов. И е прав, че зам.-председател на политическа партия, какъвто е Митов за ГЕРБ, не е човек, в чиято безпристрастност на изборите може да се вярва. А външният министър има за задача да осигури и гласуването в чужбина и реално е пряк участник в изборите.

Но нито позицията на Главчев, че е предложил и президентът просто трябва да подписва и да не се меси, нито позицията на Радев в случая са правилни. И двамата е редно да намерят компромис - човек, който да е дипломат, да не е силно обвързан с партия и няма раздвоение на личността във външнополитически аспект. "24 часа" вече изброи няколко много добри варианта за такива компромисни фигури. Но в българската дипломация има още поне няколко десетки способни да поемат поста. И които могат да отговорят на двете основни очевидно изисквания - да има ясна евроатлантическа ориентация и да няма свързаност с ГЕРБ.

Този разговор между Главчев и Радев не може да чака до петък, понеделник или когато и да било в неясното бъдеще. В крайна сметка президентът е в София, премиерът в момента е в Брюксел. Даже роуминг няма, така че спокойно могат да се чуят по телефона. Ако имат доброто желание да не провалят държавата срещу 9,99 лв.

Други от Лични

Раздаването на пари трябва да се комбинира с драстични реформи

Всякакво раздаване на пари в бъдеще трябва да се комбинира с драстични реформи в бюджетната сфера. Това заяви пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката, и изказа мнение

Пропорционална избирателна система - вижте как я нарисува Анри Кулев

Опасен ли е младият шофьор? Не, опасно е да няма камери, стотици камери

След трагедията в Пловдив пак говорим за безопасността на пътя. А правилото е: Карайте възможно най-бавно, не знаете кога и кой ще изскочи зад ъгъла!  Веднага трябва да се ограничи максималната

Свободният свят срещу иранския джихад

Техеран има деструктивното влияние не само в Близкия изток, а активно подкрепя войната срещу Украйна, предоставяйки дронове-самоубийци Светът стана свидетел на поредната ескалация на иранска агресия

Случващото се на пътя е огледало на българския парламент

Трябва изцяло нов закон за движение по пътищата и формула за фазово обучение. Докато има нежелание на институциите това да се случи, няма да има промяна

>