Ще вземе ли Нинова последната крепост на опозицията си?

18.04.2024 09:50 Лиляна Клисурова
Калоян Паргов и Христо Проданов също имат номинации за градски лидер на БСП в София. Корнелия Нинова обаче си има фаворит и това е Диана Тонова, разкриха запознати.
Иван Таков (най-вдясно) ядоса “Позитано” още преди местните избори, когато сформира в София голяма коалиция с Костадин Паскалев и “Левицата” зад кандидатурата на Ваня Григорова за кмет.
МИЛКА ХРИСТОВА
ИВАН ПЕШЕВ
ДИАНА ТОНОВА

11 номинирани за шеф на БСП в София вместо отстранения предсрочно Иван Таков. Фаворит на “Позитано” е Диана Тонова, а опонентите ще заложат в неделя на Иван Пешев или Милка Христова

Ще вземе ли Корнелия Нинова последната и най-голяма крепост на вътрешната си опозиция? Това е големият въпрос преди заседанието на софийската градска организация тази неделя. На него ще бъде избран новият лидер, след като “Позитано” 20 прекрати предсрочно мандата на Иван Таков с насрочването на пълен цикъл отчет и избори в столицата. Той пък оглави новосъздаденото движение “Бузлуджа” в БСП, събрало опонентите на лидерката.

До предсрочния избор се стигна, след като през февруари част от общинските съветници в София начело с Таков подкрепиха Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС за временен председател на Столичния общински съвет, за да стартира работата му. След това Изпълнителното бюро сне доверието си от тях, а в края на февруари Националният съвет гласува да има нов избор на лидер. Самият Таков тогава обяви, че не признава решението на пленума, защото е взето без кворум. Последва размяна на обвинения в лъжа по темата между него и Нинова. В крайна сметка се стигна до насрочване на избор на 21 април.

Над 10 са номинираните до момента за лидер на БСП в София. Очаква се някои от тях да си направят отводи по време на самото заседание на Градската конференция в неделя.

Фаворит на опозиционерите в партията е Милка Христова. Дълги години тя бе общински съветник, а в момента като юрист води делата на Ваня Григорова по обжалване на резултатите от кметските избори в София, които синдикалистката загуби от Васил Терзиев с под 5000 гласа. Самата Христова обаче още не е обявила окончателното си решение и не отговори, потърсена в сряда от “24 часа”.

Като фигура на опозицията се сочи и Иван Пешев. Досега той беше заместник на Иван Таков и е общински съветник.

Сред издигнатите е и бившият лидер на организацията Калоян Паргов, но той вече е председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи.

От “Позитано” пък залагат на Диана Тонова, настоящ зам.-шеф на Столичния общински съвет. Тя беше кандидатът на БСП за шеф на СОС. Била е областен управител на София по време на служебния кабинет на Огнян Герджиков, а на местните избори беше кандидат за кмет на район “Триадица”.

За стола на “Леге” 10 са номинирани още депутатите Георги Свиленски и Христо Проданов. Очаква се обаче те да си направят отводи, защото ако застанат начело на структурата, ще трябва да излязат от парламента. А Свиленски е зам.-шеф на група на БСП и основен двигател на работата ѝ, както и сред остриетата на левицата от трибуната на НС.

Сред номинираните е и Анна Янева, която е начело на комисията, избрана от Националния съвет да провежда отчетно-изборните събрания. Тя вече веднъж е била начело на БСП-София - през 2012 г., когато Румен Овчаров се оттегли.

Номинации от структурите имат още лидерът на младежката организация Габриел Вълков, ексдепутатът Жельо Бойчев, бившият общински съветник и ексдепутат Борис Цветков и Марин Пенков - бивш зам.-шеф на БСП в София и баща на евродепутатката Цветелина Пенкова.

Други от От страната и света

Простреляха млада българка на шосе в Италия, в тежко състояние е

29-годишна българка е била простреляна от неизвестен мъж на адриатическото шосе до град Равена, област Емилия-Романя. Според италианските медии драмата се разиграла в 20 часа на 19 май в зоната близо

Министър Гвоздейков: В БДЖ ще има системи за видеонаблюдение

„БДЖ-Пътнически превози“ възнамерява поетапно да въведе системи за видеонаблюдение, както в локомотивите и мотрисните влакове, така и в пътническите вагони, собственост на дружеството

Провежда се спецоперация за контрол на превозните средства на АМ „Хемус“

Днес се провеждат проверки на контролните институции на 21-ви км на автомагистрала „Хемус“ в посока за София. Те са част от разпоредената през март специализирана операция в цялата страна по линия на

Депутатите се събират извънредно заради казуса с увеличението на пенсиите

Депутатите се събират извънредно заради казуса с увеличението на пенсиите. Вчера това направиха и народните представители от Социалната комисия. Те не приеха искането на ПП-ДБ членовете на НОИ да

Пречупване: Безработицата се вдига, върна се на нивото от 2021 г.

След почти три години непрекъснато намаляване през първото тримесечие на тази година безработицата отново пое нагоре. Тя е вече 5% средно за тримесечието, т.е

>