Алерголог: При контакт с борова процесионка първо измийте мястото с вода, след това намажете с кортикостероиден крем

18.04.2024 09:19 Константина Костова
Д-р Златко Димитров

Хората, които нямат предходно алергизиране, вероятно ще реагират по-леко, обясни алергологът д-р Златко Димитров

- Д-р Димитров, доколко са опасни боровите процесионки?

- Боровата процесионка е гъсеница, която във връзка с глобалното затопляне населява и нашите иглолистни гори. Проблемът предимно е бил в Средиземноморието, но сега оплакванията се увеличават.

Засяга най-често хората, които обичат гората, както и горските работници. Гъсеницата в стадий на ларви е със специфични власинки, които имат дразнещ директен ефект върху кожата и лигавиците. Това са конюнктивите, лигавицата на дихателните пътища.

Може да има и контактна уртикария,

която се дължи на белтъците, на протеините на боровата процесионка. Неприятното е, че не само директният контакт, но и остатъците на гъсеницата - власинките в почвата, могат да предизвикат този тип реакции. Проблемът наистина е значим. Броят на засегнатите хора се увеличава.

- Какво трябва да се направи при контакт с тях?

- Когато реакцията е контактна, това предполага директното въздействие. В повечето случаи то е дразнене. Ако пострадалият носи вода в себе си, добре е засегнатият участък да бъде измит, за да се отстранят полепналите протеини и власинки по кожата. След това е необходимо да се приложат локално противовъзпалителни средства. Те са предимно кортикостероидни кремове, които се нанасят и потискат възпалението. Ако има контактна уртикария, бързо настъпил оток, тогава е добре да се приемат противоалергични лекарства. Те намаляват сърбежа и отока.

- Само хората, които са предразположени към алергии, ли получават реакция?

- Тези, които нямат предходно алергизиране или алергична болест, вероятно ще реагират по-леко. Раздразването от власинките на гъсеницата обаче засяга всички. Те възпаляват кожата и на алергичните, и на неалергичните пациенти.

- Боровите процесионки се срещат в България още през 1907 г., станали са по-опасни или повече хора регистрират оплакванията си?

- Боровата процесионка е описана още в древността. Съществуват

интересни факти, според които е ползвана за мъчения

В нашите географски ширини намира по-благоприятни условия вероятно заради климатичните промени. Сега количеството е голямо и има засегнати цели горски масиви. Когато площите, обитавани от боровата процесионка, са по-големи, контактът с повече хора е по-вероятен.

- Други гъсеници и насекоми предизвикват ли подобни реакции?

- Тази гъсеница не е най-опасната, има и други гъсеници, които могат да предизвикат такъв контактен дерматит. Боровата процесионка е особен случай предвид своята голяма експанзия. Нейната форма на пашкул може да се съхранява в почвата дълго време и трудно може да бъде премахната. Това е един устойчив вредител.

Други от Докторе кажи

Д-р Николай Болтаджиев: НЗОК е политически инструмент

„Ако погледнем средствата за здраве през последните 10 години са се удвоили. Ако погледнем статистическите показатели за същите тези 10 години като смъртност, продължителност на живота

Семейство от Пловдив заболя от коклюш

Tричленно семейство от Пловдив заболя от коклюш. Това съобщи д-р Таня Учорджиева, началник на отдел „Противоепидемичен контрол" в Регионалната здравна инспекция-Пловдив

1170 са случаите на коклюш у нас от началото на годината

От началото на годината в страната са регистрирани 1170 случая на коклюш. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. През последната отчетна седмица – до 19 май 2024

Ще разработват лекарства с помощта на изкуствен интелект във Франция

Френският фармацевтичен гигант "Санофи" (Sanofi) е готов да си сътрудничи с технологичния разработчик "ОупънЕйАй" (OpenAI) за изграждане на софтуер с изкуствен интелект за ускорено разработване на

Няма нови случаи на COVID-19 у нас през последното денонощиe

През последното денонощие у нас не са доказани нови случаи на COVID-19. Направени са общо 194 теста, като всички са антигенни. Това съобщават от Единния информационен портал

>