Найден Тодоров: Парите за култура не трябва да са разход, а инвестиция

18.04.2024 09:18
Найден Тодоров СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Човек не може да бъде сигурен в нашето време на несигурност и войни, но се надявам Димитър Главчев да ми има доверие. Той ме познава като музикант, но не и като министър, каза за bTV служебният министър на културата Найден Тодоров.

Според него досега президентът избираше и назначаваше служебните премиери и кабинети, които може би са знаели и са имали някаква подготовка. А Главчев имаше само една седмица да състави правителство.

"В служебното правителство имаме група за комуникация и там се стараем веднага да се информираме за всичко.

В министерството заварих процес с освобождаване на Сава Драгунчев като шеф на фонд "Култура", задействан от предшественика ми Кръстю Кръстев. Може би е имало нецелесъобразни решения на бившия вече шеф на фонда. Все пак този фонд е важен фактор за подпомагане на независимите творци в България.

ЕС е доста предпазлив - в областта на културата ние разработваме схеми за харчене, а ЕС ги одобрява и възстановява парите. В момента има приемственост между мен и Кръстьо Кръстев.

Фонд "Култура" е приоритет на всички министри - в спешен порядък трябват промени в закони. В добри отношения сме с финансовия министър Людмила Петкова - бяхме колеги в предишен служебен кабинет. Смятам, че без подкрепа на МФ културата няма да може да съществува. Трябва да намерим начин дадените пари за култура да не са разход, а инвестиции, които са дългосрочни.

Върнатите 3 стари и ценни цигулки трябва да се дадат на музиканти, за да свирят на тези феноменални инструменти. Чрез комисия ще подберем имиджови музиканти и те да ги получат", допълни Найден Тодоров.

Други от От страната и света

Калин Стоянов към преподаватели по национална сигурност: Вие ни давате повод за гордост

„Да се посветиш на великата кауза - посланик на българската просвета и култура е верую, достойно за дълбок поклон. Вие сте хората, които ни дават повод за национално самочувствие и гордост"

Парламентът препотвърди увеличението на пенсиите с 11%

Пенсиите ще се увеличат с 11% по швейцарското правило - това решение препотвърдиха депутатите със 78 гласа "за". Това стана с приемането на проект на решение на ПП-ДБ

Новият турски посланик в София: България е важна страна за нас

България е важна страна за нас като съсед, съюзник от НАТО и приятел. Това каза новият посланик на Турция в София Мехмет Саит Уянък. Той пристигна в Президентството

Ново заседание на парламента насред кампания се очертава другата седмица

Още едно извънредно заседание на парламента насред предизборна кампания се очертава другата седмица. За това се закани съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков

Индексите на Уолстрийт откриха с понижение днешната търговия

Днешната търговия на Уолстрийт започна с понижение преди да излязат протоколите със стенограми от последното заседание на Управлението за федерален резерв на САЩ, предаде Ройтерс

>