Гнездящи птици по островите на Марица бавят почистването на коритото й в Пловдив (снимки)

18.04.2024 08:01 Румен Златански
Бързорастящите дървета създават проблеми.
Кметът на Пловдив Костадин Димитров (вдясно) и неговите заместници Иван Стоянов, Савина Петкова и Тошо Пашов дадоха старта на почистването на Марица.
На места в пловдивския участък река Марица е толкова обрасла, че водата почти не се вижда.
По течението на река Марица има заблатени участъци, които са развъдници на комари.
Работници режат набелязаните за премахване дървета.

Всичко е обрасло, защото от 13 г. не са полагани грижи, пловдивчани тръпнат да не дойде голяма вода като през 2005-а

Как се премахва гъста растителност, обхванала островите на река Марица в Пловдив?

"Нещата са изпуснати от контрол - 13 години не е чистено коритото. Обрасло е толкова много, че са необходими огромни усилия", коментира пред "24 часа" заместник-кметът по екологията Иван Стоянов.

Преди дни заедно с градоначалника Костадин Димитров и колегите му Тошо Пашов и Савина Петкова дадоха старт на разчистването. Пловдивчани от години с тревога следят състоянието на коритото и при всеки обилен дъжд се молят да не се покачи нивото на реката.

"Островите са големият проблем в момента -

сега е размножителният период на птиците,

които са свили гнезда по дърветата. Затова в момента се изрязват само тези по бреговете и под отворите на мостовете, за да може водата да минава. Когато приключим, ще влезем и в островите", допълни Стоянов.

От фирмата изпълнител уверяват, че разчистването става под стриктен контрол. Около 25 души с резачки повалят дървета, най-много от които са върбите.

Договорът е за 997 хил. лева без ДДС, а срокът за изпълнение - 90 дни. За този период трябва да бъдат изчистени 6 км - от Железния мост на бул. "Копривщица" до съоръжението за завиряване и малко п на изток.

"Няма да се секат всички дървета. Тези, на които гнездят птици и хвърлят сянка, ще бъдат запазени. Предстои тяхното маркиране", обясни  Стоянов.

Особено внимателни са с кормораните

по настояване на сдружение "Зелени Балкани". Проведени са няколко срещи с представителите на екоорганизациите и са дадени гаранции за опазване на биологичното разнообразие.

"Пловдивчани ще бъдат спокойни, че няма да се стигне до наводнение", гарантира зам.-кметът. Наноси няма да се изгребват, за тях тепърва се изготвя проект и се търси финансиране.

"Ако се наложи, ще увеличим работниците", увери Николай Талигаджиев от фирмата изпълнител.

Отсечката, която се разчиства, е разделена на 5 етапа. Нарязаната дървесина се товари на камиони и се кара в складовете на "Градини и паркове".  

"Премахваме само маркираните дървета и храстите, които са по бреговете и създават най-голям риск за вдигане на речното ниво. Искам да успокоя пловдивчани, че сме дошли тук да свършим работа и няма да навредим с нищо на природата", гарантира Талигаджиев. Всеки ден той е край работниците и организира дейността им.

Постоянна инспекция извършват и хора от "Градини и паркове" начело с управителя на предприятието Антон Георгиев.

"На този етап нямаме забележки към изпълнителите. Стараят се да спазват нашите препоръки", заяви Георгиев.

Понеже върбите са в изобилие, голяма част от клоните им ще бъдат предадени на църквата за големия християнски празник Цветница. "Така

ще снабдим православните храмове с върбови клонки

Всяка година те се обръщат към нас за съдействие и ние винаги правим всичко възможно да им помогнем", каза директорът на "Градини и паркове".

Той е доволен, че най-после е почнало разчистване на коритото. През годините работници с косачки подрязваха растителността, но в един момент тя избуя, а предприятието не разполага с нужната техника.

"Дървесните видове, които растат край Марица, са топола, върба, айлант и бяла акация. Развиват се скоростно, но и бързо започват да загниват и създават проблеми. Дървесината им не е особено качествена. Опитваме се да я продаваме на фирми и граждани, ако проявят интерес", добави Георгиев.  

"Храстът амофора фритикоза се размножава изумително бързо и всичките му семена покълват. Много бързо расте по течението на реката и стига чак до турската граница. Това налага премахването му, за да не създава проблеми, ако се вдигне нивото", каза още Антон Георгиев.

Според кмета Костадин Димитров

реката е градообразуващ фактор и трябва да се мисли за нейния потенциал

От години в Пловдив се говори за това, но реални стъпки не са предприети.

Появявали са се всевъзможни идеи - да стане плавателна, каквато я описват античните автори, или пък да се превърне в зона за атракции и спорт. Една бивша главна архитектка си я представяше като Сена в Париж.

"Я си представете каква пешеходна зона може да бъде оформена около нея. Тръгвате например от бившия партиен дом на централния площад, минавате по цялата главна улица, оттам през Пешеходния мост и слизате в коритото да се разходите. Може и заведения да има.

Сега започваме този процес на социализиране на Марица към градското пространство", обяви Костадин Димитров.

За последно реката беше чистена в мандата на кмета Славчо Атанасов през 2011 г. Преди това през 2005 г. нивото се вдигна и леко преля в ниската част до Железния мост. Живеещите наблизо бяха в готовност да се евакуират.

През последните 4 г. опитите на общината да я разчисти се провалиха след обжалвания на различни организации и само благоприятното време запази града от бедствие. Засега.

Други от От Пловдив

Досегашният посланик на Испания получи титлата "Доктор хонорис кауза" на УХТ-Пловдив (Снимки)

Посланикът на Кралство Испания в България  в периода 2019-2024 г. Алехандро Поланко Мата беше удостоен днес с почетната титла  "Доктор хонорис кауза" на Университета по хранителни технологии в

23-годишен моторист пострада в Пловдив, загубил контрол и се блъснал в бордюр

Моторист на 23 г. е пострадал, след като загубил контрол над управялваното от него сузуки в пловдивския квартал "Тракия", съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 19,30 ч. вчера на ул

Възстановяват металните пана на бул. "Руски", пометени от джипа на Кристиан

8 дни след кървавата катастрофа на бул. "Руски" в Пловдив, в която загинаха 21-годишният Кристиан Екмекчиян и Теодора Николова, на 20 г., служители на "Организация и контрол на транспорта"

Глобиха пиян пловдивчанин, развилнял се в църква на Великден

Опитал се да удари полицаите, пробвали да го укротят Пловдивчанин ще трябва да плати глоба от 200 лв., след като се напил и започнал да притеснява вярващите

Спират водата до затвора в Пловдив

Водата по бул. "Александър Стамболийски" до затвора в Пловдив ще бъде спряна в 9 часа заради авария. По същата причина ще бъде преустановено захранването и на ул. "Орловец"

>