2 в 1 и при оставките - ГЕРБ и ДПС взеха тази на шефа на касата, в отговор ПП-ДБ поискаха на Росен Желязков (Обзор)

17.04.2024 23:45 Весела Бачева
СТАНИМИР МИХАЙЛОВ

Ще питат Конституционния съд законно ли е отстранен, след като е изтеглил искането да си ходи

Без шеф остана втората от общо трите институции, за които ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се разбраха по време на деветмесечното си управление. Първо шефът на Сметната палата стана сужебен премиер, а вчера изненадващо за два часа сутринта депутатите гласуваха оставката на управителя на НЗОК Станимир Михайлов.

Отстраняването му бе вкарано извънредно от председателя на парламента Росен Желязков. И това предизвика шумни разправии - ПП-ДБ обвиняваха бившите си партньори, че заграбват здравеопазването, а “Възраждане”, БСП и ИТН им припомниха, че управляваха заедно с тях.

Оказа се обаче, че докато тече дебатът, Михайлов е подал заявление за оттегляне на оставката си. Същото е направил и заместникът му още във вторник. Въпреки това с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП оставката на шефа на касата бе приета. “Възраждане” и ИТН бяха в залата, но не гласуваха.

Социалистите на свой ред получиха подкрепа от ГЕРБ и ДПС - либерализацията на тока се отложи с година.

Станимир Михайлов бе издигнат за шеф на каса от ПП-ДБ и избран на 29 юли с подкрепата на ГЕРБ и ДПС. През ноември пък бе избран подуправителят проф. Момчил Мавров, предложен от ГЕРБ. Оказа се обаче, че името не е съгласувано в сглобката и имало доклад на ДАНС с притеснителни факти за него. Така партньорите се скараха, но в крайна сметка още на следващия ден решиха и Михайлов, и Мавров да подадат оставки, а ГЕРБ и ПП-ДБ да изработят механизъм за назначения в регулаторите. Това не се случи и бе сред причините за провала на ротацията. А оставките на шефовете на НЗОК отлежаваха близо 5 месеца в парламента.

Докато депутатите се караха в сряда, пристигна и самият Михайлов. Идването му усъмни ГЕРБ, че върху него е имало натиск. Така работи мафията в България, така работи задкулисието. Кой принуди Станимир Михайлов да си оттегли оставката. Кой му се обади по телефона. Тя е личен акт и не се депозира от депутат в Народното събрание, а лично от управителя на НЗОК, което означава, че управителят е зависим от тези хора, скочи шефът на здравната комисия Костадин Ангелов от ГЕРБ и предупреди, че ще подаде сигнал.

Михайлов отвърна, че сам е подписал оттеглянето , защото условията, при които с Мавров са подали оставки - както тогава ги приканиха партиите, не са били спазени. И сам решил да отиде в НС и да обясни това. От ПП-ДБ също заплашиха със сигнал - до Конституционния съд с питане може ли да се приеме оставка, щом вече е била оттеглена.

Михайлов бе допуснат в залата, но не и до микрофона - безпрецедентен случай според Кирил Петков. Затова от ПП-ДБ обявиха, че те пък ще искат оставката на шефа на НС Росен Желязков.

НЗОК сега остава в ръцете на единствения ѝ подуправител Момчил Мавров, докато в следващия парламент се намери мнозинство от 121 души за избор на нов шеф.

Други от От страната и света

След удара със загинал PR-ът на Кирил Петков - Найо Тицин, открито описва и показва ужаса (Обзор)

Мъж загина след катастрофа с автомобил на НСО, с който съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков е пътувал към среща от предизборната кампания на партията във Варна

Над половината заявления за гласуване върнати - хората си бъркат името

За двата вида избори общо са подадени 65 257. 1/3 са за евровота, но от тях едва 9765 са одобрени Над половината от заявленията за гласуване в чужбина за евровота и общо над една четвърт от всички

Огромна тапа на изхода на София за магистрала „Тракия“

Огромна тапа се е образувала на изхода на София за автомагистрала „Тракия“. Задръстването започва още от Горубляне в посока Пловдив и е в две колони. На детелината на магистралата има патрули на

Съдът каза “не” на новото движение край НДК (Обзор)

Новата организация на движението около НДК да бъде “безусловно” прекратена. Това постанови Административният съд София-град. Магистратите са приели, че действията на Столична община не се основават

Натискат държавни централи за евтин ток, за да не се вдига цената за хората (Обзор)

АЕЦ “Козлодуй” ще изтегли в понеделник заявлението си за поскъпване на тока, който произвежда, с 30% от 1 юли и ще внесе ново предложение в КЕВР със значително по-ниска цена

>