Скитникът, поругал гроба на Неофит, ритал кошове на “Графа” и обиждал жени по спирките

17.04.2024 22:00 Цветелина Танкинска
Комисар Георги Гечев (вляво) и прокурор Николай Николов

Несретникът е задържан за 72 часа, не може да обясни защо е съборил кръста на Негово Светейшество

37-годишният скитник, който поруга гроба на патриарх Неофит, от години обикаля по централните улици на София, а живeeщите по тях го познават отдавна, показа проверка на “24 часа”. След публикуване на снимката му в социалните мрежи се появиха коментари от потребители, които твърдят, че от години мистериозният мъж обикалял улиците в неадекватно състояние. На моменти дори проявявал агресия, но само вербално.

Читатели на “24 часа” разказаха, че преди време скитникът ритал кошовете за боклук на улица “Граф Игнатиев”. Веднъж дори крещял по жена, която чакала трамвая на спирката. Обиждал я и я наричал “нахална”, “противна” и “нещастница”. Не я е доближавал, стоял на разстояние от нея.

Никой не му е правил забележка, защото всички знаели, че има психични проблеми. Често се обличал странно и със седмици носeл един и същ чорапогащник, с който беше задържан и след поругаването на гроба на Неофит.

“Обикаля наоколо бос, рови в кофите за боклук, търси храна и не говори с никого”, описва го една от жените, които са го засичали.

Скитникът няма досие в полицията и няма данни да е лежал в психиатрия, става ясно на брифинг на полицията и прокуратурата в сряда. Мъжът е обвинен за поругаване на гроб на покойник, което се наказва със затвор до 3 г. и глоба от 5 до 10 хил. лв.

От прокуратурата са му назначили съдебнопсихиатрична експертиза, за да стане ясно дали може да носи наказателна отговорност. 

Скитникът е арестуван до НДК във вторник. Задържан е 3 часа след като от Светия синод са пратили видеото от камерата над гроба на МВР. От полицията издирват роднините му, за да разберат повече за него.

Досега не е дал обяснения. В четвъртък прокуратурата ще внесе искане до съда, за да му се определи мярка за неотклонение.

Други от От страната и света

Фал или провал и как да се върнете на пътя към успеха

Не си позволявайте да наричате онова, което се случва, с невярно име. Ако определите ситуацията честно, ще разберете как да я оправите "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за

В Деня на пчелите огромен рояк жужи като дрон и пада покосен в центъра на София (Обзор, видео, снимки)

Най-вероятно насекомите са били натровени от пръскането срещу кърлежи, предполагат пчелари На необичайна гледка се натъкна в понеделник следобед фоторепортерът на “24 часа” Георги Кюрпанов – Генк

Главчев даде на ДАНС казуса с лифтовете на Витоша

В четвъртък извънредно се събира СОС ДАНС ще направи проверка защо спря и последното лифтово съоръжение в Национален парк “Витоша”. Тя е възложена от служебния премиер Димитър Главчев след широкото

Загиналият Ебрахим Раиси бе спряган за нов аятолах на Иран

Правилната поддръжка на хеликоптера, с който катастрофира държавният глава, едва ли е била възможна в режима на санкции Първият вицепрезидент на Иран Мохамад Мохбер временно ще поеме ръководството на

Искаш заем за дом? 6 причини да ти откажат (Обзор)

БНБ затегна режима на ипотечните кредити Банките задължени да гледат не просто дохода, а вече имат точни стойности кой няма да върне парите Финансовите институции ще се отчитат на всеки три

>